Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Ruoka-apu jatkuu


EU-rahoitteinen elintarvikeapu on osa monen seurakunnan ja järjestön diakoniatyötä. Viime vuonna EU-ruokakasseja jakoi yli 200 seurakuntaa. Ruokakassien määrässä mitattuna toiminnan laajuus oli 100 000 ruoka-kassia ruokaa tarvitseville. Avustusruoka jaetaan vastaanotoilla, ruokapankeissa, kotikäynneillä sekä ruokapalvelutilaisuuksissa. Monelle asiakkaalle apu merkitsee kriisitilanteesta eteenpäin selviämistä. Seurakuntien viestin mukaan pitkäaikaisia ruoka-avun saajia ovat erityisesti yksinhuoltajaperheet, työttömät ja kansaneläkkeen saajat. Köyhyys Suomessa on todellisuutta.

Ruoka-apu on ollut poliittisesti vaikea kysymys. Köyhyyden torjuminen ja kansalaisten toimeentulon turvaaminen ovat kansallisvaltioiden vastuulla. Käytännössä EU:n ruoka-apu on kuitenkin muodostunut merkittäväksi osaksi niiden lähimmäisten auttamista, jotka ovat jääneet sosiaalipalvelujen turvaverkkojen väliinputoajiksi. Jos EU-rahoitteinen apu päättyisi, sen korvaaminen kansallisin toimin olisi varsin epävarmaa. Kevään ja kesän aikana käytiin tiukkoja neuvotteluja siitä, mikä on Suomen kanta ruoka-avun jatkamiseen. Suomen kannan EU:n neuvottelupöytiin valmistelee hallitus.

Aktiivisella vaikuttamisella pystyimme estämään sen, että Suomen kanta ruoka-avun rahoittamiseen olisi ollut kielteinen. Pidimme kaikkein vähävaraisimmille suunnatun ruoka-avun jatkumista tärkeänä, emmekä antaneet periksi vastakkaisille päätösehdotuksille. Kesän aikana neuvottelutilanne sekä EU:n pöydissä että hallituksen sisällä muuttui. Saavutetun neuvottelutuloksen mukaan jokaisen jäsenmaan on osallistuttava kaikkein vähävaraisimmille suunnatun rahaston rahoitukseen. Tämä varmistaa ruoka-avun jatkamisen myös Suomessa. Ruoka-avun jatkuminen on yksi konkreettinen esimerkki siitä kuinka olemme hallitusasemasta päässeet vaikuttamaan lähimmäisistä välittämiseen.

Julkaistu kolumnina Kd-lehdessä 12.9.2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Aki Mönkkönen

Tilanne täällä Joensuun seudulla on se, ettei apu riitä alkuunkaan. Eikä riitä "viimeisen päivän" -ruokien jakelukaan. Esim. Helluntaikirkon jakelussa on pakko ollut ottaa käyttöön vuoronumerot, ettei jakelu riistäytyisi käsistä. Syrjäkylille on turha pyydellä mitään, edes leipäkassia ei ole enää antaa,koska kaikki menee samantien.

Ennustan, että tilanne ei ainakaan parane, uusien leikkausten astuttua voimaan kunnissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt tuli Päiviltä sellaista tekstiä, että minä taidan erota kirkosta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olette yksi niistä pitkäaikaisista vaikuttajista, joiden toiminnasta johtuen oman isänmaanne kansalaiset on saatettu nöyryyttävään asemaan, kerjäämään ruokaansa taholta, jolle maksamme suunnattomia summia kansalaisiamme koskevan elinkeino- ja maatalouspolitiikkamme tuhoamisesta.

Eikö teistä tunnu yhtään epäonnistumisen makua, jos kaikkien aikojen talouskasvusta huolimatta voitte päteä tuloksilla ainoastaan valikoitujen tilastojen pohjalta, kun samalla kaikki sosiaalisen kestävyyden mittarit näyttävät siperialaisia pakkaslukemia?

Eikö tule edes mieleen vetäytyä syrjään epäonnistuttuaan niin raskaasti, että sen kuvaamiseen ei löydy riittäviä superlatiiveja? Ja koette voitoksi sen, että aiheuttamaanne kurjuuteen saadaan lupa jakaa vapaaehtoisvoimin näkkileipää.

Missä tuollaista moraalia, jota edustamanne poliittinen eliitti käyttää, valmistetaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Missä tuollaista moraalia, jota edustamanne poliittinen eliitti käyttää, valmistetaan?"

Audit valmistetaan Saksassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitä ruoka-apua tullaan ilmeisesti tarvitsemaan runsaasti lisää lähiaikoina nyt kun ruoka kallistuu koko ajan. Just huomasin, että käyttämäni leivän hinta oli pompsannut 20%. Vuodessa ruoka on noussut noin 50%, ja hallitus katsoo vain valehtelevia indeksejä jos niitäkään, kun ei itse tarvitse hintoja vahdata.

Käyttäjän rissanensimo kuva
Simo Rissanen

Hankkiudutaan eroon koko EU:sta niin voidaan käteen jääneillä jäsenmaksuilla kustantaa vähävaraisille ruokakasseja vaikka millä mitalla. Ja tietenkin kotimaisia tuotteita täynnä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Hienoa, että ruoka-apu jatkuu. Olisi kuitenkin hienoa, jos EU-rahalla tehtyä ruoka-apua ei käytettäisi jatkossa keppihevosena, kun puhutaan lasten liittämisestä kirkon maksaviksi jäseniksi tai muuten kiillotettaisi kirkkolaitoksen sädekehää muiden rahoilla tehdyn avustustyön avulla.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Luulisi ministeriä hävettävän se, että suomalaiset joutuvat tässä "hyvinvointivaltiossa" elämään ruoka-avulla.

Eikö olisi aika luopua ahneudesta ja politiikan teosta, heittää euro hittoon ja ryhtyä huolehtimaan suomalaisista ihmisistä.

Se ei ole ihme, että sata ihmistä erosi taas kirkosta, kun Räsänen avasi suunsa.

Eikö teillä ole siellä hallituksessa minkäänlaista älliä ja rotia?

Ettekö te kanna vastuuta?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Aika monta ruokakassia saatais liki 700 miljoonalla eurolla joka jää saamata takaisin EU.sta jäsenmaksujen jälkeen.
Tai ne rahat ei olis ruokakasseina, vaan ihan normi ostoksina kaupoista ilman EU.ta.

Sitten EU.n tuomat eri säädökset rualle ja sen syötävyydelle tai kaatopaikalle heitettäväks.
Varmasti olis mahdollisuuksia miettiä niitäkin.

Just samalla luin "El Pais" lehteä jossa sanotaan että ruokaa heitetään 1300 miljoonaa tonnia kaatopaikoille, ja samaan aikaan 870 miljoonaa ihmistä näkee nälkää.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c...

Kääntäjällä, kun pakkoruossi esti espanjan opiskelun. :)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

EU kansalaiset maksaa "kukkotappelusta" EU.n johtopaikalle valittavista 16 miljoonaa.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c...

Siis siitä että saadaan kuulla kuinka valo paistaa tunnelinpäässä.

On turha sanoa että me saadaan jotain EU.sta.
Tänään oli eduskunnassa väittelyä siitä sopimuksesta maataloudelle, ja kehtaskin sanoa, että EU antaa Suomelle tuen samoin.
Kyllä me se summa ollaan ihan itse sinne EU.n tilille laittaneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset