Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Vaalitarkkailijaksi Lontooseen

 

Brittien kansanäänestyksen tilanne on poikkeuksellisen jännittävä tasaisen kilpailun vuoksi. Olen tänään lähdössä vaalitarkkailijaksi seuraamaan kansanäänestyksen järjestämistä ja eri leirien kampanjointia. Tarkkailijat ovat 10 kokeneen kansanedustajan ryhmä eri EU-maista. Tehtävä on tärkeä, sillä luottamus vaalien rehellisyyteen, turvallisuuteen ja laillisuuteen on tärkeää.

Pääministeri Cameronin tehtävä EU-jäsenyyden hyötyjen kehumisessa on haastava, sillä hän on aiemmin vuosikausia linjannut EU-skeptistä politiikkaa. Cameronin johtama puolue kuuluu Euroopan parlamentissa Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (engl. European Conservatives and Reformists, ECR). Se perustettiin Cameronin johdolla vuoden 2009 europarlamenttivaalien jälkeen kun brittikonservatiivit erosivat EPP-puolueesta. Olin tuolloin puolueeni puheenjohtaja ja olimme juuri voittaneet EU-vaalit saaden yhden mepin. Puheenjohtaja Cameron soitti minulle houkutellen puoluettamme liittymään uuteen EU-kriittiseen ryhmään.

Brexit-leiri on saanut käyttövoimansa maahanmuuttokriittisyydestä. Tämä on merkillistä, sillä EU-eron myötä tapahtuva vapaan liikkuvuuden rajoittaminen koskisi vain EU-kansalaisia. Suurin osa Britannian maahanmuuttajia on tullut kolmansista maista. EU-kansalaiset, kuten suomalaiset tai puolalaiset tulevat Britanniaan yleensä töihin tai opiskelemaan – he ovat tarpeellista työvoimaa esimerkiksi palvelualoilla ja teollisuudessa. Maahanmuuttokriittiset perustelut ovat epäjohdonmukaisia, sillä Britanniassa asuvien muiden EU-maiden kansalaisten työllisyysaste on korkeampi kuin kantabrittien ja he ovat myös ikärakenteeltaan nuorempia.

Vaalien merkitys on suuri, paitsi Iso-Britannialle, myös EU:lle ja Suomelle. Mahdollisesta erosta seuraisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, mutta se muuttaisi myös turvallispolitiikan tasapainoa. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa määritellään Suomen kärkitavoitteeksi 2020 -luvulle ulottuen Euroopan unionin vahvistaminen turvallisuusyhteisönä. Jos Brexit toteutuu, selontekomme on vanhentunut, ennen kuin sitä on ehditty eduskunnan valiokunnissa käsitellä. Mikäli Britannia eroaa EU:sta, EU:n puolustus- ja turvallisuuspoliittinen painoarvo heikkenee merkittävästi. Britannia on EU:n merkittävin sotilasmahti, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja ydinasevaltio. Uskon, että Suomessa ja Ruotsissa Brexit-leirin voitto saisi aikaan kiihtyvän keskustelun tarpeesta liittyä Natoon.

Britannian erolla EU:sta olisi suuri merkitys myös sisäisen turvallisuuden yhteistyölle. Britannian siviilitiedustelun kyky on aivan omaa luokkaansa, millä on merkityksensä poliisiyhteistyössä, varsinkin terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Kun olin sisäministeri, pystyin säännöllisesti tapaamaan Britannian sisäministeriä neuvoston kokouksissa ja keskustelemaan sisäisen turvallisuuden kysymyksistä. Rakenteellisen yhteistyön katkettua EU-maat joutuisivat luomaan uuden tavan tehdä yhteistyötä brittien kanssa sisäisen turvallisuuden sektorilla.

Vaalitulos voi ratketa kumman tahansa leirin eduksi, mutta tällä hetkellä varovainen veikkaukseni on, että brittien enemmistö kallistuu EU:n jäsenyyden kannalle. Luottamukseni perustuu siihen, että edeltävissä vaaleissa, mm vuoden takaisissa parlamenttivaaleissa ja Skotlantia koskevassa kansanäänestyksessä brittiäänestäjät valitsivat pysyvyyden, vaikka gallupit osoittivat toista.

Päivi Räsänen

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onnea Brexitin puolesta, toivotaan että Britti-kansa on järjissään ja äänestää EI EU-diktatuurille ja Kyllä kansalliselle demokratialle, jonka avulla se voi alkaa jälleen kehittämään maataan sen sijaan että EUssa yhä suurempia alueita sen kuin köyhtyy ja slummiutuu.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Päivi, ei kyse ole vain maahanmuutosta, kyse on itsemääräämisoikeudesta. EU:ssa tämä viesti ei kyllä näy menevän perille. Nyt Britannialla on mahdollisuus tehdä historiaa ja torpata liittovaltiosuunnitelmat joilla ei kuitenkaan ole kansalaisten enemmistön tukea. Monet talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Brexit olisi Britannialle paras vaihtoehto myös talouden kannalta. Jotkut ovat taas toista mieltä, eikä asia ole ollenkaan yksinkertainen, ja siksi meillä on nyt tämä jännitysnäytelmä, joka ratkeaa perjantaina. Mutta mukavaa reissua, siitä tulee varmasti mieleenpainuva!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Juuri noin kaija Hietala. Brittien kannalta Brexit on suorastaan fantsu. Meidän suomalaisten kannalta ei niinkään. Mutta pääasia on, että britit saavat aikaan fantastisen tuloksen, kuten pikkufänrik Katainen sanoisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti kansan enemmistö haluaa jatkaa EU:ssa, mutta ongelmaksi saattaa muodostua kannattajien alhaisempi äänestysaktiivisuus.

Koska Britannia ei ole euromaa, en siltäkään kannalta näe sille minkäänlaista syytä edes harkita vapaakauppa-alueesta irrottautumista. Sellainen vaikeuttaisi myös Suomen ja Britannian välistä kauppaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onnea matkalle. Tuli vain mieleen että tarkkailuporukka on kovin yksipuolinen, eikö siihen kuulu Johan Bäckman ihan vain tasapuolisuuden ja uskottavuuden vuoksi? Jää pienoinen epäilys jos vaihtoehtoliike ei ole mukana tarkkailussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset