Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Suomen lakia on noudatettava

Viime lauantaina kansanlähetyspäivillä pitämästäni seminaaripuheesta on poimittu yksittäisiä sitaatteja, joista on herätetty keskustelua. Kristityn on noudatettava lakia ja kunnioitettava esivaltaa, tämä on myös selkeä Raamatun ohje. Mutta joskus voidaan olla tilanteessa, jossa esivalta määrää esimerkiksi tappamaan viattomia lähimmäisiä. Näissä tilanteissa kristityillä on ohje: ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.” Otin puheessani esimerkin tästä, kun Raamatussa kuvataan tilanne, jossa Egyptin faarao Mooseksen syntymän aikaan synnytti vainon juutalaista vähemmistöä kohtaan ja määräsi kätilöt surmaamaan vastasyntyneet poikalapset. Kaksi kätilöä Sifra ja Pua harjoittivat kansalaistottelemattomuutta ja antoivat poikienkin salaa jäädä eloon. Natsi-Saksan aikana oli myös näitä tilanteita. Huomautan että käsittelen puheessani kirkkohistoriaa pitkässä perspektiivissä, lähtien alkuseurakunnan ajoista aina tähän päivään.
Suomen lakia on aina noudatettava, meillä ei ole sellaista tilannetta, jossa ihminen pakotettaisiin rangaistuksen uhalla toimimaan vastoin omaa tuntoaan. Suomalainen samoin kuin muu länsimainen lainsäädäntö on rakentunut pitkälti kristillisen arvomaailman pohjalle, jossa ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa kunnioitetaan. Tämänkin toin esiin puheessani: ” Lastensuojelu, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioitus samoin kuin muu lainsäädäntömme ja sivistyksemme perusta on nojannut vahvasti kristinuskon mukanaan tuomaan ihmiskuvaan.” Abortinkin suorittamisen (ja siten pienen kehittyvän ihmisen elämän lopettamisen) voi väistää eroamalla virastaan, vaikka mielestäni meille tulisi saada laki, joka mahdollistaa omantunnon suojan terveydenhuoltohenkilöstölle olla suorittamatta raskauden keskeytystä.
Tässä sitaatti puheestani: ”Room. 12:2 apostoli Paavali kehottaa: "Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää, otollista ja täydellistä."  On hyvä tutkia ja tiedostaa, mitkä arvot ovat kulloisenakin aikana ristiriidassa Jumalan sanan kanssa, sillä niin helposti menemme vain virran mukana. Kristillinen seurakunta on kaikkina aikoina joutunut elämään ristiriidassa ajan henkeä vastaan tavalla tai toisella.
Kaikilla meillä on varmasti tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai joskus jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia. Apostolien teoissa kerrotaan tilanne, jossa viranomaiset kielsivät apostoleja saarnaamasta Jeesuksesta. Silloin apostoli Pietari ja muut apostolit sanoivat: "Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä." (Ap.t. 5:29). He jatkoivat työtään kielloista huolimatta. 
Martti Luther selitti huonepostillassa Jeesuksen opetusta siitä, että keisarille tulee antaa se mikä keisarin on ja Jumalalle se, mikä Jumalan on: ”Keisari ja maallinen esivalta on tosin meidän hallitsijamme, mutta se ei ole ainoa herramme; meillä on toinenkin Herra, joka on suurempi, nimittäin Herra Jumalamme taivaissa. Jos siis jompikumpi näistä herroista on vihoitettava, jos on oltava tottelematon joko Jumalalle taikka keisarille, niin on parempi, että keisari vihastuu tottelemattomuuteemme, kuin että Jumala meihin vihastuu. Keisarilla en tässä tarkoita erikoista henkilöä, vaan yleensä kaikkea esivaltaa.” Näin siis Luther.”
Aiemmin puheessani otin esimerkin tällaisesta tilanteesta: ”Sifra ja Pua, kaksi rohkeaa israelilaista naista harjoittivat kätilön tointa Mooseksen syntymän aikoihin Egyptissä. Egyptin kuningas yritti valjastaa heidät toteuttamaan suunnitelmaansa surmauttaa kaikki israelilaiset poikalapset. Kätilöt kuitenkin pelkäsivät Jumalaa ja jättivät pojatkin eloon.”
Tässä vielä puheestani sitaatti koskien aborttia: ”Läntisen Euroopan maista ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa terveydenhuollon henkilöstöllä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta kieltäytyä vakaumuksen perusteella suorittamasta abortteja tai laatimasta niihin liittyviä lausuntoja. On kestämätöntä puolustaa omantunnon vapauden puutetta sillä, että näin vaikeutettaisiin aborttioikeuden toteutumista. Missään muussa maassa näin ei ole käynyt.
Euroopan neuvosto edellytti vuonna 2010, että kaikkien jäsenmaiden tulee turvata hoitohenkilökunnalle omantunnonvapaus kieltäytyä abortin tai eutanasian suorittamisesta. Sekä Maailman että Suomen lääkäriliitot ovat saman vaatimuksen takana.”
Olen vannonut ministerivalani sormet Raamatulla: "Minä lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."  Mielestäni tässä tilanteessa hyvin näkyy, että esivaltaa ja sen säätämiä lakeja on kunnioitettava, mutta esivallankin yläpuolella on kaikkivaltias ja kaikkitietävä Jumala.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (131 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Suomen lakia on aina noudatettava, meillä ei ole sellaista tilannetta, jossa ihminen pakotettaisiin rangaistuksen uhalla toimimaan vastoin omaa tuntoaan."

Esimerkiksi omantuntonsa mukaisesti asepalveluksesta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

Jouni Nordman

Eikö raamtaun mukaan elävä ole suotu elämän nöyrydessä vähän osaisia kohtaan, miten silloin misinteri joka on raamtulla valannut valan antaa hallintokoneistonsa huosttan otto tilanteissa lasten etua vastaan toimia ja vain kumartaa riistjille jotka haluavat lapset laitoksiin sijoitta.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

"Olen vannonut ministerivalani sormet Raamatulla: "Minä lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.""

Matt 5:33-37:
Vielä olette kuulleet sanotuksi vanhoille: 'Älä vanno väärin', ja: 'Täytä Herralle valasi'.
Mutta minä sanon teille: älkää ensinkään vannoko, älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin,
Älkääkä maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa astinlauta, älkää myöskään Jerusalemin kautta, sillä se on suuren Kuninkaan kaupunki;
Äläkä vanno pääsi kautta, sillä et sinä voi yhtäkään hiusta tehdä valkeaksi etkä mustaksi; vaan olkoon teidän puheenne: 'On, on', tahi: 'ei, ei'. Mitä siihen lisätään, se on pahasta.

Markku Ollikainen

Janne Hälinen, paneutuminen teologiaan on tarpeen.

Jeesus puhui lainaamassasi Matteuksen evankeliumin kohdassa tuon ajan yleisestä tavasta koettaa vannoen huijata lähimmmäistä. Ihmisen puheiden tuli olla totta ilman ylimääräisiä markkinointikeinoja.

Tässä vannomista koskevassa kohdassa ei puhuta julkishallinnon tehtäviin astumistilanteissa, esimerkiksi niiden seremonioissa tehtävistä julkisista lupauksista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Laillistetun lääkärin velvollisuus on pitää tietonsa ajan tasalla. Kehottaisin kollegaa vakavasti päivittämään tietojaan erityisesti seksologian osalta.

Onkohan kollega mahdollisesti kuullut siitä, että homoseksuaalisuus on normaalia seksuaalisuutta, eikä siihen liityy sinällään mitään tunne-elämän häiriöitä?

Autan mielelläni kollega Räsästä lääketieteellisten tietojensa päivittämisessä esim. listaamalla sopivaa kirjaallisuutta.

Artturi Noitalahti

"Onkohan kollega mahdollisesti kuullut siitä, että homoseksuaalisuus on normaalia seksuaalisuutta, eikä siihen liityy sinällään mitään tunne-elämän häiriöitä?"

Niin ja pedofilia on myös normaalia seksuaalisuutta, jos niin sovitaan.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen

Rinnastuksesi on aivan onneton, jopa järjetön.

Homoseksuaalisuuden normaaliudessa ei ole kyse mistään sopimisesta. Se on normaalia sen takia, että jotkut ihmiset harrastavat sitä keskenään ihan omasta vapaasta tahdostaan. Sitä esiintyy ympäri maailmaa ihan samalla tavalla, riippumatta siitä onko yhteiskunta "homomyönteinen" tai homovastainen. Homoseksuaalisuutta esiintyy jopa eläinkunnassa.

Pedofilian tapauksessa samanlaista normaaliutta ei löydy mistään. Sen lisäksi pedofilian käytännön toteutuksessa kyse ei ole edes molempien osapuolten vapaasta tahdosta.

Pedofilialla ja homoseksuaalisuus ovat kuin pahoinpitely ja paini. Jos ei viitsi ottaa selvää, vaan tukeutuu ennakkoluuloihinsa, niillä ei näytä olevan mitään eroa. Jos viitsii tutkia asiaa, saattaa huomata, että niillä on vain muutama yhteinen ulkoinen tekijä, mutta syvemmällä ne ovat aivan erilaisia.

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #104

Ihmisen kulttuuri on ongelmaratkaisujen paketti. Siitä on sovittu asianomaisten kanssa. Kyseessä ovat mielipiteet erilaisista asioista.

Seksuaalisuuden kyseessä ollen, puhutaan tarkoitushakuisesta mielipiteestä. Haluttua asiaa esitellään parhain päin. Tämän takia ei saisi mm. puhua ajetun asian salonkikelpoiseksi ehostavasta tarkoitushakuisuudesta.

Uusvasemmiston ideologit ovat jo ilmaisseet ajatuksenaan, että sukupuolineutraalin ajattelun läpiviemisen jälkeen seuraavana sovittavien asialistalle nousee ikäneutraaliseksuaalisuus (nykyään vielä rangaistuksen alainen pedofilia). Maailmalla käytössä oleva lukumääräneutraali(moniavioisuus), ja katveessa harrastettava lajineutraali(eläimiin sekaantuminen) ovat myös joidenkin sovittavien asioiden listalla.
Kaikenlaisten asioiden tasa-arvo (oikestaan samanarvoisuus) ja ihmisten oikeudet haluamiinsa asioihin kuulema pitää saada läpi, ettei jää mitään rajoituksia ihmisen onnellisuuden tavoittelulle.

Maailmalla tilanne on se, että monet kyselevät tämän sopimisen perään.
Näin myös Suomessa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Outo ministeri, outo puolue. Julkisuuden hankkiminen näillä vastenmielisillä tempauksilla on helppoheikkimäistä touhua.

PR:n suurin aikaansaannos on valtava väestökato hänen edustamastaan kirkosta.

Nimiä vetoomuksessa PR:n erottamiseksi ministerin pestissä on 60 tuhatta. Mietin, allekirjoittaisinko. Terve järki, omatunto ja kaikki mitä tiedän politiikasta (ja kristillisyydestä) kannustaisivat siihen.

Artturi Noitalahti

Katriina Kajannes (4.) Oletko nyt aivan varma, että Päivi R on hankkiutunut puhujaksi kansanlähetyspäiville saadakseen julkisuutta? Tuskin hän sinne tiedotusvälineitä on kutsunut. Paikallislehti oli paikalla, ja sen uutistahan nämä roskalehdet ovat valikoiden siteeranneet.

Vai on maassamme jo 60 tuhatta fasistia. Pelottavaa. Seuraavaksi varmaan aletaan keräämään nimiä sen puolesta, että kaikilta tunnustavilta kristityiltä kielletään pääsy julkisiin virkoihin.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Kirkon ei pitäisi tarvita PR-toimia, julkisuuden henkilö Kirkon asioissa kuuluisi olla Pastori, eikä lääkäri.

Kirkkomme kärsii luottamuspulasta ja ahneudesta. Kuinka luottaa sellaiseen, joka ei itse omia ohjeitaan noudata? Kun julkaistiin kirkollisveron osuus ihmisten vuotuisista tuloista, sai se monet ajattelemaan että haluaa ennemminkin omaan käyttöön ne rahat ja erosi Kirkosta. Seuraavaksi tuli parisuhdekysymys ja avioliitto saman sukupuolen välillä. Siitäkin tehtiin poliittinen asia, vaikkei sillä ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Jos haluaa mennä naimisiin, niin onnistuu se ilman kirkkoakin. Ihme touhua mun mielestä. Mitä se kellekään kuuluu jos menee naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa?

Toisaalta, jos Pastori ei halua vihkiä jotakuta, niin voihan tuon delegoida jollekin toiselle, tai sitten kieltäytyä kaikista vihkimisistä jo työsopimuksessa, silloin ei voi leimaantua rasistiksi.

Petri Lehmonen

Mullekin tullut mieleen että uskovaisia ei pitäis päästää politiikkaan. Onhan se pelottavaa kun amerikoissakin ydinpommit hallussaan psykoosissa riehuvat.. ja ei ollut kaukana että presidentiksi olisi tullut hullu joka ei mainoksessaan keksi muuta puhuttavaa kuin että kuinka on kamalaa kun on homoja. Uskovainenhan se tuon huumesodankin aloitti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Mutta joskus voidaan olla tilanteessa, jossa esivalta määrää tappamaan viattomia lähimmäisiä. Näissä tilanteissa kristityillä on ohje : Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä."

Viides käsky sanoo: Älä tapa.

Päivi Räsänen lienee Jumalaa pelkäävä pasifisti, joka jättää oman maansa sotilaallisen puolustamisenkin moraaliltaan alemmille isänmaan ystäville, jotka ovat valmiit tappamaan ihmisiä esivallan käskystä.

Katekismus selittää viidettä käskyä : "Kun esivalta puolustaa niitä, joiden elämää tai hyvinvointia uhataan, se edistää rakkauden toteutumista yhteiskunnassa. Yhteisen hyvän vuoksi esivalta voi käyttää myös pakkokeinoja estääkseen väkivallan leviämistä."

Katekismuksen mukaan rakkauden toteutuminen joissakin tilanteissa vaatii toisten ihmisten tappamista. Käsitykseni mukaan jokainen ihminen on kristitylle lähimmäinen.

Markku Ollikainen

Pekka Toivonen, selität joistakin syistä kuin piru Raamattua. Sotket asianyhteyteen kuulumattomia asioita toisiinsa.

Lainaamasi 5.käsky (Älä tapa) oli Mooseksen laissa sen takia, etteivät ihmiset ottaisi oikeutta omiin käsiinsä, vaan kierrättäisivät asiat oikeuden kautta.
Verbi tappaa on tässä kohtaa ratsach, jonka juuressa on idea toisen ihmisen paloiksi panemisesta, siis murhaamisesta. Murhaaminen on siis kielletty.

Jos ihminen (tai ihmisjoukko) on syyllistynyt rikokseen, josta langetetaan kuolemantuomio, se on mahdollista toteuttaa.
Tässä kohtaa alkusana on muth, joka tarkoittaa kuolemaa. Ihminen siis voidaan kuolettaa, tehdä kuolleeksi.
Vertauskuvana voisi käyttää puuta, joka on jo sisältä laho, joten sen pystyssä tököttävä kuori voidaan kaataa pois. Sellainen puuhan on vaarallinen lähiympäristölleen. Se voi levittää toisiinkin samaa lahotautia, ja lopuksi kaatua aiheuttaen tuhoa ympäristölleen. Hallittu kaataminen on siis viisautta.

Elämän puolustaminen päällehyökkäävää vastaan, myös sodassa, on siis mahdollista. Mm. Jeesus arvosti sotilaallisen jämäkän sadanpäämiehen uskoa. Jeesus ei ollut mikään nykyajan hippipasifisti, vaikkei tapellutkaan omien oikeuksiensa puolesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ei ministerille tullut mieleen, että ministerin ei kuulu tehtävänsä aikana puoluepolitisoida.

Kärsiskö vielä vaivata ja kysyä, miksi ministeri ei puhunut

- laajamittaisesta kristillisten piirien ja kirkkokuntien harjoittamasta henkisestä väkivallasta,
- lasten hyväksikäytöstä,
- julmasta tahdonvapauden riistosta (esim. ehkäisykielto),
- henkisestä, hengellisestä ja konkreettisesta eristäytymisestä ja eristämisestä,
- eilen uutisoiduista lasten ja nuorten itsemurhista kiihkokristillisellä alueella,
- uskonnon iljettävästä käytöstä aineellisten ja poliittisten valtapyyteitten hyväksi,
- uskonnollisen median, esim. Radio Dein, häikäilemättömästä poliittisesta propagandasta taantumuksellisten puolueitten hyväksi

ja, ennen kaikkea muuta,

- Suomen miljoonasta köyhästä ja kolmannesmiljoonasta työttömästä?

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Näillä kun ei niitä ääniä irtoa.

Markku Ollikainen

Katriina Kajannes, Päivi Räsänen ei puhunut edellä listaamistasi asioista, koska hän puuttui niiden juurisyihin.

Suomalainen yhteiskunta on rappeutunut edustamasi uusvasemmistolaisen ideologisen jyräämisen ja siitä kaikkiin yhteiskuntaluokkiin tunkeutuneen monenkirjavan, materiaalisen, henkisen, seksuaalisen jne ahneuden seurauksena. Nämä rappeutumiskehitykset näkyvät myös samassa yhteiskunnassa elävien kristittyjen piireissä.

Onnellisuuttasi ei lisää toisten haukkuminen ala-arvoisella tavalla. Mm. Radio Dei ja kristilliset seurakunnat tekevät paljon hyvää jakamalla käytännöllistä apua ja ennen kaikkea toivoa mainitsemillesi köyhille ja työttömille.

Maria Viljamaa

Sitten ei varmaan kannata jutella mitään katolisen kirkon puuhista esim. natsi-saksan aikana... Kristillinen lähimmäisenrakkaus kun on kristillisille kirkoille tuntunut sopivan vain silloin kun omat edut on olleet kyseessä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Johtuuko julmuus lapsia kohtaan tietyissä uskonnollisissa piireissä siitä, että heidät on pakko siittää ja synnyttää? Onko lasten hyväksikäyttö ja raaka kohtelu kostoa heille, vai kenelle?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Sikäli oikaisen väitteitäsi ettei uskonnollisissa piireissä ole havaittu tutkimusten mukaan prosentuaalisesti yhtään enempää seksuaalistahyväksikäyttöä kuin ns. tavis väestön keskuudessa. Salailu on sitten toinen lukunsa.

Ja ei en ole uskonnollinen, vakaasti ateisti. Koitan kuitenkin pidättäytyä totuudessa täällä nettimaailmassakin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eikö katolisessa kirkossa ja lestadiolaispiireissä ole lasten hyväksikäyttöä enemmän kuin muualla?

Elävässä elämässä minua ei ole ainoakaan ihmin en väittänyt valehtelijaksi. Mapeissani on valtavat määrät dokumentoitua opiskelija- ja vertaispalautetta, jossa minua mm. väitetään ehdottoman rehelliseksi. Miettisit vähän, mitä kirjoitat netissä, kun toinen osapuoli on yksityishenkilö. Kaisa Kalliokoski tunsi minut ja oli kuolemaansa asti minulle kiitollinen monesta asiasta, Sinä et tunne. Hän ei olisi ikimaailmassa väittänyt minua valehtelijaksi.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski Vastaus kommenttiin #19

Eräiden lehdistössäkin esitettyjen tutkimusten mukaan ei ole.

Ja mitä tekstiisi tulee, en ole väittänyt sinua valehtelijaksi. Sanoin että korjaan muutaman väitteesi jotka edelleen ovat vääriä.

En ole puhunut mistään hoitokokouksista sun muista joita linkittelit alemmaksi. Mitä ilmeisemmin antipatiasi kohdistuu nimenomaan vanhoillislestadiolaisiin, ja se on minulle se ja sama.

Uskontoja en ymmärrä, mutta se etten minä niitä ymmärrä ei vielä tarkoita yhtään mitään.

Ja jotkut viitteet "Kaisakalliokoskeen" jota en tunne, kielivät hieman epätasapainoisesta keskustelutavasta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #71

Kunnioitukseni toista ihmistä kohtaan estää minua kertomasta julkisesti Kaisa Kalliokosken sairaudesta ja siitä, mitä hän kertoi Kalliokosken suvusta.

On hävytöntä mustata julkisesti netissä yksityishenkilöä, jota ei tunne ja joka esiintyy omalla kuvallaan ja nimellään. Se on toistuessaan ja yleistyessään henkistä väkivaltaa ja nettikiusaamista. Siinä on tyypillistä toisen ihmisen syyttely, aiheeton mustaaminen ja ajaminen puolustusasemaan. Selvitysten mukaan kiusatuksi usein joutuu kateuden kohde, joka vaikuttaa tiedoiltaan, taidoiltaan ja eettisyydeltään ylivertaiselta. Jättäisitkö minut rauhaan ja keskittyisit asiakeskusteluun, jos osaat.

Tässä vähän tietoja uskonnollisten tahojen harjoittamasta pedofiliasta ja uskonnollisesta väkivallasta. Asiasta löytyy runsaasti kirjallisuutta. Asian esille nostaminen on tärkeää yhteiskunnallista keskustelua. Siihen ei ainakaan minun osaltani kuulu anti- eikä sympatioita, tunteita eikä väristyksiä. Se vaan on välttämätöntä tuoda esille, ihan yhteiskunnan arvojen ja ilmapiirin puhdistamiseksi, ja jotta jokainen lapsi saisi hänelle kuuluvan terveen elämän.

http://www.kirkonkello.fi/?p=632

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski Vastaus kommenttiin #75

No se on hyvä että olet sukututkijakin, sitten kai olet tietoinen n.7 eri kalliokosken sukuhaarasta, ai et? Niin arvelinkin.

Ja sinunkaltaisilla ihmisillä onkin tapana heittäytyä heti uhriksi jos kaikki eivät ole samaa mieltä kanssasi. Jatka vain samaan malliin hyvä siitä tulee.

Ja ei ,minulla ei ole mitään syytä jatkaa keskustelua kanssasi. Sen verran typerää teksitä suollat jatkuvasti näppäimistöltäsi.

P.S blogspotin blogit on hyvä paikka etsiä totuuksia asiasta kuin asiasta, ja varsinkin esittää niitä sitten jollain tapaa tutkimuksina.

See ya!

Käyttäjän Juha-MattiHuhtala kuva
Juha-Matti Huhtala Vastaus kommenttiin #19

mihin perustat väitteesi, että niitä olisi enemmän?

Älä vaan sano keltainen lehdistö, tai lehdistö yleensä.
Lehdistön tarkoitus on tehdä juttuja, ja yksi maailman parhaimmista aiheista on tehdä juttu jostain Uskovan ihmisen toilailuista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tieteellistä lähdettä, jos sitä arvostat. Minusta terve järki ja luotettavuus on arvokkaampaa, mutta ei tiedekään ole paha juttu.

Tässä esiteltävä tutkimus on arvokas.

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194739580181/artik...

ja

http://www.aamulehti.fi/Kirjat/1194763850208/artik...

Petri Haapa

"Hyvin tekee se, joka tarttuu lapsiisi ja lyö ne murskaksi kallioon!" Ps 137:9

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ministeri tuomitsee eri tavoin kuin hän ajattelevat itsekkäiksi hedonisteiksi. En muista nykyajasta enkä historiasta vastaavaa.

http://kansanlahetyspaivat.fi/sites/default/files/...

Vastenmielistä ja arvostelukyvytöntä ministeriltä. Paras ja kokenein ministerimme Erkki Tuomioja pitää tarkasti kiinni siitä, että ei ministerinä ole puoluepoliitikko.

Miten ihmeessä joku ministeri kehtaa julistaa ahdasmielistä uskonnollisuutta? Kannattaisi luopua pestistä, jos ei pysty asiallisuuteen ja puolueettomuuteen. Vaihtoehtona on vaihtaa kansa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ministeri Räsänen suree pateettisesti tekstinsä alussa muuhun käyttöön otettua kirkkoa, josta risti on poistettu.

Montako kiinteistöä kirkko on Suomessa myynyt ja tulee myymään hänen puheittensa ja toimintansa aiheuttaman jäsenkadon vuoksi?

Monenko suomalaisen ja esim. kirkon työntekijän harteille ministeri on sälyttänyt ristin?

Moneenko kirkosta eroamiseen hän tähtää tällä uusimmalla kannanotollaan?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lakia on noudatettava, kuten valtion hankintalakia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luther ei kunnioittanut kaikkia maallisia auktoriteetteja: "Pakanat ovat kyenneet omalla järjellään päättelemään, että koronkiskuri on nelinkertainen varas ja murhaaja. Mutta me kristityt pidämme mokomaa niin suuressa arvossa, että melkein rukoilemme häntä hänen rahainsa vuoksi." (Karl Vorländer: Sosialististen aatteiden historia, Tammi 1950, s.59, viittaa Lutherin kirjoitukseen An die Pfarrherrn, wider den Wucher zu predigen vuodelta 1540.)

Samael Kaarna

Pötköön kun pistää tekstit niin tulee 'hyvää' jälkeä ja järjettömyys lisääntyy. Sehän se nyt on kai ylipäätäänkin tarkoituksena.

Meillä on jännä 'laki ja oikeus' säätelijöineen. Se sakki säätää orjille säädöksiä housut tulessa ja antaa mielenvikaisia vapauksia a)rikkaille ja b) vartijoilleen. Orjille syötetään letkuruokinnassa usko jossa ei ole mitään järkeä eikä inhimillisyyttä.

Kirkko, sen kuuliaiset orjat ja kullalla sivellyt vasallinsa pitävät huolen, että maanpäällinen helvetingrilli pelaa ja hiilestää ihmisiä jatkossakin.

Massiivisen luokan tajuntavirheitä ei uskovaisille voi edes yrittää selittää - siinä tulee vain itselle turpaan ja pannabullaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On korkea aika erottaa toisistaan kirkko ja valtio. Niin olisi ministerinkin tehtävä mielessään ja puheissaan. Lisäksi hallituksen voisi olla syytä pohtia, nauttiiko ministeri sen luottamusta. Suomalaisten luottamusta hän selvästikään ei nauti.

Merkillistä, miten PR on muuttunut viime vuosien aikana kuin toiseksi ihmiseksi. Kannanotot ja toiminta ovat toisenlaisia kuin ennen. Aikana, jona arvostin niitä suuresti.

Alexius Manfelt

Katriina hyvä, valitettavasti Räsäsen ei tarvitse nauttia hallituksen luottamusta, joskin tietyltä osittain pääministerin kyllä. Hänen ei tarvitse edes nauttia kansa luottamusta, valitettavasti. Hänen on perustuslain mukaan nautittava eduskunnan enemmistön luottamusta. Toistaiseksi hän sitä nauttii. Toivottavsati ei kauan, sillä hänen puheensa ovat todella törkeitä.

Kuitenkin asiassa Puheenvuoron perusgeneraattori on ollut uskomattoman hiljaa. Onko tullut käsky vaieta vai miten on?

ps. peittäis täti edes tuossa kuvassakin päänsä, kuten raamatun laki käskee.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Chilessä 11-vuotias tyttö joutui äitinsä poikaystävän raiskaamaksi ja laki kieltää abortin. Lääkärien mielestä lapsen henki on vaarassa, eli molemmat siis sen syntymättömän ja se elävän. Nyt Chilen presidentin mukaan tyttö on rohkea
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12885813143...

No joo, että sellaista. Kaikki elämä on pyhää, kuten kaksi puolujohtajaa Suomessa sanovat.

¿Mitä mieltä ovat Räsänen ja Soini - tuleeko tässäkin tapauksessa kieltää abortti?

Markku Ollikainen

Elämä ei aina synny suunnitellusti. Edustamasi ajatus olisi varmaan melkoinen shokki niille, jotka ovat syntyneet jollakin tapaa vahingossa: Olenko elossa äitini tunteiden kustannuksella? Olisiko pitänytkin kuolla? Anteeksi vaan vaivaamiseni. Taidanpa korjata vahingon ja tappaa itseni.

Tuskin pahaa tekoa saa tekemättömäksi tekemällä lisää pahaa. Pitäisi ainakin kysyä asiaa ensin kohdussa olevalta sikiöltä.

Miia Pölönen

"Kristityn on noudatettava lakia ja kunnioitettava esivaltaa, tämä on myös selkeä Raamatun ohje".

T: Stöö

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Katainenko ei olekaan kristitty hankintoineen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Katainenko ei olekaan kristitty hankintoineen? Ja hallituksensa sen hyväksyessään?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko sattuma, että tämä itsemurha-aalto on vahvalla lestadiolaisalueella?
http://yle.fi/uutiset/pikkukaupungin_itsemurhakier...

Oltuani opettajana samanlaisella seudulla tunnen asiaa käytännössäkin. Lapsen kaltoinkohtelu johtaa lapsen usein itsetuhoiseen käytökseen. Jokainen lapsiuhri ja tuhottu lapsen terveys on liikaa.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Tiedettyäni 6 noista 11, tiedän ettei kukaan heistä ollut lestadiolainen. Jotenkin Kajannes kommenteistasi paistaa joko todellinen sivistymättömyys ja tietämättömyys. Tai sitten vain katkeruus jostain.

Jonas Hellgren

Viimeinen vaihtoehto taitaa olla lähinnä totuutta.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen Vastaus kommenttiin #111

Miksi Katriina Kajannekselle ei kuulu sananvapaus? Miksi moititte sivistymättömäksi ja katkeraksi? Taasko pyhä yhteinen Demari-viha?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Mielenkiintoista tietää että itsemurhia tehneet eivät olisi suuremmalta osin olleetkaan itse Lestadiolaisia. Jos Katriinan huomio alueen uskontosuunnasta pitää paikkansa, niin minulle pälkähti ajatus: Ovatko nuoret joutuneet liittoutuneiden Lestadiolais-nuorten kiusaamiksi tai jotain?

Itselleni yksi jotain muuta kristillistä suuntaa harjoittanut aikuinen piti ennen konfirmaatiotani järkyttävän puheen, joka kesti toista tuntia. "Pastorin takapuolessa roikkuu häntä ja sen päässä on sarvet, meidät nuoret otetaan ryhmässä juomaan verta ja meistä tulee Pirun lapsia." Heikompi olisi jo sen puheen takia jättänyt ne satanistiset menot väliin.

Jos päivittäin kuulee olevansa vääräuskoinen ja joutuvansa kadotukseen yms. voi hyvinkin joutua jopa tajuamattaan henkisen väkivallan uhriksi. Seuraavaksi ihmetellään ja kysellään että miksi juuri sillä alueella. Eivät siis olleetkaan huonosti huolehdittuja Lestadiolais-lapsia, vaan niiden vahvassa uskossa eläneiden uhreja.

Tämä oli oma ajatukseni, en väitä että suur-perheessä jätettäisi lapset huomiotta, moittisin silloin itseäni, mutta Katriinan huomio saattaa jokseenkin pitää paikkaansakin. Enkä väitä että nuoret tahallaan kiusaavat tai aiheuttaa toisille pahaa, eikä se johdu uskonnosta, mutta näinkin saattaa tapahtua.

Samael Kaarna

Raamatun kirjoittivat dominanttiluonteiset miehet orjuutustyökalukseen.

Naapurikyttäämisestä pitäneet vanhat kääkät.

Ei mitään sen enempää, eikä mitään sen vähempää.

Uskonnollinen aivopesu on ainoa asia mikä olisi kiellettävä, tarpeettoman väkivallan ja muiden perusnilkitysten lisäksi.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

En tiiä, jotenkin vaan tuntuu, että jos ministeri on 2000 vuotta ajastaan jäljessä, niin tuleeko siitä nyt yhtikäs mittää...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Täällä puheenvuoron virtuaalimaailmassa yritetään antaa kuvaa, etteivät uskovaiset olisi kansaa ollenkaan, vaan joku muu poppoo, jota ei tarvitse huomioida yhteiskunnassa.

Elikkä siis kaikki kymmenet tai sadattuhannet esim. hengellisille kesäjuhlille menevät ihmiset eivät ole sitä Suomen kansaa, ja jos puheenvuoron ateisteja jne olisi kuuleminen, he varmaan ottaisivat meiltä uskovaisilta äänioikeudenkin pois.

Erityisen pettynyt olen Katriina Kajanneksen kommentteihin tällä kierroksella.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, kuulen mielelläni tarkemmin.

Mihin kantasi perustuu? Arveletko, että en tunne aihepiiriä tai että kirjoitan tosiasioitten vastaisesti? Tunnen aihepiirin erittäin tarkasti, kuten varmaan suunnilleen kaikki muutkin suomalaiset. Minä varmaan tarkemmin kuin moni muu.

En ole ketään vastaan. Mutta puolustan suomalaisia lapsia ja aikuisia henkiseltä väkivaltaisuudelta.

Ehkä jokainen suomalainen tuntee lahkolaisia ja "vapaa-suuntalaisia" jo koulusta. Kenties muutkin kuin minä ovat vuodesta toiseen saaneet koulutunneilla uskovaiselta kaverilta epämiellyttäviä raamatunlauselappusia. Ehkä muutkin kuin minä tuntevat lähipiiristään sanokaamme esimerkin vuoksi vaikka vapaakirkollisia, joiden kanssa ei voi keskustella eikä olla yhteydessä kuin pelkästään heidän ehdoillaan. Joka ainoassa kirjeessä ja kortissa vuosikymmenien aikana mainitaan vk:n tapahtumat ja asiat, vaikka vastaanottaja olisi ev.lut. kirkon jäsen. Joka kerta tavatessa joutuu kuulemaan ev.lut. kirkon mollaamista, johon ei uskalla sanallakaan ottaa kantaa. - Ainakin kertomassani tapauksessa ko. kiihkouskonnollisessa perheessä tai suvussa on psyykkisiä sairauksia ja itsemurha.

Enkelimäisen hyvä isotätini, harras sydämen kristitty, ei koskaan moittinut ihmisiä. Hän oli rakkauden henkilöitymä. Ainoa mistä hän elämänmittaisen läheisen ihmissuhteemme aikana varoitti minua, oli lahkohenkisyys. Olen huomannut, että hän oli oikeassa.

Sitä paitsi eronteko "oikeiden" uskovaisten ja meidän muiden välillä on härski, kristillisessä valtiossa. Sen tekijät asettuvat muiden yläpuolelle. Se muuten oli Paavo Haavikon kanta. Hän oli 1900-luvun mielestäni suurin kirjailija meillä.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Hyvä Katriina Kajannes. Päivi Räsäsen kirjoitus on kerännyt tähän mennessä 43 kommenttia, niistä Sinun kirjoittamiasi on 12 - yhtä monta kuin Jeesuksella oli opetuslapsia. Jeesukselle 12 riitti, toivottavasti myös sinulle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #45

Kiitos huomiostasi! Lukisin mielelläni vaikka sata kommenttiasi. Ainakin, jos et saata kielteiseen valoon etkä mestaroi yksityishenkilöä, joka esiintyy omalla kuvallaan ja nimellään.

Oletko käynyt kirjoittamassa saman tekstin niille vassareille tai PS:lle, jotka usean nimimerkin varjossa kirjoittelevat kommentteja, ja lisäksi omalla nimellään? Aika monta kommenttia heiltä nääs usein kertyy, lukijan sitä tietämättä. - Hyvin tuntemani ja korkealle arvostamani vasemmistoliittolainen on itse kertonut minulle tästä US-harrastuksestaan, jonka toki jokainen keskusteluja seuraileva kertomattakin tietää.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kahta herraa on vaikeaa palvella, sen huomaa blogistin selittelyistä.

On varmasti vaikeaa erotella omaa uskomustaan, jota on vuosikaudet puolustanut, ja ministerin tehtäviä.

Kun tuollaiset raamattusadut on istutettu kyllin syvälle mieleen, on niiden läpi ilmeisesti vaikeaa ymmärtää itsestäänselvyyksiäkään.

Kyllä Suomen kansalaisuuteen on aina sisältynyt ja sisältyy edelleen velvollisuus puolustaa maataan. Vaikka mikä uskonto tahansa sen kieltäisi. Ja tähänastiset uskonpaimenet ainakin ovat sotatyön mielihyvin siunanneet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kehottaako Räsänen mielestäsi sotilaskarkuruuteen tai aseista kieltäytymiseen? Kristityistä varmaan tuonkin kannan puoltajia löytyy, kristillisdemokraateista en olisi niin varma.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Hän kirjoittaa:
"Viime lauantaina kansanlähetyspäivillä pitämästäni seminaaripuheesta on poimittu yksittäisiä sitaatteja, joista on herätetty keskustelua. Kristityn on noudatettava lakia ja kunnioitettava esivaltaa, tämä on myös selkeä Raamatun ohje. Mutta joskus voidaan olla tilanteessa, jossa esivalta määrää esimerkiksi tappamaan viattomia lähimmäisiä. Näissä tilanteissa kristityillä on ohje: ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.”"

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #51

Räsänen hyvin pitkin hampain luopuu kollektiivisesta uskonnollisuudesta ja uskoo yksilön Jumalan armon varaan. Kuitenkin olemme yksin Kaikkivaltiaamme edessä ja Henki todistaa puolestamme.

Olavi Mansikka

Katos Räsänen lähtenyt demareitten kelkkaan... ja vasemmiston... ei muuta kuin lakia rikkomaan. mitenhän noi muut uskonnot. tosi niidenkin on omaa opetusta noudatettava ennen kuin suomen lakia... islam jne...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Suosittelen shamanismia ja muita luonnonuskontoja, nyt kun ei ole pelkoa että joku kirkonmies tulee kalauttamaan hengen poies.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Katselen juuri telkusta arvon ministerin haastattelua. Pahoillani Päivi Räsänen politiikka, uskonto ja velvollisuus, sekä oma kunnianhimo eivät vain toimi.

Käyttäjän TimoKoho kuva
Timo Koho

Mikä olisi Räsäsen julkinen kanta viranomaisena esim Turun Mikaelin seurakunnassa muutama vuosi tapahtuneeseen karkotettujen suojeluun? "-Kirkolla täytyy olla katetta sille mitä se puhuu" - sanoi Turussa kirkkoherra Jouni Lehikoinen laittomuutta puolustaessaan... ...hmmm.... Hmmmm....

http://www.aluesanomat.fi/uutiset.php?id=108

Vesa Äijälä

Ihminen on lain ja uskonnon yläpuolella ja näin on aina ollut. Ihminen voi toimia lakia tai raamattua vastaan (tai myös myötäillä). Ihminen voi toimia oman sisäisen moraali- ja etiikkakäsityksen mukaan, olla auttavainen ja pyrkiä hyviin tekoihin. Meillä jokaisella on sydän ja maalaisjärki, emme tarvitse lakikirjoja tai raamattua tässä.

Toki raamattu ja lakikirja voi olla hyvä työkalu, mutta ihmisellä itsellä on vastuu elämässään omista valinnoistaan ja teoistaan, ihminen itse on elämänsä herra.

Mielestäni ehein ja toimivin tapa on neuvoa ihmistä/ihmisiä, antaa vinkkejä, ei määrittää pakollisia lakeja ja rituaaleja. Nimittäin lait ja rituaalit ovat laatikkoja, ne eivät toimi joka tilanteessa ja pitää hyväksyä myös se, että kulttuuri ja aikakaudet kehittyvät.

Kulttuurin ja aikakausien kehittyessä huomattiin, että mm. ihmisten kivittäminen ei ole oikein vaikka raamatussa näin käsketään, toki silti jossain maissa on vielä kuolemantuomio olemassa, mutta monen ihmisen sisäinen moraali ja etiikka on sen yläpuolella.

Lait taas heijastavat sen aikaisten päättäjien näkökulmia, valitettavasti ne eivät aina palvele kansalaisten etua, mutta tästä huolimatta jokaisella kansalaisella on oikeus toimia päätöntä lakia vastaan käyttämällä maalaisjärkeä. Ja kyllä, laitkin muuttuvat ja kehittyvät, toimimattomia lakeja poistetaan jne... Jotkut ihmiset ovat kuitenkin aikaansa edellä ja polttelevat esim. kannabista, tuotetta jolla on vielä jokseenkin vahva stigma vaarallisena huumeena, kuitenkin uusimpien objektiivisten tutkimusten mukaan kyseessä on hyödyllinen lääkekasvi jolla on paljon vähemmän haittavaikutuksia esim. terveyteen kuin tupakalla ja alkoholilla.

Päättäjille: Ette ole täydellisiä, en ole itsekkään. Kuunnelkaa ihmisiä, keskustelkaa foorumeilla, olkaa avoimia katsomaan asioita monista eri näkökulmista samaan aikaan... sillä maailman viisain ihminenkään ei ole yhtä viisas kuin kaikki ihmiset yhdessä - maailman viisaimmankin ihmisen tieto -ja muistivarasto on rajallinen, niin myös teidän päättäjinä. Kuunnelkaa ihmisiä, heillä on viisaus ja ennenkaikkea näkökulma omasta kulttuurillisesta alueestaan ja omasta elämästään, olemme kaikki yksilöitä.

Teksti löytyy myös Uusi Suomen blogistani: http://wespa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144358-suome...

Markku Ollikainen

Vesa Äijälä, sanot, että

"Ihminen on lain ja uskonnon yläpuolella ja näin on aina ollut. Ihminen voi toimia lakia tai raamattua vastaan (tai myös myötäillä). Ihminen voi toimia oman sisäisen moraali- ja etiikkakäsityksen mukaan, olla auttavainen ja pyrkiä hyviin tekoihin. Meillä jokaisella on sydän ja maalaisjärki, emme tarvitse lakikirjoja tai raamattua tässä...
Toki raamattu ja lakikirja voi olla hyvä työkalu, mutta ihmisellä itsellä on vastuu elämässään omista valinnoistaan ja teoistaan, ihminen itse on elämänsä herra."

Ajatteletko olevasi myös luonnonlakien yläpuolella? Tuskin olet kuitenkaan ollut olemassa ennen Big Bang -tapahtumaa, jossa maailmankaikkeus lainalaisuuksineen sai alkunsa.
Toisekseen, aiotko selviytyä kuolemasta hengissä? Tuskin, sillä maailman lainalaisuudet kattavat myös sinut. Halusitpa tai et, joudut kuolemaan. Eli et siis ole elämäsi herra kuin omavaltaisen hetken verran.

Ihminen ei siis ole ollut lakien yläpuolella eikä ole vieläkään kuin yli-ihmismäisissä kuvitelmissaan.
Tämä länsimaissa etenevä uusvasemmistolainen maksismi sai alkunsa maailmassa muhineesta Jumala-vastaisuudesta. Karl Marxin ideat ovat panteistishumanistista ihmisen jumaluuteen uskovaa haavellisuutta, joka kieltää kaikki muut jumalat nostaen ihmisen itsensä ainoaksi jumalaksi ja maailman luojaksi, rakentajaksi. Marx omi Prometheuksen tunnustuksen: ”Sanalla sanoen minä vihaan joka ainutta jumalaa, on filosofian tunnustus, se oma iskulause kaikkia taivaallisia ja maallisia jumalia vastaan, jotka eivät tunnusta ihmisen itsetajuntaa ylimmäksi jumaluudeksi. Älköön sen rinnalla olko muita jumaluuksia.”
Lainaus on teologian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti Juha Ahvion tekstistä kirjassa Miten tähän on tultu, jossa hän avaa tutkimuksiaan seksuaalivallankumouksen kulttuurimarxilaisista juurista.
– Muuten, Prometheus on Suomessa toimivien vapaa-ajattelijoiden toiminnan nimikyltti.
Vesa Äijälä, tuntuuko ajattelu tutulta?

Asia itsessään on vanhempi. Se sai alkunsa jo ensimmäisten ihmisten paratiisissa, jossa Jumalaa vastaan kapinaan noussut enkeli Lucifer houkutteli ihmisen irti Jumalasta Jumalan kaltaiseksi tulemisen tielle – käytännössä oman valtansa alle. Tämä valmennus on tuottanut satoa vuosituhansien kuluessa eri tavoin ilmenneenä ihmisen uhona.
Länsimaissa nyt vaikuttava Jumala-vastaisuus on siis samaa vanhaa, historian jo testaamaa tuhoisaa utopistista uhoa uudessa paketissa.

Heli Hämäläinen

Jos esivalta määrää, että avioliitto on lopetettava Raamatun vastaisesti ehtona hoitojen tuloksena saavutetun sukupuolen tunnustamiselle (563/2002), sellaista lakia ei pidä mennä noudattamaan.

http://helihamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134...

Ennemmin kannattaa naisen pitää miehen passia. Herra kyllä suojelee muslimimaissa ja Kanadassa, jonne ei voi päästä sisälle tai ulos mikäli ulkonäkö ja passin sukupuoli eivät vastaa toisiaan. Mutta se on Daniel leijonien luolassa.

http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/am...

Älä Päivi hiplaa viittasi tupsuja

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Tulee vaan mieleen sanonta: Kun alat selittää, olet jo hävinnyt :D

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onhan tää puhe sisäministerin suusta aika jäätävää settiä:
http://kansanlahetyspaivat.fi/sites/default/files/...

Mika Samuel Kiekkijev

Mikäli nyt annetaan kaikkien tunnemyrskyjen tasaantua, niin sanoiko P.Räsänen jotain sellaista, joka olisi vastoin perustuslain turvaamaa sananvapautta.

Vaikka asiasta en ole samaa mieltä, niin kyllä tässä taas tehdään kärpäsestä jotain paljon suurempaa siivekästä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sananvapaus on yksi juttu. Jos on ministeri, niin sananvapauden käyttö vaatii erityisen vakaata harkintaa. Varsinkin jos käyttää sananvaputtansa ristiriidassa suhteessa omaan ministerisegmenttiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miettikää tilalle vaikka teoreettinen, perussuomalainen maahanmuutosta vastaava ministeri, joka sanoo että jos oma moraali sallii, niin rajalla voidaan toimia vastoin lakia.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jouni Snellman kirjoitti:

"Kehottaako Räsänen mielestäsi sotilaskarkuruuteen tai aseista kieltäytymiseen? Kristityistä varmaan tuonkin kannan puoltajia löytyy, kristillisdemokraateista en olisi niin varma."

Eiköhän sisäministerimme ja korkein poliisiviranomaisemme viitannut siihen, kun Lähetysseura noudatti maallista lakia lähetti homoparin lähetystyöhön. Räsäsen mielestä tämä psykoseksuaalisen kehityksen häiriö (Räsäsen oma määritelmä)kaiketi on este laadukkaalle työskentelylle ja maallista lakia ei olisi saanut noudattaa.

Samael Kaarna

Kummituksia on olemassa. Eittämättä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos ihan tieteellisesti tätä homo-hetero -dikotomiaa lähestytään, niin on täysin pönttöä väittää, että homot olisivat pedofiilien joukossa yliedustettuina.

Dikotomiaa kun ei ole olemassa. Ihmisen seksuaalisuus on jatkumo. Vankiloissa on homoseksuaalisia suhteita siihen asti umpiheteroilla. Henkilökohtaisesti ajattelen, jotta useimmat naiset ovat biseksuaaleja, mutta sitäkään en voi todistaa. 20 vuotta psykiatrin hommissa ehkä kuitenkin antaa perspektiiviä asiaan.

Mitään pätevää menetelmää sen määrittelemiseen, kuka on homo ja kuka on hetero, ei ole olemassa. Jos mies makaa miehen kerran elämässään, ja 500 naista sen jäkeen, kumpi hän on?

Toisin sanoen: ei TIETEELLISTÄ tutkimusta voi tehdä sillä premissillä, että ihmiset jaetaan kategorisesti mielivaltaisiin seksuaalisen suuntautumisen luokkiin.

Mitä itseeni tulee, niin taidan olla, kuin kollega Räsänen, umpihetero. Se on jo melkein sairaus, kun ei saa seksuaalisuudestaan enempää irti...

Markku Ollikainen

Umpiheterona on varmaan paras olla. Se ei ole sairaus. Turha siitä on mitään irrottaa.

Niillä, joilta jotakin on irronnut, voisi suositella eheytyshoitoja överiksi menneen seksuaalisuuden hoitoon. Yliviritys johtaa näet helpommin paikkojen hajoamiseen ja ns. irrotteluun mm. erityisoloissa, kuten vankilassa jos muutenkin.

mikael torppa

Jokainen poliitikko tekee politiikkaansa (uskontonsa) maailmankatsomuksensa kautta. Oli se sitten kristinusko, islam tai humanismi jne.. niin jokaisen ihmisen uskomuksellinen maailmankatsomus vaikuttaa siihen miten ihminen tulkitsee tosiasioita.

Ihminen joka ehdottaa että puhuttaessa politiikasta "jätä Raamattu asian ulkopuolelle" hän todellisuudessa ehdottaa että "korttipakka" pitäisi peukaloida hänen mielensä mukaan.

Ei ole olemassakaan neutraaleja poliitikkoja vaan kaikkien tulkintoihin ja tekemisiin vaikuttaa heidän maailmankatsomuksensa joka on jokaisella uskomukseen perustuva.

Tärkeä kysymys onkin "mikä maailmankatsomus (uskomus/ennakkoasenne) on oikea?" koska tämä määrittelee sen miten ihminen tulkitsee tosiasioita ja millaista politiikkaa hän tekee.

Kristillisessä maailmankatsomuksessa kaikista ylin auktoriteetti on Herra Jeesus Kristus Luojamme jolle kaikki ihmiset ovat vastuussa kaikista teoistaan. Herra Jumala tulee tuomitsemaan ihmisten kaikki teot oikeudenmukaisesti. Kukaan ei pääse livistämään pakoon Jumalan tuomiota.

Jumala Luojamme määrittää sanansa kautta sen mikä on oikein ja väärin, laki ja laittomuus, hyvä ja paha. Jumalalta tulee absoluuttiset arvot siitä mikä on oikein ja mikä väärin. Jumalalla on valta tuomita ihminen iankaikkisesti. Ihminen hyväksyy että Luomistyön tehnyt Jumala kertoo meille mistä elämässä on loppujen lopuksi kysymys.

Tiedämme silloin että Jumala on elämänantaja että elämällä on merkitys ja tarkoitus ja että kaikki ihmiset on luotu Jumala kuvaksi ja siksi heillä on myös suuri arvo ja merkitys.

Kristillinen maailmankatsomus antaa suojaa ihmiselle järjettömiä ja Jumalattomia lakeja kohtaan jotka kehoittavat toimimaan epäkristillisesti (eettisesti väärin) lähimmäisiä kohtaan. Sillä kristityn maailmankatsomuksen mukaan enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä jotka toimivat Jumalan tahtoa vastaan ja kehoittavat toimimaan Jumalan tahtoa vastaan.

Kristillinen maailmankatsomus kasvattaa ihmistä siihen suuntaan ettei ihminen alkaisi tekemään lähimmäiselle pahaa "lain" nojalla.

Sillä se: ei sinun pidä huorin tekemän; ei sinun pidä tappaman; ei sinun pidä varastaman; ei sinun pidä väärää todistusta sanoman; ei sinun pidä himoitseman, ja mitä muuta käskyä on, se tähän sanaan suljetaan: sinun pitää rakastaman lähimmäistäs niinkuin itsiäs. Ei rakkaus tee lähimmäiselle mitään pahaa; sentähden on rakkaus lain täyttämys. (Room.13:9-10)

Samael Kaarna

Kaikkia näitä mainitsemiasi kieltojen löpinöitä rikkovat nimenomaan juuri uskovaiset hihhulit eri ryhmineen eniten. Maailman pöpilaumasta puolet uskovat johonkin kaikenvaltuuttavaan ylihihhuliin - ja nimenomaan kätkeytyvät kieroilussaan tuon ylimaallisen pirun taakse.

Mitään ei ole tehtävissä, sillä untamo kummitus johtaa maailmaa. Siinähän poslotatte.

Markku Ollikainen

Severi vaan jaksaa vääntää. Mitäs jos tulisit takaisin esille ihan omalla nimelläsi?

Petri Lehmonen

Saatana on suurempi kuin Jumala. Kristillinen maailmankatsomus on sairas. Sä voit sanoa että siihen kuuluu kaikkia hienoja arvoja... mut millä logiikalla ne arvot ei vois olla olemassa ilman sitä sairasta paskaa mitä uskominen edellyttää? Ne arvot on sellasia joihin SINÄ yhdyt.. sä pidät niistä.. se on sinussa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kunnioitan Päivi Räsäsen rohkeutta maailmassa, jossa hän saa osakseen karkeata pilaa, pilkkaa ja väärinymmärrystä.

Raimo Luukkanen

Arvoisa Päivi
Hyvä kirjoitus. Pikkusielut ovat merihädässä, kun myrsky on vesilasissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Raimo, sinäkin pelastut sieltä vesilasista kun ymmärrät juoda sen tyhjäksi.

Raimo Luukkanen

Arvoisa Pekka .
Yleensä sinä-viesti on minä-viesti ja pikkusieluisuus osui ja upposi. En aina ymmärrä tätä meidän leimaavaa, uhkaavaa ja tyhmistynyttä keskustelukulttuuria. Miksi kukaan ei voi olla toista mieltä niin, ettei hänen otsaansa lyödä leimoja? No, ehkä minäkin syyllistyn "pikkusielu-leimoja jakamaan, mutta odottaisin sellaista keskustelua, jossa pohdittaisiin lain, oikeudenmukaisuuden ja omantunnon suhdetta toisiinsa. Mutta turhaan: Muuten Pekka. Miltä se vesilasin vesi maistui, kun pelastit itsesi sen myrskyltä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #92

Minun vesilasini oli alunperinkin tyhjä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kysyin kommentissa, miten monia kirkosta eroamisia PR tällä kertaa tavoittelee. Eroamiset hänen ansiostaan ovat taas käynnistyneet.

http://yle.fi/uutiset/kirkosta_eroamisissa_piikki_...

Alexius Manfelt

Kirkon pitäisi tehdä jotain, kohta heillä ei ole jäseninään kuin Päivi ja Niilo sekä jokunen hörhö.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Sivusto ennustaa eroamisten nousevan tänään miltei 750:een. Tavallisena päivänä kirkosta eroaa alle sata ihmistä."

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Alex, pitäisikö heidät mielestäsi erottaa kirkosta?

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #95

Kirkon parasta ja kannatusta ajatellen niin pitäisi erottaa. Lisäksi kirkot ja valtio pitäisi saattaa toisistaan erilleen. Kuten sivistysmaissa on tehty.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #98

Sivistys on aina hauskaa, uskonnollisuus vain harvoin.

Markku Ollikainen Vastaus kommenttiin #98

Suomi on ollut maailman vertailussa paras paikka asua. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi mitattu vain rahakasojen korkeutta. Suomi on näet ollut sivistysmaa.

Suomen suurin vahvuus on ollut Raamattuun perustuva kristillinen seurakunta ja sen ylläpitämä yhtenäiskulttuuri. Nyt kun tätä hyvän suomalaisen elämän perustaa on ryhdytty murtamaan, ovat myös yhteiskunnalliset ongelmat lisääntyneet suoraan verrannollisina alasajon määrään.

Uusvasemmiston ohjelmajulistuksissa marksilaisen utopian aikaansaamiseksi näet on pantu painopiste Raamatun ja kristillisen seurakunnan arvojohtamisen kaatamiseen. Samoin yhteiskuntaa ylläpitävä koulutus, perhe ja sen ihmissuhteet ovat kohteina.
Ajamalla kulttuurivallankumousta eli uutta uusvasemmiston marksilaisiin arvoihin perustuvaa kulttuuria, ajatellaan saatavan aikaan yhteiskunnallinen tila, jossa kasvavat olisivat valmiimpia haluttuun vallankumoukseen. Tasa-arvolla ja ihmisoikeuksilla ajetulla seksuaalivallankumouksella, jossa revitään hajalle perinteiset ihmissiteet, saadaan aikaan uudelleen järjesteltäviä palikoita.

Lenin kutsui aikanaan maailman vallankumouksen hyväksi yhteistyötä tekeviä hyödyllisiksi idiooteiksi ja hyväntahtoisiksi hölmöiksi.
Olisi kiva tehdä tutkimus siitä, kumpia on Suomessa enemmän.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Uskonto kuuluisi erottaa politiikasta, tai tasa-arvon nimissä päätöksen tekoon täytyisi ottaa muitakin uskonsuuntia. Uskonto ja laki eivät aina kohtaa. Puolueet riitelevät turhaan elämänkatsomus asioista, kouluissa on pakko-uskonto, jota opettavat eivät välttämättä edes itse osaa "isä meidän"- rukousta. Uskovaisen perheen lapsi meni itkien kotiin, kun opettaja oli opettanut Raamattua väärin ja lapsi oli kommentoinut aiheuttaen ongelmia. Joku naispastori on työtehtävässään pukeutunut minihameeseen ja rippileireillä opetetaan kuinka Raamatussa kiellettyä esiaviollista seksiä voi harrastaa turvallisesti. Monta epäkohtaa löytyy tästä aiheesta.

Suomen Perustuslaki on hyvä, se sisältää myös oikeuden uskonnon vapauteen. Mikäli ei uskonnon takia kykene työtehtäväänsä, niin on mahdollisuus kouluttautua toiseen hommaan. Ellei lääkäri voi tehdä aborttia, niin voihan erikoistua korvalääkäriksi, sellaisen ei tarvitse puuttua sikiöihin. Eivät Somalitkaan taida sikalan hoitajiksi alkaa, kun heidän uskontonsa mukaan sika on saastainen (muistaakseni).

Toisaalta jos on kaikkensa tehnyt estääkseen joutumasta valitsemaan omantunnon ja lain välillä, esimerkkinä olla ainoa saatavilla oleva lääkäri vaikka sortuneessa talossa ja siellä joutuu valitsemaan, niin ei voi syyllistää väärästä valinnasta. Jotkut eivät kykene leikkimään Jumalaa ja päättämään toisten elämästä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvä kirjoitus, Päivi! Onko esityksestäsi tehty lakialoitetta jo? Koska, jos koko muu Eurooppa hyväksyy hoitajien ja lääkärien kieltäytymisen aborttien suorittamisesta (Vaikka Ruotsi ei hyväksyisikään), eikö meidänkin pitäisi? Suvaitsevaisuushan on sitä, että suvaitaan erilaiset mielipiteet ristiinnaulitsematta niitä, jotka toimivat omantuntonsa mukaan. Uskonnonvapaushan vallitsee meillä, miksi sitä ei voisi laittaa myös käytäntöön? -Pitää olla mahdollisuus kieltäytyä toimenpiteistä jotka loukkaavat omaa uskoa. Kumma että vihreät ja vasemmistolaiset eivät ole vielä tulleet tällaisen taakse? Tämähän on suvaitsevaisuudenkin kannalta suorastaan häpeäpilkku. -Koska suvaitsevaisuus ei ole sitä, että suvaitsen vain sitä, mihin itse uskon. Tässä olisi jo aika tulla samalle tasolle Euroopan kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos hoitaja tai lääkäri on niin sairas, että ei pysty osallistumaan abortin tekemiseen, on toki uudelleenkoulutus paikallaan. Siitä huolehtii KEVA.

Markku Ollikainen

Pekka Roponen, oletko uusi Mengele? Onko kaikki kunnossa tehtäviesi hoidossa?

Psykiatrin tulisi tietää, että sairautta on se, että pystyy tappamaan ilman omantunnon kolkutusta.

Pentti Juhani Järvinen

Ministeri on varomaton, kun hän sanoo, ettei Suomessa ole tilanteita, joissa ihminen pakotetaan toimimaan vastoin "omaa tuntoaan," eli Suomessa lakia on aina noudatettava. Sisäministeriltä tämä osoittaa myös omituista, ellei katastrofaalista tietämättömyyttä; tuota ministeriötä kun käytettiin ainakin Paasikivestä Koivistoon "suojelemaan tärkeitä henkilöitä," kuten mm. Presidenttejä ja ministereitä. Se tuli siis ennen muuta.

Eli ministeri ei taannut edes pienen maan kansalaisten jo pieniä oikeuksia, joita mm. nuo Presidentit olivat vannonneet puolustavnsa, (jos virkavalan oikein ymmärrän). Tässä yhteydessä mm sisäministeriö väärensi, uhkaili, varasteli ja diskreditoi, jos kansalainen "tiesi liikaa." Se teki mm. vakavan journalismin mahdottomaksi Suomessa.

Jos ministeri on, edeltäjien tapaan onnistunut olemaan tietämättä kaiken tämän, on aika alkaa tietämään nykyistä enemmän. Valtionkin edun kannalta on katastrofaalista, kun vieraat valtiot tietävät jatkuvasti maan asioista enemmän kuin se omat ministerit ja Presidentit.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Minusta lääkäreillä ei pitäisi olla oikeutta kieltäytyä suorittamasta inhimillisesti perusteltua lääketieteellistä toimenpidettä vain siksi, että se on hänen omaatuntoansa vastaan. Lääketieteellisen toimenpiteen pelkkä viivästyttäminen vaarantaa potilaan, puhumattakaan nyt sitten sen suorittamatta jättämisestä. Omaantuntoon vetoaminen ei olisi siis tässä asiayhteydessä perusteltua edes siinä tilanteessa, jossa jokin toinen lääkäri olisi valmis suorittamaan esim. abortin. Olisiko se kristittyjen mielestä hyväksyttävää, että ateistilääkäri kieltäytyisi hoitamasta kristittyä potilasta vain siksi, että kristitty uskoo mielikuvitusolentoihin? Sellainen omantunnonetiikka, jossa puolestaan otetaan huomioon aivan kaikki lääketieteelliseen toimenpiteeseen liittyvät olennaiset asiat, ja pohditaan niitä tapauskohtaisesti joka kantilta, on täysin hyväksyttävä ajattelutapa. Huomattavaa on tietenkin se, että terve omantunnonetiikka ei voi koskaan perustua mihinkään ajattelua kahlitsevaan oppijärjestelmään.

Jonas Hellgren

Tottakai lääkärillä pitää olla oikeus tekemättä jotain. Meillä kaikilla on sellainen oikeus. Mutta työnantajalla on myös oltava oikeus erottaa sellainen lääkäri joka ei tee sovittua työtä. Hyvin yksinkertaista.

Markku Ollikainen

Abortti eli raskauden keskeytys eli ihan suomeksi sanottuna lapsenmurha ei ole vain lääketieteellinen toimenpide. Kauniilla sanoilla temppuilu ei muuta asian perusolemusta.

Jo Hippokrateen vala edellyttää lääkäriltä elämän puolustamista. Syntymättömän lapsen elämänoikeuden puolustaminen aikuisten mielivallalta lienee jokaisen aikuisen velvollisuus. Tässä mielessä Päivi Räsänen on enemmän lääkäri kuin Pekka Roponen.

Olisiko harkittava tunne-elämältään tappajiksi turtuneiden lääkärien eheyttämiskoulutusta?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Räsänen vei eilen kirkon kassasta noin 200.000 euroa/per tulevat vuodet. Eroajia 954 ja veroa maksetaan keskimäärin 205 euroa vuosi.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Jos ihminen eroaa kirkosta jonkun poliitikon puheiden takia, ei sitoumus kirkkoon ole ollut kovin vakaalla tasolla tähänkään asti. Itse erosin jo 10 vuotta sitten, mutta sitä päätöstä en olisi koskaan tehnyt jonkun julkisuuden kipeän poliitikon takia.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Silti, erityisesti ministereiden on muistettava oma asemansa!

Raamattu sanoo, että "hedelmistään puu tunnetaan".

Jos hedelmänä on ollut tuhansien ja taas jälleen kerran on mittavan määrän eroaminen Kirkostamme, niin erään on syytä mennä itseensä rapauttaessaan Kirkkomme perustaa, joka on niissä erilaisissa ihmisissä - Jumalan lapsissa - jotka kuuluvat Kirkkomme jäsenyyteen.

Samalla revitään pohjaa Kirkon tekemältä hyvältä työltä, joka paikkaa yhä merkittävimmässä määrin maallisen yhteiskuntamme palveluvajeita.

Kaiken tämän nykyisen yhteiskunnallisen hädän, työttömyyden, ihmisten yksinäisyyden, köyhyyden ja leipäjonojen keskellä Suomen kansaa kehdataan lyödä omasta korkea-arvoisesta norsunluutornistaan mitä lakihenkisimmällä kristillisyydellä, jolla ei ole pohjimmiltaan mitään tekemistä ihmisarvon kunnioittamisen, saatikka kristillisen arvopohjan mukaisen lähimmäisen rakkauden kanssa.

Raateleva susi lammastenvaatteissa?

On syytä nöyrtyä Hänen edessä, johon väittää uskovansa ja olla edes hetken hiljaa.

Jos kristityksi itseään luuleva kuvittelee Raamatulla päähän lyömisen korvaavan kristityn hiljaisen elämän, ihmisten vierellä kulkemisen ja lähimmäisen konkreettisen rakastamisen merkityksen ja ensisijaisuuden, niin hän löytää kyllä itselleen Raamatusta ihan omat - ei niin kauniit - määreensä.

Lukekoon sieltä ja tutkikoon itseään, JOS TOHTII!

Markku Ollikainen

Hyvä puhe kaikille kirkollisveroja ja niiden kautta yhteiskunnan avuttomien auttamista pakoon juokseville kirkosta eroaville.

Käyttäjän JuhaKaistinen kuva
Juha Kaistinen

Jotenkin tuntuu vaikealta lähteä kommentoimaan ao. ministerin puheita. Hänen julkisuudenkipeytensä on kyllä aivan omassa luokassaan.
Politiikan ja uskonnon sotkeminen näyttää olevan hänen leipälajinsa.
Se, että tällainen populisti voi nostaa omaa avuttomuuttaan raamatun opeilla vaatisi kirkon ja valtion pikaista erottamista.
Oppi, jonka mukaan raamattu ohittaisi "maalliset" lait on kyllä jo uskomaton väite oikeusministeriltä.
Aluksi ministeri voisi selvittää kuka raamatun on kirjoittanut? Kalevala on luomiskertomus, jonka syntyä ei tiedetä, mutta tarinoiden kerääjä sentään. Raamatusta ei sitäkään.
Olen kaksi vuotta toiminut kirkkovaltuustossa ja huomannut millaista vallankäyttöä kirkon sisällä harjoitetaan. Vastaavaa en ole havainnut koko lähes 40-vuotisella kunnallispolitiikan saralla.
Kirkon piirissä korostetaan poliittista sitoutumattomuutta.
Jotakin sitoutumista sopisi toivoa myös sirpaleisessa hengellisessä elämässä myös ministeriltä.

Markku Ollikainen

On aika hupaisaa, että Juha Kaistinen on istunut kirkkovaltuustossa tietämättä, kuka on kirjoittanut Raamatun, kirjan, joka on kirkon tunnustuskirjan mukaan elämän ja opin ylin ohje.
Millaisia lienevät olleet päätökset tässä autuaassa tietämättömyydessä?

Ilmeisesti kirkossa on ollut muitakin tietämättömiä, kun vallankäyttö on ollut pielessä.

Tietoa asiasta saa, kun alkaa opiskelemaan. Raamattu on näet maailman tutkituin kirja.

Jonas Hellgren

Räsäsellä on tietysti oikeus mielipiteisiinsä, on hän ministeri tai ei. Mikäli mielipiteet eivät ole hallituksen mielipiteitä ja ne haittaavat hallituksen toimia, on pääministerin asia pyytää Räsästä jättämään paikkansa. Mikäli näin ei käy, ainoa looginen johtopäätös on että pääministeri Kataisen hallitus on ministeri Räsäsen sanojen takana.

eli

Suomen hallituksen luvalla, lain rikkominen on sallittua jos siltä tuntuu.

Pekka Liimatainen

>Kirkon pitäisi tehdä jotain, kohta heillä ei ole jäseninään kuin Päivi >ja Niilo sekä jokunen hörhö.

Mitäs kirkossa ne tekevätkään jotka eivät usko?
Ja maailmaa pitää mielyttää muuten katoavat veronmaksajat.
Mutta samassa katoaa raamatun oppikin.
Eli kirkko ei ole enää uskovien kirkko, vaan ihan jotain muuta.
Ja opitkin ovat jo nykyäänkin jotain muuta kuin raamattu opettaa.

Että eiköhän ne eroajat tosiaan ole niitä jotka eivät todellakaan usko, muutenhan olisivat samaa mieltä?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Että eiköhän ne eroajat tosiaan ole niitä jotka eivät todellakaan usko, muutenhan olisivat samaa mieltä?"

Samaa mieltä ... mistä?

Käyttäjän StepanDubov kuva
Stepan Dubov

Kiitti Räsänen! Onnistuit päivässä kymmenkertaistamaan eroakirkosta.fi erot, muutamalla älyvapaalla kirjoituksellasi.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Itseäni kiinnostaa, jotenkuten aiheeseen liittyen, Martti Lutherin vaikutus Hitleriin. Onko sitä? Lutteri oli kuulema juutalaisvihamielinen ja saksan suunnilla vaikutti.
Meidän valtionkirkkomme kun on kyseessä, niin asia kovasti kiinnostaa.

Markku Ollikainen

Martti Luther taisi vetää herneen nenään, kun juutalaiset eivät kääntyneetkään Jeesuksen seuraajiksi. Hän luonteelleen ja ajan ilmaisuille uskollisena kirjoitti tuliset tekstit.

Hitler oli itävaltalaisena katolinen, joka kuitenkin erkaantui näiltä juuriltaan yleisen katkeruuden ja revanssihengen takia. Ideana oli: kuka kehtaa seurata tuollaista kurjaa, ristille pantua juutalaista!

Hitlerin hengen eväitä voi etsiä esimerkiksi kristinuskosta luopuneen Nietzchen yli-ihmis-ajattelusta, Wagnerin musiikista ja ennen kaikkea Intian arjalaisista juurista. Onhan Hitlerin tunnuksekseen valitsema hakaristi Intian hindulaisuuden onnenmerkki ja erikoisesti tuossa ilmapiirissä syntyneen buddhalaisuuden merkin peilikuva. Hitler etsi samoja henkimaailman voimia hallitakseen maailmaa.
Rotuoppiinsa hän sai vaikutteet evoluutioteoriasta. Onhan luonnollista, että jos kehitytään, niin toiset ihmisetkin ovat kehittyneempiä kuin toiset. Kehittymättömät tuhoamalla voi auttaa/ nopeuttaa luonnonvalintaa.

Pekka Liimatainen

>"Että eiköhän ne eroajat tosiaan ole niitä jotka eivät todellakaan usko, >muutenhan olisivat samaa mieltä?"
>Samaa mieltä ... mistä?

Siitä että raamattu on Jumalan sanaa.
Ja Jumalaa pitää totella enemmän kuin ihmistä.

Tuleepa esimerkki ihan kirkon piiristä.
Arkkipiispat ym kirkon ylimmät ihmiset toitottavat homouden olevan ihan normaalia.
Eivät siis välitä eivätkä usko raamatun sanaa asiasta.
Ne jotka uskovat, ovat siis vastahankaan ihmismielipidettä vastaan.
Tämä oli yksi esimerkki.
Ja vaikka kettutytöt toinen....

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei Räsäsen takia kannata erota taikka liittyä. Hallituksen pitäisi erota. Pääministeri mitätöi hankintalait ja sisäministeri Suomen lain nostaessaan raamatun lain yläpuolelle. Niinhän muselmaanitkin tekevät.. Kirkko pian eroon valtiosta ja omat jäsenmaksunsa kerätköön.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Noin kokonaisuutena olet pahin onnettomuus mikä kirkkoa on ikinä ravistellut,toki on puukirkkoja palanut,sekä poltettu,mutta näitä pystytään rakentamaan uudelleen liki entiseen loistoonsa. Toivottavasti sinulla on tarkka suunnitelma kuinka saat jo kirkosta eronneet liittymään takaisin kirkon jäsenkuntaan

Minna Viherre

a) KD ministeri: Lakia täytyy rikkoa silloin, jos Raamattu käskee.

b) Vihreä ministeri (x 2): Lakia saa rikkoa silloin, kun huvittaa.

Järkyttävän vanhanaikaisia nuo kristillisdemokraatit!!! Saavat aikaan senkin ihmeen, että kirkosta eroamiset ovat paha asia niiden kommenteissa, joille kirkosta eroaminen on tähän asti ollut pelkästään hyvä asia.

Käyttäjän JuhaKaistinen kuva
Juha Kaistinen

Ministeri Räsänen on innoissaan hyppinyt toisenkin ministeriön tontille, joten on korjattava, että hän on sisäministeri.
Oletan, että jollei hän ole kasvanut tynnyrissä, niin ainakin jossain kaukana elävästä elämästä.
Toivottavasti hän pystyy edelleenkin elämään omassa erinomaisuudessaan Herran nuhteessa jne.
Sen verran luulisi olevan sydämen sivistystä, että voisi arvostaa muitakin kuin hengenheimolaisiaan keitä he sitten lienevätkin?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Vielä yksi asia. Tuo erotus-adressi.

PerusSuomalaista touhua tuo että ensin joku äänestetään ja sitten halutaan se pois. Ilkeää Päivillekin lukea sellaista tekstiä. Tehkää mielummin adressi että Päivi huomioisi kansan olevan hänen kanssaan eri mieltä, jos hän huomioi, hän on oikeassa toimessa kansan edustajana, mikäli ei kuuntele, niin seuraavissa vaaleissa on mahdollisuus jättää äänestämättä. Voi äänestää sellaista, joka korjaa Päivin virheet.

Minun mielestä uskontoa ei saa sekoittaa politiikkaan, mutta eiköhän näillä eletä taas seuraaviin vaaleihin?

Käyttäjän AnnaKallio kuva
Anna Kallio

Ihmisen elämä on pyhää. Onko tappaminen maanpuolustuksen nimissä hyväksyttävää kristillisen ihmiskuvan mukaan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä on.

Lue Katekismuksesta viidennen käskyn , Älä tapa, selitys ja tulkinta.

Katekismuksesta löytyy kirkon virallinen kanta moneen eri asiaan kuten kymmeneen käskyyn, uskontunnustukseen, Isä Meidän-rukoukseen, sakramentteihin jne.

Suosittelen jokaista kansalaista tutustumaan kristillisen uskon ydinajatuksiin aivan yleissivistävänä tekona. Jos kuuluu kirkkoon ja on kristitty niin on hyvä tietää mihin uskoo. Yllätyksiltä ei voi välttyä.

Käyttäjän AnnaKallio kuva
Anna Kallio

Lutherin kirjoittama Katekismus on toki luterilaisille tärkeä kirja, mutta luterilaisten osuus maailman kristityistä on vain 3,1 prosenttia.

Räsänen toteaa, että ihmisen elämä on pyhää, joten eutanasiaa ja aborttia ei voida hyväksyä. Kun ollaan uskollisia elämän pyhyyden ajatukselle, se ulotetaan joka tilanteeseen. Mihin ihmisen elämän pyhyys katoaa luterilaisen mielestä sodan aikana?

Luther itse piti tärkeänä Sola scriptura -periaatetta (Yksin raamattu), joka kuuluu protestanttisen reformaation pääperiaatteisiin. Ja Raamatussa
Jeesus kehottaa yksiselitteisesti rakastamaan vihollisiaan:

"Te olette kuulleet sanotuksi: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi'. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat, että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa." Matt:5:43-45

"Mutta teille, jotka kuulette, minä sanon: rakastakaa vihollisianne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat, siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden edestä, jotka teitä parjaavat." Luuk.6:27-28

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Nämä asiat kuuluisi Rippikouluun, ei saamani seksivalistus.

Markku Ollikainen

Jumalan antama elämä on pyhä asia. Siksi ihmisen elämän tulisi olla pyhää. Kuitenkin, jos ihminen käyttää elämäänsä pahaan, ihminen voi menettää elämän oikeutensa. Elämä ei ole itseisarvo.

Älä tapa (5.käsky) oli Mooseksen laissa sen takia, etteivät ihmiset ottaisi oikeutta omiin käsiinsä, vaan kierrättäisivät asiat oikeuden kautta.
Verbi tappaa on tässä kohtaa ratsach, jonka juuressa on idea toisen ihmisen paloiksi panemisesta, siis murhaamisesta. Murhaaminen on siis kielletty.

Jos ihminen (tai ihmisjoukko) on syyllistynyt rikokseen, josta langetetaan kuolemantuomio, se on mahdollista toteuttaa.
Tässä kohtaa alkusana on muth, joka tarkoittaa kuolemaa. Ihminen siis voidaan kuolettaa, tehdä kuolleeksi.
Vertauskuvana voisi käyttää puuta, joka on jo sisältä laho, joten sen pystyssä tököttävä kuori voidaan kaataa pois. Sellainen puuhan on vaarallinen lähiympäristölleen. Se voi levittää toisiinkin samaa lahotautia, ja lopuksi kaatua aiheuttaen tuhoa ympäristölleen. Hallittu kaataminen on siis viisautta, koska pyhyys, se puun elämän merkitys on hävinnyt.

Elämän puolustaminen päällehyökkäävää vastaan, myös sodassa, on siis mahdollista. Mm. Jeesus arvosti sotilaallisen jämäkän sadanpäämiehen uskoa. Jeesus ei ollut mikään nykyajan hippipasifisti, vaikkei tapellutkaan omien oikeuksiensa puolesta.

Lauri Lehto

Sanottakoon aluksi, etten monessakaan asiassa ole ollut Päivi Räsäsen kanssa samoilla linjoilla, enkä välttämättä ole jatkossakaan. Silti arvostan ihmistä, joka seisoo vakaumuksensa takana, puhuu omastatunnostaan ja pitänyt linjansa kaikesta saamastaan vastustuksesta huolimatta. Tätä ei voi politiikassa sanoa nykyään monesta, jos nyt juuri kenestäkään. Ja sehän Päivi on; kristitty poliitikko, ei arkkipiispa! Tosin liekö tittelilläkään merkitystä?

Räsänen on osoittanut mukautumiskykyä myös "homoasiassa", vaikka tälle lähes sataprosenttia ihmisistä kommenttien perusteella on suvereenisti kääntänyt selkänsä. Päivin sanoja voi lukea "kuin piru Raamattua" asioita poistaen asiayhteydestä, kun halu ja tarkoitushakuisuus on tarpeeksi suuri. Edelleen en usko olevani aiheessa samoilla linjoilla Päivin kanssa, muttei se tarkoita, etteikö hänellä olisi oikeutta omaan mielipiteeseensä!

Jonkun mielestä kirkko kärsii Räsäsen kommenteista, mutta mielestäni syntyvä keskustelu tuulettaa kirkon arvorakenteita sitä kipeästi tarvittaessa. Ei kirkkoon kenenkään tarvitse kuulua! Sama pätee EU:hun. Jos et pidä linjauksista, muuta pois tai ala vaikuttaa asioihin.

Käyttäjän AnnaKallio kuva
Anna Kallio

"Ei kirkkoon kenenkään tarvitse kuulua!"

> On väärin, että yritykset pakotetaan Suomessa tukemaan evankelis-luterilaista kirkkoa - uskonnollista yhdyskuntaa. Yhteisöverossa kyse ei ole mistään pikkusummista; esim. v. 2012 evankelis-luterilaiselle kirkolle tilitettiin 97.985.989 euroa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Nyt kuules Päivi asiantila on mennyt bipolaariseempaan suuntaan, kumpaas mää ny sitte luotan, äityliinin antamaan rippiraamattuun vai sUOMEN lAkIIN ? Joka KYLLÄ ON OMALAATUINEN, murhaajat saa 13, jotain ja douppidiilaajat 10 v. Onkos tää nyt huumehöyryisten kirjoittaman ison kirjan mukaista ?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Kaikki vain mediajulkisuuden takia, johon ministeri on koukussa.

Keijo Räävi

Martin Luther King rikkoi rotulakeja koska hänelle Jumalan laki oli kaikki kaikessa.

Tänään tuskin kukaan kiistää, etteikö King toiminut oikein.

Mauno Matonen

HERRA siunatkoon sinua päivi, kun seisot Jumalan Lain takana ja vielä ei ole tarvetta rikkoa maailmallaisia lakeja vaikka vetäydymme Jumalan Laista ja yhteiskuntamme rapistuu joka askeleella kohti turmiota.

Käyttäjän JuhaKaistinen kuva
Juha Kaistinen

Menee jo vähän asian vierestä, mutta tiedän kyllä mistä kirkkovaltuustossa pääasiassa päätetään: kohteena on kuten kaikissa maallisissa asiassa euron kuva.
Kun luultavasti keskimääräisistä kommentoijista käyn useimmin kirkossa kuuluu päivän tekstin jälkeen toteamus: "Tämä on Jumalan sanaa"? Siinä joutuu ajatteleva ihminen kysymään onkohan siihen tekstiin kuitenkin vaikuttanut joku tavallinen kuolevainen?
Mitä sitten tulee Raamatun oppeihin niin siellä sitä vasta tulkittavaa löytyy. Tarkoittiko Jeesus vertauksellaan hyvästä ja huonosta puusta vain omenapuita? Itse en ainakaan uskoisi Paavin sen enempää kuin pienempienkään kirkonhenkilöiden ohjeita puutarhanhoidosta. Jos hän tarkoitti jotain ihmisten hyvyyttä tai huonoutta olisin entistä epäilevämpi.
Tieteelliset tutkimukset todistavat, että yhteiskuntien omat lait olivat toimivia ja armollisempia aina siihen asti kunnes kirkko alkoi käyttää omaa baltaansa ja oppejaan lakien ja tuomioiden perusteena.
Ev. lut. kirkon oppi-isä Martti Lutherilla oli omia teesejään joissa hän lainaili raamattua. Lutherin yhteydessä ei puhuta hänen rasismistaan ja fasistisista mieltymyksistään.
Kaiken kaikkiaan raamattu on tarkoitettu alunperin lähi-idän taatelintallaajille suomalaisista susiluolissa asuneista ei silloin vielä tiedetty mitään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi PR ei noudata blogissaan US:n keskustelusääntöjä? Bloginpitäjänä hän on vastuussa ohjeitten ja lakien vastaisista kommenteista, jos ei poista niitä.

Yksilön halventaminen ja haukkuminen esim. tyhmäksi on rikos.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194825873891/arti...

Olen tukenut, kommentoinut ja puolustanut PRtä US:ssa kommentein enemmän kuin kukaan toinen. Mikä on PRn vastaavanlainen "omantunnon" mukainen toiminta netissä? Salliiko hän esim. häntä vuosia pyyteettömästi tukeneen, kommentoineen ja puolustaneen yksityishenkilön tulevan hänen bloginsa kommentaarissa aiheetta mustatuksi, häväistyksi ja nimitellyksi?

Toimituksen poiminnat