Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Koulujen turvallisuutta edelleen parannettava

 

Orivedellä koulussa tapahtunut ampumistilanne ei johtanut onneksi hengenmenetyksiin tai fyysisiin vammoihin, mutta tilanne oli erittäin vakava ja potentiaalisesti vaarallinen. Tapahtuma nosti mieleen Kauhajoen ja Jokelan murheelliset muistot. Jokaisella koululaisella ja heidän perheillään on oikeus luottaa oppimisympäristön turvallisuuteen. Oriveden tapaus on kolautus turvallisuudentunteelle ja erityinen järkytys Oriveden koulun oppilaille ja heidän perheilleen sekä henkilökunnalle.

Sisäasiainministeriön asettama oppilaitosten turvallisuustyöryhmä teki v. 2010 useita oppilaitosten rakenteelliseen
turvallisuuteen liittyviä ehdotuksia. Ehdotusten pohjalta mm. oppilaitosten pelastussuunnitelmia on päivitetty ja järjestetty harjoituksia kouluissa. Opetushallituksen turvallisuusoppaassa annetaan käytännön ohjeita koulujen riskien arviointia ja turvallisuussuunnittelua varten. Poliisi on antanut viime joulukuussa sisäisen ohjeen toiminnasta vaara- ja uhkatilanteissa. Lisäksi poliisi ja pelastuslaitokset ovat nimenneet yhdyshenkilön jokaiselle koululle.

Pari viikkoa sitten sisäministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen työryhmä jätti ehdotuksensa koulujen
turvallisuusopetuksen kehittämiseksi. Ensiarvioiden perusteella näyttää siltä, että Oriveden koulussa osattiin toimia ohjeiden mukaan ja ehkä juuri sen vuoksi vältyttiin hengenmenetyksiltä.

Koulujen turvallisuuden parantamiseksi on siis tehty jo useiden vuosien ajan suunnitelmallista kehittämistyötä. Silti parantamisen varaa edelleen on. Koulut eivät ole Suomessa suljettuja oppilaitoksia ja avointa, demokraattista yhteiskuntaa tulee edelleen puolustaa. Pelon ilmapiirille ei saa antaa valtaa. Turvallisuustyötä on edelleen määrätietoisesti tehostettava.

 

julkaistu kolumnina kd-lehdessä 4.4.2012.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Yleiseen turvallisuuteen liittyen ehdotan, että ehkä aseiden omistajat pitäisi määräajoin kutsua lääkärintarkastukseen. Tarkastuksessa voitaisiin harkita onko henkilön terveydentila sellainen, että aseenkanto-oikeutta voidaan jatkaa. Alussa lääkärintarkastus voisi olla vuosittain, sitten harventua.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Massatapahtumat ja kokoontumiset ovat riskialttiita, samoin suuret koulukompleksit. Kukaan ei kykene toimimaan suurkoulun portsarina valvomassa sisäänpääsijöitä.

Koulutus tuleekin siis hajauttaa. Eihän ole edes järkevää kuljettaa massoittain ihmisiä yhden ihmisen opetettaviksi, kun helpompaa ja taloudellisempaa on vain tämän yhden henkilön kulkeminen.

Koulujärjestelmämme tuleekin hajauttaa. Varsinkin pienten lasten opetus on oltava mahdollisimman lähellä kotia. Nykyisinkin opetus suurkouluissamme usein tapahtuu pihan siirrettävissä parakeissa, kun jättikoulurakennus on esim homeessa.
Ko. parakkeja voidaan mainiosti siirrellä oppilastilanteen mukaan tarkoituksenmukaisiin paikkoihin lähelle oppilaiden koteja, johon opettaja sitten kulkee.

Tietysti turvallisuuskysymykset on otettava huomioon hajautetussakin opetuksessa, mutta näintoimien riskit pysyisivät oleellisesti pienempinä.

Ainiin, eihän ehdotelmaani voida toteuttaa. Opettajien välituntitoiminnot häiriintyisivät pahasti.

Toimituksen poiminnat