Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Työnantajamaksut kurittavat naisvaltaisia aloja

Naisten ja miesten tasa-arvoinen kohtelu työelämässä on tärkeä tavoite, mutta liian usein sitä tavoitellaan keinoin, jotka käytännössä asettavat tasa-arvon ja perhearvot vastakkain. Yritys kotihoidon tuen kiintiöittämisestä, jota kokoomus ja SDP ajoivat, oli tästä ajattelusta oiva esimerkki. Nyt kokoomus ajaa myös kotihoidon tukiajan lyhentämistä. Perheiden saattaminen ahdinkoon ei kuitenkaan edistä tasa-arvoa. On etsittävä ratkaisuja, joissa lisätään tasa-arvoa ilman, että huononnetaan lapsiperheiden ja ennen kaikkea lasten asemaa.

Kristillisdemokraatit ovat jo pitkään pitäneet esillä vanhempainvapaiden kustannusten korvaamista työnantajille, jotta naisten asema työmarkkinoilla sen myötä parantuisi. Yrittäjänaisten mukaan vanhempainvapaiden kustannukset työnantajalle saattavat olla yhdestä lapsesta jopa yli 14 000€. On selvää, että näin suuren lisäkustannuksen riski vaikuttaa johonkin. Ennen kaikkea se näkyy naisten pätkätyöläisyytenä ja todennäköisesti myös palkkauksessa. Näillä ehdoilla naisen palkkaaminen vakituiseen työsuhteeseen on liian suuri riski.

Nykytilanne kurittaa erityisesti naisvaltaisten alojen yrityksiä ja estää naisvaltaisten pienyritysten kasvua, koska työllistämiskynnys on miesvaltaisiin yrityksiin nähden korkeampi. Naisten yrittäjyys onkin Suomessa miesyrittäjyyttä harvinaisempaa. Vain kolmannes kaikista yrittäjistä on naisia. Naisten yritykset ovat myös miesten yrityksiä pienempiä. Kolme neljäsosaa niistä on toiminimimuotoisia. Kaksi kolmasosaa naisyrittäjistä on yksinyrittäjiä. Naisyrittäjien kasvumahdollisuuksien esteitä poistamalla voidaan naisvaltaisten yritysten kasvu- ja työllistämispotentiaali saada esiin.

Vanhempainvapaista työnantajalle koituvien kulujen siirtäminen yhteisvastuulliseksi tulisi kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan. Tähän asti yhteinen tahtotila on puuttunut, mutta Kokoomuksen ja Keskustan ulostulot tästä aiheesta voivat olla merkki paremmasta. Kokoomus ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat ehdottaneet äidin työnantajalle maksettavaa kertakorvausta, jos tämä palaa saman työnantajan palvelukseen raskauden ja perhevapaiden jälkeen. Ehdotus on oikean suuntainen, mutta pitäisin parempana kustannusten korvaamista laskemalla äidin työnantajan sairausvakuutusmaksua vanhempainvapailta palaamisen jälkeen, tai jopa sen poistamista määräajaksi. Näin korvaus olisi suhteessa todellisiin kustannuksiin, jotka vaihtelevat riippuen vanhempainvapailla olevan ansiotasosta. Tämä kulu voitaisiin kattaa yhteisvastuullisesti korottamalla sairausvakuutusmaksuja vastaavalla summalla. Näin kulu jakautuisi tasaisesti kaikkien työnantajien kesken, eikä kurittaisi naisvaltaisia aloja epäoikeudenmukaisesti.

Tällä muutoksella voisi olla myös laajemmat väestöpoliittiset vaikutukset, jos naisten vakituinen työllistyminen helpottuisi. Kestävyysvaje ei ole helpottanut, koska emme ole edelleenkään huomioineet riittävästi perhe- ja väestöpoliittista näkökulmaa sen ratkaisemiseen. Kestävyysvaje on seurausta siitä, että syntyneet ikäluokat ovat olleet maassamme jo pitkään liian pieniä.

Tilanne on erityisen surullinen siksi, että kyse on myös siitä, että yhä useamman kohdalla omat unelmat perheestä ovat jääneet ja jäävät toteutumatta. Tällä hetkellä jo joka viides naisista ja joka kolmas miehistä on jäänyt lapsettomaksi, vaikka Väestöliiton mukaan omasta halustaan lapsettomia on vain noin 6%. Useimmat toivovat perheen lapsiluvuksi kahdesta kolmeen lasta, mutta keskimääräinen lapsiluku on 1,7.

Tarvitsemme määrätietoista perhepolitiikkaa syntyvyyden kasvattamiseksi, jotta jokaisella olisi taloudelliset edellytykset ottaa vastaan haaveilemansa määrän lapsia. On myös kasvettava irti tasa-arvon ja perhearvojen vastakkainasettelusta, jotta naisilla olisi oikeus iloita naiseudestaan niin äiteinä kuin työntekijöinäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Vanhempainvapaista työnantajalle koituvien kulujen siirtäminen yhteisvastuulliseksi tulisi kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan." Kannatetaan. Työnantajalle ei todellakaan kuulu työntekijöiden lapsista aiheutuvat kulut.

Käyttäjän raitanenh kuva
Hannu Raitanen

Ministeri on laiminlyönyt tärkeimmät virkavelvollisuutensa niin katastrofaalisesti, että hän on täysin epäkelpo mihinkään luottamustehtävään.
http://raitanenh.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188360-m...

Eipä mikään ihme, että harjoittaa mielipuolista väestönkasvuakin, mikä on hullun maailman suurin ongelma.
Eikö kuullut, että paavikin tunnusti jo riittävän?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi tätä ei ole jo tehty?
Miksi tämä nousee aina vaalitäkyksi aina uudelleen ja uudelleen?
Miksi kukaan ei ole jo aiemmin tätä hoksannut, että asiahan on työmarkkinoiden sopima ja siksi se on siellä korjattava?

Kaikki työehtosopimukset on ensin revittävä auki ja niistä on poistettava työnantajan osuudet siltä osin ja muutettava maksajaksi valtio. Mahtaakohan onnistua koskaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Feminismi paistaa läpi, sillä kysymyshän on työvoimavaltaisita aloista, ei naisia ole paljon töissä kaivoksissa eikä metalliverstaissa ja telakoilla.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Olisikohan syynä nykyinen hallituspohja, ettei tätä muutosta ole saatu aiemmin tehtyä? Demarit sitä tuskin tulisivat hyväksymään, mutta jos vaalien jälkeen muodostetaan porvarihallitus, tämäkin asia monen muun myönteisen joukossa voidaan saada eteenpäin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vanhemmuuden kustannukset tulisi tasata, mutta. Sivukulut tekevät suomalaisesta työvoimasta kallista ja toisaalta käteen jää vähän. Siitä työttömyys.

Tästä ei pääse ympäri veroaste on liian korkea. Hyvinvointivaltion pitäisi keskittyä perstehtäviinsä. On ely keskuksia, aikuiskoulutusta, työkkäriä, feministitätien toimistoa. Yritystukia, jossa yritysten maksamia veroja kierrätetään takaisin yrityksiin, kun yksi siivu on vuoltu jne...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Pessimisti toteaa kantanaan, että nykyisessä puoluepoliittisessa ilmapiirissä + valtiontaloustilanteessa tuskin onnistuu. Todennäköisesti tätäkin asiaa sekä puolustetaan että vastustetaan valtiontalouteen vedoten ja päinvastaisin ajattelutavoin ajatellen, mutta pääsääntö, että päätetään, ettei tehdä mitään muutoksia kauhun tasapainoon, toimii yleensä.

Jos joku tulevan hallituksen puolue tekee esityksen, tuleva oppositio löytää siitä jonkun vian, ja sitten hallituspuolueitten välillä tulee myös joku kina, miten malli tarkalleen ottaen pitäisi toteuttaa ja kuka sen keksi, ja lopulta päätetään haudata koko juttu. Näin toimii demokratia 0.5 beta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En tunne tätä hommaa kovin tarkoin nykykäytännön osalta, mutta tulee mieleen, että jonkinlainen kuukausivastaavuus tulee olla, eli että yrittäjän saadakseen valtiolta kokonaan yhden vanhemmuuskuukauden kustannukset, tulisi ko. vanhemman olla ollut ennen tai jälkeen sitä vastaan, sanotaan vaikkapa, yhteensä kaksi kuukautta töissä ko. työantajalla. Tarkoitan sitä, ettei millään näennäisellä mukamastyöllistämisellä päästä kuppaamaan valtiota. Toisin sanoen, saadakseen vaikkapa 8kk kustannukset kokonaan, tulisi yrittäjän sitä vastaan olla työllistänyt muina aikoina ko. hlö 16kk.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Räsäsen blogissa ei kannata keskustella, koska hän ei itse keskusteluun lasitornistaan osallistu.

Toimituksen poiminnat