Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Suomi varautunut vastaanottamaan syyrialaisia pakolaisia

 

Heinäkuun loppuun mennessä 51 syyrialaista on vuonna 2013 hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua. Lisäksi Suomi on kesäkuussa ilmoittanut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle, että se voi tarjota pakolaiskiintiöstään hätätapauspaikkoja syyrialaisille pakolaisille. Suomi on uudistanut tämän tarjouksensa elokuussa, mutta tästä huolimatta UNHCR ei toistaiseksi ole esittänyt syyrialaisia pakolaisia Suomeen uudelleensijoitettavaksi. UNHCR on pitänyt tärkeämpänä, että kiintiöön kohdistetaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat tapaukset, joita varten hätätapauskiintiö on tarkoitettu. Kyseinen vuoden 2013 kiintiö on tällä hetkellä käytännössä täytetty.

Syy prosessin hitaaseen edistymiseen liittyy Syyrian vaikeaan tilanteeseen. UNHCR:n voimavarat ovat keskittyneet tällä hetkellä alueella olevien ihmisten välittömään auttamiseen. Pakolaisjärjestöltä saadun tiedon mukaan valintatiimit ovat vasta nyt lähtemässä paikan päälle kartoittamaan syyrialaisia pakolaisia uudelleensijoitusta varten.

Sisäministeriössä seuraamme huolestuneina Syyrian tilanteen kehitystä ja käymme jatkuvaa keskustelua UNHCR:n kanssa siitä, miten Suomi voisi auttaa syyrialaisia. Suomi on tähän mennessä myöntänyt Syyrian humanitaariseen kriisiin 12,1 miljoonaa euroa, josta 8,5 miljoonaa vuoden 2013 puolella. Tuki jakautuu sekä Syyriaan että lähialueiden syyrialaispakolaisille.

Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan pakolaiskiintiössä vuosittain henkilöitä, joita UNHCR esittää uudelleen sijoitettavaksi. Vuoden 2013 kiintiö on 750 henkilöä, joista 100 paikkaa varataan hätätapauksille. Syyrian kriisille ei ole näköpiirissä nopeaa ratkaisua ja Suomi käy keskusteluja ensi vuoden pakolaiskiintiön huomattavan osan kohdentamisesta syyrialaisille pakolaisille.

Julkaistu kolumnina Kd-lehdessä 29.8.2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Toivottavasti Syyriassa toteutuu rauhanomainen ratkaisu eikä enempiä sotatoimia tehdä.

Sikäli että Suomeen pakolaisina otetaan hädänalaisia ihmisiä, olisiko syytä koota lähtömaasta koko perhe, joka on uhanalaisena. Mielestäni ei ole oikein, että ongelmia lähtevät pakoon vain hyväkuntoiset miehen, jolloin perheiden naiset ja lapset jäisivät ilman sitäkin suojaa, minkä perheen miehet tuovat.

Jukka Pelkonen

Voitais ottaa esimerkiksi syyrialaisia kristittyjä, joita islamistien ns. "vapauttamilla" alueilla murhataan ja vainotaan.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kommenttiin 2: tuo on luonnollinen ja hyvä asia valita Suomeen pakolaisasemaa tarvitsevina nimenomaan kristittyjä. Maamme infrastruktuurikin palvelee kristittyjä paremmin kuin muita uskontoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset