Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Sosiaali- ja terveyspalvelut on pelastettava!

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista alkaa koordinoida uusi työryhmä, joka koostuu ministereistä ja eduskuntaryhmien puheenjohtajista. Työtä ei aloiteta alusta, vaan tavoitteena on sovittaa yhteen kuuden eri puolueen näkemykset siitä, millä tavoin hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet toteutetaan tähän asti tehdyn selvitystyön pohjalta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on poikkeuksellisen vaikea haaste. Väestörakenteen ikääntyessä väestön palvelutarve kasvaa. Työikäisen väestönosuuden supistuessa näköpiirissä siintää jo kasvava pula terveydenhoitohenkilöstöstä. Jos verotulot vähenevät, palvelujen rahoitus käy yhä haasteellisemmaksi. Palvelumenojen kasvaessa ja toisaalta rahoituksen vähentyessä palvelutaso uhkaa rapautua. Tätä ei voi sallia. Palvelut on pelastettava!

Tarvitaan uudistuksia, joilla voidaan keventää hallintoa ja turvata varsinainen suorittava työ. Sote-uudistus kytkeytyykin kiinteästi kuntauudistukseen, sillä kunnat kantavat vastuun palvelujen järjestämisestä, silloinkin kun palveluja tuotetaan ulkoistamalla tai ostamalla.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon palveluja on pystyttävä jatkossa katsomaan kokonaisuutena. Erilliset hallinnot ovat osaltaan johtaneet siihen, että terveyskeskukset ovat vaikeuksissa. Jos perusterveydenhuolto ei toimi, paine kasaantuu kalliiseen erikoissairaanhoitoon. Ennaltaehkäisevien ja varhaisvaiheen palveluiden puuttuminen johtaa siihen, että sairaudet pahenevat ja vaativat huomattavasti kalliimpia hoitoja.

Soteuudistuksen tärkein tavoite on siirtää painopiste sairauksien ja ongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitamiseen. Näin säästetään kustannuksia ja turvataan jokaiselle hyvä hoito ja nopea apu.

 

julkaistu kolumnina KD-lehdessä 25.4.2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on poikkeuksellisen vaikea haaste. Väestörakenteen ikääntyessä väestön palvelutarve kasvaa. Työikäisen väestönosuuden supistuessa näköpiirissä siintää jo kasvava pula terveydenhoitohenkilöstöstä."

Ei kai ole epäilystä, etteikö haaste ole vaikea kun sitä vuosikausia on suunniteltu ja pohdittu ja kaikki on vain mennyt entistä vaikeammaksi. Aikaa kuluu ja missä viipyvät edes pienet parannukset? Ihmetyttää kuitenkin, että esimerkiksi raskas hallinto ja tiedonkulun vaikeudet rasittavat meillä kohtuuttoman paljon eikä edes niitäkään saada korjattua?

Meillä Espoossa tilanne on riistäytynyt kokonaan käsistä kun sitä vertaa vaikka kymmenen vuotta sitten terveyskeskustemme toimintaan. Itse en ole rasittanut ainakaan liikaa lääkärien aikaa meidän Tapiolan terveyskeskuksessamme, kun fyysisesti olen tavannut sellaisen ihmeen viimeksi ajokorttia uusiessani noin pari vuotta sitten. Puhelimen avulla on muuten toimittu muutaman kerran, jossa kerroin lisänneeni verenpainelääkitystäni ja sain kiittävän arvosanan oikeasta toiminnastani:)

Viime viikolla anelin itselleni verikokeen ja kävin sen jonottamassa täällä Tapiolassa, mutta lienee näitä viimeisiä kertoja kun katson minulla olevan aikaa istua täpötäydessä odotushuoneessa tasan kaksi tuntia!! Itse toimenpide kesti viisi minuuttia! Syynä jonoihin on henkilökunnan vähyys kun Espoolla ei ole kuulemma varaa palkata pyynnöistä huolimatta lisää henkilökuntaa!

Siis tämä tapahtuu rikkaassa Espoossa, joka suunnittelee sitä sun tätä hienoa teatteritaloa ym. mutta perusterveydenhoito on lupauksista huolimatta täysin ala-arvoista.

Muutenkin tuntuu, että politiikot ovat täälläkin aika pihalla ihmisten tarpeista, kun esim. tietojeni mukaan hyvin toiminut turvatalokin ajettiin alas ja siirrettiin muutamiin tavallisiin kerrotaloasuntoihin?? Juuri ne vaikeuksissa olevat asukkaat, jotka tarvitsevat huolenpitoa ja turvaa juuri väkivaltaisia miehiä vastaan, niin ovat taas yksin ongelmansa kanssa, jos olen asian oikein ymmärtänyt. Eikö muiden äitien ja lasten vertaistuki olisi ollut myös suureksi avuksi? Yksi käsi lopettelee toimintoja ja myöhemmin kaksi ihmettelee, että mitä tuli tehtyä:)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Päivi Räsänen, kiitoksia viikon huumoripläjäyksestä. Vaikka nyt hirtehisen puolelle menikin.

Se onkin kaikki, mistä voi kiittää. Voi olla, että jossain kohdin oli joku punainen lankakin jossain. Vaikea arvostella kun uskottavuus karkasi ikkunasta jo alkumetreillä. Oikein uuden työryhmän saatte aikaan. Ja koordinoimaan. Älkää nyt liian konkreetisiksi heretkö. Vaikka sama se, mitä teette. Tuo osallistujalista torpaa jo kaiken: ministerit ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Mikä saa uskomaan, että tuolla porukalla tulee muuta kuin lisää sutta ja sekundaa? Vai oletteko jostain saaneet uudet TOIMIVAT AIVOT? Keitä ne olivatkaan jotka tästä sote-uudistuksesta ovat tähänkin mennessä tehneet täydelliden tragikomedian?

Ja kovasti on vaikeaa saada yhteensovitettua vähenevät verorahat ja kasvava palvelujentarve. Olisikohan tuohon yhtälöön kenties jotain vaikutusta hallituksen järjettömällä politiikalla. Erilaisin virheratkaisuin on ajettu suomalaista yrittämistä yhä ahtaammalle. Ja jottei verorahoja turhaan jäisi kotimaassa käytettäväksi, on sitouduttu syytämään niitä miljarditolkulla pönkittämmään pankkien ja muiden keinottelijoiden sijoituksia tuolla Etelä-Euroopassa.

Viimeiseksi vielä tämän blogin sisältä löyhästi sivuava kysymys: Mitä jukolauta (pardon my french) Kristilliset tekevät tässä köyhät-kyykkyyn-ja-Suomi-alas hallituksessa? Koettakaa nyt pelastaa, mitä pelastettavissa on (jos enää mitään) ja erotkaa hallituksesta. Välittömästi. Tai voin esittää valistuneen ennustuksen, että teidän mainettanne ei korjaa enää muu, kuin äänestäjien täydellinen dementia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kristiina: "Vaikea arvostella kun uskottavuus karkasi ikkunasta jo alkumetreillä. Oikein uuden työryhmän saatte aikaan."

Just. Montakohan niitä työryhmiä nyt kaikkiaan onkaan? Kaksi ainakin. Kun molemmat pääryhmät saavat aikaan jonkun ehdotuksen, niin sitten kai pitää pistää pystyyn taas yksi uusi ryhmä päättämään se paras ehdotus, ja vielä lukuisten kokousten jälkeen mikä ehdotus viedään eteenpäin?

Mitenkähän nämä vaikeat ja monitahoiset ongelmat ovat ratkenneet muualla EU-maissa?
Voisiko sieltä taholta saada jotain vahvistusta meille ja myös uusia näkökulmia? Kannattaisiko palkata joka EU-maasta yksi alan vaikuttaja ja Pohjoismaista kaksi, niin saataisiin lisävahvistusta joukkoihin? Viron tietotekniikan osaaminen on myös käsitykseni mukaan hoitunut paljon paremmin kuin meillä ja vain murto-osalla siitä hinnasta mitä meillä on kansalle väläytelty... Pitäisikö ulkoistaa enemmän ulkomaille tai ainakin ottaa opit sieltä suoraan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oli tässä vielä pakko kaivaa ystäväni ystävän, ja suomalaisen matkailijan kokemus Ranskasta. Hän on viettänyt siellä talven pienessä kaupungissa ja kertoo blogissaan käynnistään lääkärissä, joka kuullostaa meikäläisestä ihan sadulta... Melkein itku tulee pelkästä kaihosta, että miksei meillä ole näin?

"Muu maa mustikka vaiko ihan viinirypäle?" (esteppaaja Ranskasta)

Käyn yksityisellä lääkäriasemalla hoidattamassa sitkeäksi osoittautunutta keuhkoputkien tulehdustani. Lääkäri veloittaa käynnistäni 23 euroa, kohtuullisesti. Ja nimenomaan lääkäri veloittaa, maksan käyntini suoraan hänelle ja hän kirjoittaa kuitin. Hän myös itse hakee minut odotushuoneesta, kättelee siellä (samat viirukset ne täällä jyllää vaan eipä väliä) keskustelee kanssani katsoen silmiin (eikä näyttöruudulle) ja saattaa minut huoneestaan ulos käsi olkapäälläni, taas kättelemme ja hän toivottaa hyvät päivänjatkot. Ja jopa, että toivottavasti ei nähdä vähään aikaan (tarkoittaen toivottavasti, että jospa hänen määräämänsä lääkkeet vihdoinkin tehoaisivat tautiini).

Ajanvaraus tapahtuu netin kautta ja vapaita aikoja aseman neljästä lääkäristä jollekin löytyy heti seuraavalle päivälle. Labratulokset haetaan itse ja viedään lääkärille henk.koht. (jolloin voi halutessaan myös ottaa kopion itselleen). Ai, millä kielellä tämä kaikki? Ranskaksipa pakostakin. Molempien tapaamieni lääkäreiden englanti, se “litele” oli uskomatonta tai siis sitä ei ollut.""

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset