Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Selviämisasema vai poliisin putka?

 

Poliisi teki vuonna 2012 noin 72 000 päihdeperusteista kiinniottoa. Määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta se on yhä suuri ottaen huomioon, että tehtävä ei lain mukaan varsinaisesti kuulu poliisille. Jo 40 vuoden ajan laki on määrännyt ei-väkivaltaisista päihtyneistä huolehtimisen kunnille.

Putkan kanta-asiakkaiden terveydentila vaatisi usein terveydenhuollon ammattilaisen arviointia tai sosiaalityöntekijän apua. Säilöön otetut ovat tyypillisesti keski-ikäisiä, päihdeongelmaisia asunnottomia miehiä, jotka ovat jollain tavoin syrjäytyneitä yhteiskunnasta. Jopa 65 % heistä kärsii jostakin kroonisesta sairaudesta. Kiinniottoja voi olla samalla henkilöllä satoja kertoja vuodessa.

Päihtymyksen vuoksi säilöön otettuja kuolee säilöönoton aikana vuosittain noin kymmenen henkilöä. Selkeä tilastohuippu näissä niin sanotuissa putkakuolemissa oli vuonna 2003, jolloin määrä nousi alkoholiveroalen vuoksi 24:ään. Putkakuolemien pääsyinä olivat alkoholimyrkytys, sairauskohtaukset ja aivovammat. Poliiseja on koulutettu muun muassa seuraamaan putkaan otettujen tajunnan tilaa, mutta arviointivirheitä tapahtuu. Alkoholin ja lääkkeiden yleistynyt sekakäyttö vaikeuttaa asiakkaan tilanteen arviointia.

Poliisilaitokset ovat joillakin paikkakunnilla sopineet yhteistyöstä terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa. Sairaanhoitajia ja tai sosiaalityöntekijöitä on sijoitettu viikonloppuisin putkalle, jotta päihteidenkäyttäjiä voidaan ohjata oikean avun piiriin. Joissakin kunnissa on kunnan ylläpitämä selviämisasema, jonka toiminnasta vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia esimerkkejä. Suurimmassa osassa maata poliisi on jäänyt päihtyneiden säilöönoton kanssa yksin.

Onko putkan kova penkki oikea apu päihdeongelmaiselle? Mielestäni ei. On tärkeää vahvistaa sosiaali- ja terveysviranomaisten roolia päihtyneiden säilöönotossa. Näin myös putkakuolemia voidaan vähentää.

 

julkaistu kolumnina Kd-lehdessä 19.9.2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tutustuin työssäni muutamia vuosia sitten Vantaalla putkaan ja kyllä ne aika ankeita kiistämättä ovat. Esim ikiaikaiset vessanpöntöt "elämän väreineen". Toisessa ääripäässä ne eivät voine olla 5 tähden hotellejakaan aamupaloineen.

Teknisesti olisi mahdollista mm. laittaa turvaranneke jollaisia vanhuksilla on. Tosin ne voivat olla kalliita, en tiedä.

Systeemiä voisi parantaa, mutta mikä on kuntien taloustilanteen ja yhteiskunnallisen konsensuksen suoma liikkumavara? Kysymys on, kuinka monta asiakaspaikkaa kunta haluaa maksaa, eikä vain siitä kuinka monta tarvitsijaa on.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Iso risti seinään. Voin todeta nimittäin allekirjoittavani Päivi Räsäsen ajatukset tässä asiassa sanasta sanaan :) Oulussakin selviämishoitoasema on ollut pitkällisenä hankkeena, mutta valitettavasti kaupungin säästöjen alle asia on jäänyt. Lisäksi näistä selviämishoitoasemista (tai selviämisasemista) on erittäin positiivisia kokemuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset