Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Uhkan tunnistamista voidaan kehittää

 

Otan osaa niiden suruun ja ahdistukseen, joiden elämässä Hyvinkään tapahtumat osuivat kohdalle tai lähelle. Samalla on aika kiittää niitä, jotka tekevät työtään yhteisen turvallisuuden hyväksi. Nuoren poliisin kohtalo osoitti
valitettavalla tavalla sen, että kansalaisten turvallisuudesta huolehtivat ammattikunnat joutuvat asettamaan oman elämänsä vaaraan työtehtävissään.

Kolmannessa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa todetaan vakavan väkivallan uhkan varhaisen tunnistamisen ja sen ennalta ehkäisyn haasteellisuus. Hyvinkään tapauksesta on vaikea löytää mitään, mihin olisi voitu etukäteen tarttua ja estää tapahtunut. Vaikka edessä olevaa pahaa ei voi aina ennakoida, on mahdollista opetella tunnistamaan riskitekijöitä. Sisäisen turvallisuuden ohjelmassa pyritään jalkauttamaan toimenpiteitä, joilla voidaan ohjata turvallisuuden kannalta kielteinen kehitys parempaan suuntaan.

Poliisi saa yhteydenottoja henkilöistä, joiden käyttäytyminen herättävät väkivallan pelkoa. Osalla näistä henkilöistä on voimakkaita väkivalta-ajatuksia muiden ongelmien lisäksi. Poliisin uhka-arviointityökaluun suunnitellaan
lisättäväksi toimintamalli, jolla poliisi saa nopeasti asiantuntijan arvion henkilön todellisesta uhkasta ja väkivaltapotentiaalista. Poliisi saisi jatkossa tarvittaessa uhka-arvion teossa tuekseen konsultaatiota psykiatrilta tai muulta asiantuntijalta todellisen uhan tunnistamiseksi. Jos arvion perusteella vaikuttaa tarpeelliselta, henkilö voitaisiin ohjata nopeasti esimerkiksi terveydenhuollon piiriin.

Joidenkin kohdalla riittää, että henkilö saa tukea väkivalta-ajatuksien käsittelyssä ja niistä irti pääsemisessä. Tärkeää vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen mahdollisuuksia tarjota erilaisia matalan kynnyksen palveluja vakavaan väkivaltaan liittyvistä fantasioista ja muista vakavista väkivaltaongelmista kärsiville henkilöille ollaan edistämässä.

 

julkaistu kolumnina kd-ledessä 31.5.2012.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Tarja Parkkila

Matt. 10:34

"Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maanpäälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.
35
Sillä minä olen tullut nostamaan pojan riitaan isäänsä vastaan ja tyttären äitiänsä vastaan ja miniän anoppiaan vastaan.
36
Ja ihmisen vihamiehiksi tulevat hänen omat pehekuntalaisensa."

Onko meillä väärä henki/hengellisyys vaikuttamassa,

Luuk.14:26
Jeesus:
" Jos joku tulee minun tyköni, eikä vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsä, hän ei voi olla minun opetuslapseni. "

Tätä voi sanoa vihanhenki vaatimukseksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vaihtelua se on tavallaan tämäkin, kun "valittuja paloja" tarjotaan Koraanin sijasta Raamatusta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

kati sinenmaa

Jeesus: ""Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maanpäälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.""

Heippa vaan. Olenkin juuri etsimässä sitä Jeesuksen tuomaa miekkaa? Olisiko jollakin antaa johtolankaa, mistä sen miekan todella voisi löytää? Vai pitäisikö pirauttaa Dan Brownille? Jos joskus joku tekee elokuvan tai kirjan Jeesuksen miekasta, vaadin siitä miljuuna saksan markkaa puhtaana käteen, koska tää on mun idea.

Timo Kylmälä

Luuk. 14:26
Jeesus sanoo:
Jos joku tulee minun luokseni mutta ei ole valmis luopumaan isästään
ja äidistään, vaimostaan ja lapsistaan, veljistään ja sisaristaan,
vieläpä omasta elämästä, hän ei voi olla minun opetuslapsi.

Jari Eteläsaari

Kunhan muistetaan että kiellot vain lisäävät ihmisten ärtyisyyttä.
Vähemmän niitä niin iloisempia ihmisiä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vakavan väkivallan uhkaa on helpointa vähentää ottamalla koululaiset henkilöinä eikä massana kuten tänään luokkakokoja suurentamalla ja kaikilta tasoilta opetuksessa säästämällä.

Käyttäjän OlviTenu kuva
Arttu Hämäläinen

Jarmolta asiallinen kommentti, komppaan tätä.

Toinen asia, mikä ei välttämättä liity Hyvinkään tapaukseen: koulukiusaamiseen puuttuminen! Edelleen on järkyttävää lukea, miten moni lapsi ja nuori syrjäytyy kiusaamisen takia. Iän karttuessa arvet eivät parane, ja joillakin se voi purkautua vihana täysin syyttömiä kohtaan. Osa päätyy ratkaisuun, joka on lopullinen, eli itsemurha.

Tähän toivoisin opetusministeri Gustafssonilta kommentteja, että miten tähän tullaan puuttumaan tulevaisuudessa. Minusta tämä kuuluu nimenomaan hänelle, sillä iso vastuu kiusaamisesta on kouluilla! Kasvatuksesta kaikki lähtee, mutta kaikkea kiusaamista ei nähdä - tai haluta nähdä - kotona, jolloin koulun, opettajien ja rehtoreiden tulee olla asiasta kartalla ja aktiivisia!

Käyttäjän OlviTenu kuva
Arttu Hämäläinen

Niin, tämä on minusta jo vähän järkevämpää, kuin lähteä hakemaan syyllistä metsästysharrastuksesta, tai pakanallisuudesta.

Kyseinen sankari ei edes ollut metsästäjä, ja silti kaiken maailman hälläväliäpsykologit hauskuuttavat kaikkien harrastuksien kieltämisellä, ja pääsevät aivopieruineen keltaiseen lehdistöönkin.

Ennaltaehkäisemiseen tulee käyttää paukkuja, vaikka kaikkialta karsitaankin. Unohdetaan kaikenmaailman hengellinen hapatus, jos ihminen on mieleltään sairas niin, niin hän toteuttaa hirmutekoja, oli se sitten massamurha tai lasten hyväksikäyttö...

Tarja Parkkila

Kiusaaminen ja syrjäytyminen

Nykyisin jokainen ilmoittaa olleensa koulukiusattu, eli jokainen kokee jotakin epämääräistä turhautumista tai onnellisuuden puutetta, jolle pitää löytää syy, ja mieleen muistuu, että joku kiusasi joskus ala-asteella tai myöhemmin ja nyt kaikki töppäily tulee ymmrtää ja antaa anteeksi siitä syystä, että ne eivät ole oma syy vaan sen jonkun kiusaajan syy.

Omalla kohdallani eräs luokkatoveri kohdisti kiusaamisensa ja nälvimisensä allekirjoittaneen peroonaan tietyn ajan, kunnes niin sanotusti sietokyvyn malja vuoti yli ja pienellä niskaotteella hurautin nuoren herran päin seinää, jonne se liukuikin tyyliin 'keilapallo radallaan' ja kolina oli samaa luokkaa.

Kiusaaminen loppui siihen, enkä usko että kummallekaan jäi siitä suurempia traumoja jahkattavaksi, syrjäytymään en ole suostuvainen vaikka syrjäytys-yritystä on ollut roppakaupalla, ainakin kristillisistä piireistä käsin.

Eero Tillanen

Olin myös koulussa kiusattu, minua lyötiin ja potkittiinkin. Vikani oli liiallisen vilkkauteni lisäksi se, etten koskaan lyönyt takaisin. Silti tämä kiusaaminen ei koskaan saanut minulle aikaiseksi kostomentaliteettia, syrjäytymistä kylläkin.

Mutta tätä nykyistä väkivallan ongelmaa ei pystytä Räsäsen populismilla ja uskonnollisella käännyttämisellä ratkaisemaan. Aivan alkuun olisi saatava terveydenhuollolle lisää rahaa, sillä sitä on kurjistettu jo vuosikymmeniä. Nyt eivät aseiden piilottelut ja uskoon tulemiset auta, tarvitaan todellisia tekoja.

Lauri Korhonen

Yhteiskunnassa vallitsevat asenteet pulpahtavat esiin usein yllättävissä paikoissa. Esimerkkinä 31.05.2012 julkaistu MTV3 uutinen.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/05/1...

Haastattelussa asiantuntijan rooliin oli asetettu historiaa tutkiva dosentti sekä toisena henkilönä akuuttitoiminnan ylilääkäri psykiatri.

Haastattelussa psykiatri toteaa: "Psykiatrikaan ei pysty antamaan traagisten tapahtumien nostamille kysymyksille lopullisia vastauksia."

Hetkeä myöhemmin samaisessa haastattelussa:

"Psykiatrin mukaan historioitsijan vertaus muotoaan muuttaviin viruksiin onkin osuva. Suomessa uusi 'virus' on ampuma-aseet. Käytössä ovat uudet välineet, enää ei puukoteta vaan ammutaan."

Artikkelista saa vaikutelman että ensin psykiatri ei tiennyt tai osannut nimetä vastausta ammattinsa puolesta. Kuitenkin haastattelun edetessä psykiatri tarttui hanakasti esitettyyn väittämään ampuma-aseiden osuudesta tapahtumiin - kun tätä selitystä ('virus') hänelle tarjottiin.

Toisin sanoen psykiatri 'löysi' ampuma-aseiden olemassaolosta mielestään luotettavan selityksen tapahtumille sen jälkeen kun muuta selitystä ei ollut tarjota.

Lisäksi psykiatri halusi korostaa väittämäänsä omalla (tilastojen perusteella - virheellisellä) näkemyksellä "enää ei puukoteta vaan ammutaan".

Näin haastattelua tulkitsin.

Toinen huomio artikkelissa liittyy väliotsikkoon "Psykoosi ei uskottava selitys"

Mikäli kyseinen otsikko liittyy Hyvinkään tapahtumiin ja perustuu asiantuntijan lausumaan herättää se ikäviä mielikuvia motiiveista. Ymmärtääkseni tapahtuman taustoja ei ole ehditty kunnolla edes tutkia vielä.

Yleisellä tasolla näkisin että asiantuntijan roolissa esitetyt uskomuksiin perustuvat väittämät - mikäli sellaisesta on kyse - eivät parhaalla tahdollakaan herätä luottamusta. Ei vaikka väittämässä olisi perääkin. Valitettavasti.

Tämä vain esimerkkinä uutisoinnin tuottamista mielikuvista. Totuus haastattelusta ja sen todellisesta sisällöstä voi toki olla toinen. Kaikesta huolimatta uutisoinnin sisältö herättää huolta.

Jotta suunnitellussa riskitekijöiden tunnistamisessa toiminnan uskottavuus ja luotettavuus säilyisi toivottavasti näihin seikkoihin tullaan kiinnittämään erityistä huomioita. Muussa tapauksessa nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on olemassa selkeä vaara että asiantuntijoiden subjektiiviset näkemykset vaikuttavat tehtävän uhka-arvion sisältöön.

Nopeissa tilanteissa vaara korostuu.

Esitetyistä syitä johtuen toivoisin että valittavien asiantuntijoiden ominaisuuksiin sekä henkilökohtaiseen suhtautumiseen liittyen ampuma-aseisiin ja niillä tehtäviin rikoksiin kiinnitettäisiin erityistä huomiota.

Mielestäni kykyä asioiden objektiiviseen käsittelyyn ei voi tässä tapauksessa liikaa korostaa.

[muokattu]

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Eikös kaverista löytynyt tilkka alkoholia!?
Mutta taitaa olla niin hyvää ainetta että painetaan villaisella ja syytetään vain pyssyjä!

Lauri Korhonen

Ei riitä selitykseksi pyssyt eikä alkoholi tässäkään tapauksessa mielestäni.

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

Äitinä, lääkärinä ja sisäasiainministerinä teillä on aivan aiheellinen huoli nuorten väkivaltaisuuden lisääntymisestä. Samasta asiasta me muutkin kansalaiset olemme hyvin huolissamme.

Toivoisin teiltä liikenevän sen verran aikaa, että kävisitte lukemassa erittäin ansiokkaan kirjoituksen tästä asiasta. Erillaiset näkökulmat ovat aina paikallaan kun yhteiskuntamme ongelmia pyritään ratkomaan paremman tulevaisuuden takaamiseksi.
----

Julmat lapset - mikä saa nuoren surmaamaan?
Olen huolestuneena kansalaisena ja 5 lapsen vanhempana sekä entisenä poliisina seuraillut yhteiskunnassamme tapahtuvaa suuntausta. Mikä tekee yhtäkkiä lapsista ja nuorista väkivaltaisempia ja arvaamattomasti käyttäytyviä?
lue lisää...
kommentoitu 15 kertaa
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=3896

Timo Kylmälä

Lapsi joka kokee että hänestä ei välitetä, ei opi
välittämään, rakastamaan tai tuntemaan epatiaa
toisia ihmisi kohtaan.

Tämmöinenkin lapsi voi tappaa jos hän koke myöhemmällä
iellä eritäin suurta epäoikeudenmukaisuutta, mutta ei
aina välttämättä.

Lisäys. Tutustukaa semmoiseen asiaan kuin personallisuus
häiriö. Tämä asi voi tuoda uudenlaisen näkökulman tähän
asiaan.

Toimituksen poiminnat