Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Lääkekannabiksen lupien myöntäminen on asiantuntija- ja viranomaistoimintaa

Kd:n nuorisojärjestön piiristä on heitetty ehdotus lääkekannabiksen lupakäytännön laajentamisesta. Lääkekannabiksen luvissa tai suosituksissa on ennen muuta kyse lääkehuollosta, ei huumepolitiikasta. Huumaavia lääkkeitä tarvitaan, mutta niidenkin lupiin ja käyttöön pätevät samat tieteelliset kriteerit kuin muuhun lääkehoitoon. Lääkkeiden lupien myöntäminen on viranomaistoimintaa, siitä vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja lääkesuosituksia annetaan taas tutkimusnäyttöön ja asiantuntijoiden arvioihin perustuen kansallisissa Käypä hoito- suosituksissa. Lääkkeiden lupiin tai hoitosuosituksiin ei poliittisilla nuorisojärjestöillä tai puolueilla ole kompetenssia eikä niihin kannata poliittisesti sekaantua.

THL:n asiantuntija-arvion mukaan toistaiseksi ei ole löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi lääkekannabista käyttökelpoisempia lääkkeitä. Yksittäisissä tapauksissa lääkekannabis on kuitenkin katsottu hyödylliseksi, ja niihin Fimea on erityislupia myöntänytkin. Päätöstä lupakäytännön mahdollisesta laajentamisesta ei pidä tehdä poliittisissa kokouksissa, vaan asiantuntijoiden arvioihin ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuvina viranomaispäätöksinä. Kuka sitten hyötyy lääkekannabiksesta? HUS:n kipuklinikan ylilääkäri, professori Eija Kalso nostaa Lääkärilehden verkkosivuilla julkaistussa artikkelissa ”Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?” yhden ryhmän esiin: ”Lääkekannabiksesta hyötyvät epäsuorasti ne, joille se tuo taloudellista hyötyä, medianäkyvyyttä tai liberaalin ajattelijan sädekehän.” Valitettavasti lääkekannabiskeskustelua on useissa maissa käytetty huumepolitiikan keppihevosena, keinona avata portti kannabiksen käytön ja myynnin yleiselle vapautukselle. En usko, että tämä olisi Kd-nuorten tavoitteena.

Linkki professori Eija Kalson artikkeliin. http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kuka-hyotyy-laakekannabiksesta/?public=c9b05a76b685877392e8dc3d0656999c

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

”Lääkekannabiksesta hyötyvät epäsuorasti ne, joille se tuo taloudellista hyötyä, medianäkyvyyttä tai liberaalin ajattelijan sädekehän.”

No, näinhän se menee apteekkien määräsääntelyn purkamista koskevassa keskustelussakin - "ei mitään uutta länsirintamalta".

Apteekkilupien myöntäminen on viranomaistoimintaa, siitä vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Fokuksessa pitäisi olla ne, jotka hyötyvät lääkekannabiksesta suorasti. Siitä on lääketieteellistä näyttöä, että tällaisia ihmisiä on, joilla on esimerkiksi vakavia ja pysyviä hermovaurioita. Näillä ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus kokeilla lääkekannabiksen käyttöä perinteisten opiaattien lisäksi. Näillä potilailla on täysi työ tässä yhteiskunnassa saada lääkäreiltä asiallista lääkitystä ja kohtelua. Useimmat lääkärit vetäytyvät vastuusta täysin Valviran pelossa. Tässä maassa nimittäin jotkut muut kuin keskushermostovaurioista kärsivät saavat yllättävän helposti opiaatteja ja ne kulkeutuvat katukauppaan. Jossain on mätää: jatkuvista hermokivuista kärsivät eivät saa asiallista lääkitystä, koska Valvira jahtaa opiaatteja määrääviä lääkäreitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Otetaan huomioon myös se, että kroonisista kivuista määrätään helposti niitä lääkkeitä, mitkä koukuttavat ja aiheuttavat riippuvuutta pitkäänkin ja irti pääseminen on hankalaa.

Opiaatit ja ne muut vahvat lääkkeet ovat siis lääkekannabista paljon vaarallisempia.

Serkkuni oli ylipainoinen koko ikänsä ja lapsuutensa, mikään kuuri ei auttanut. Sitten hänellä oli diabetes ja muita sairauksia. Joutui käyttämään useampia lääkkeitä.

Kunnes lopulta hän sai lääkekannabista ja tapahtui ihme, hänen painonsa putosi ja putoaa edelleen kohti ihannepainoa. Hän ei sairasta diabetesta eikä muut sairaudet häiritse, suurin osa lääkkeistä ei enää tarvitse käyttää. Hän on elävä esimerkki siitä, että miksi kannabiskasvia ei pidä demonisoida vaan se demonisoitiin monta kymmentä vuotta sitten väärin perustein.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Lainaus Otetaan huomioon myös se, että kroonisista kivuista määrätään helposti niitä lääkkeitä, mitkä koukuttavat ja aiheuttavat riippuvuutta pitkäänkin ja irti pääseminen on hankalaa.

Opiaatit ja ne muut vahvat lääkkeet ovat siis lääkekannabista paljon vaarallisempia."

Kannabistuotteet eri muodoissaan lienevät käytetyin huumausaineryhmä suomessa. Ne ovat erittäin yleisiä ja helposti valmistettavia (jokainen sopivan tilan, sähkön, lampun ja pari siementä omaava pystyy siihen). Kannabista on siis helppo saada, helppo tuottaa ja sitä liikkuu markkinoilla paljon.

Vahvat huumaavat särkylääkkeet ovat erittäin yleisiä ja suosittuja päihdekäytössä. Bubrenorfiini (esim. Temgesic tai korvauslääkkeistä subutex ja Subuzone) lienee käytetyin opiaatti päihdekäytössä. Uutiset tullin takavarikoimista Subutex-eristä ovat lähes viikottaisia. Kaikkia muitakin huumaavia kipulääkkeitä käytetään päihteinä. Laastarikipulääkkeistä fentanyyliä sisältävät lääkkeet lienevät vaarallisin huumausaine Suomessa verrattaessa kuolleiden määrää käyttäjien määriin.

Koska kannabistuotteet ovat helposti jo muutenkin saatavia ja yleisiä niin lääkekannabis tuskin lisää mitenkään huumausaineiden kokonaishaittoja. Se tulisi olemaan hyvin marginaalinen tuote jos edes siirtyy päihdekäyttöön jossain määrin ja haitat erittäin pieniä. Käytännössä paljon vaarallisempia, yleisempiä ja halutumpia lääkkeitä päihdekäyttöön ovat juuri ne muut "hyvät lääkkeet" jotka ovat olemassa ja käytössä. Huumaavia opiaatteja, bentsoja ja neurologisia särkylääkkeitä narkkarit haluaisivat lääkärin reseptillä, eivät mitään lääkekannabista. Kannabistuotteita on muutenkin saatavilla. Lääkekannabiskiellosta kärsivät eniten ja ainoastaan ne jotka oikeasti hyötyisivät siitä ja pystyisivät korvaamaan sillä kovien huumaavien lääkkeiden käyttöä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Valitettavasti lääkekannabiskeskustelua on useissa maissa käytetty huumepolitiikan keppihevosena, keinona avata portti kannabiksen käytön ja myynnin yleiselle vapautukselle. En usko, että tämä olisi Kd-nuorten tavoitteena."

Varmaankaan KD-nuorten ultimaattinen tavoite ei olekaan tuo, vaan heidän tavoitteenaan on muuttaa KD-puolueen profiilia vähemmän ahdasmieliseksi kuin se nyt, ennen kaikkea edellisen puheenjohtajakauden seurauksena, on muodostunut. Kyseessä lienee siis puolueen imagon muuttamispyrkimys.

(Tämän sanottuani täytyy todeta, että noin vuosi sitten katsomani Uutisvuodon jälkeen edellisen puheejohtajan imago omissa silmissäni muuttui aimo harppauksen rempseämpään suuntaan. ;))

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Lainataampas pätkä tuosta Räsäsen linkistä:
"Ket­kä sit­ten hyö­tyvät lääke­kan­na­bik­sesta? Poh­din asiaa pit­kään ja hyö­tyjien lis­tasta tu­likin yllät­tävän pit­kä.

Lääke­kan­na­bik­sesta hyö­tyy osa MS-po­ti­laista, joi­den spas­ti­si­teettia se lie­vittää. Tä­mä on myös ai­noa viral­linen käyt­töaihe suusu­mut­teena annos­tel­ta­valle lääke­kan­na­bik­selle. Sii­tä voi­vat hyö­tyä myös yksit­täiset po­tilaat, joil­la on esi­mer­kiksi harvi­nainen epi­lepsia, jo­hon muut lääk­keet ei­vät te­hoa, tai jot­kut vai­keasti sai­raat po­tilaat, joi­den ruoka­halua lääke­kan­nabis li­sää. Lääke­kan­na­bik­sesta hyö­tyvät (ai­nakin ly­hyellä aika­vä­lillä) myös kaik­ki ne, joi­den ah­distus ja elämän an­keus helpot­tuvat sen avulla. St­ressin lievit­tyessä ki­pukin tun­tuu siedet­tä­väm­mältä."

Eikös tuossa samassa artikkelissa juuri mainita että lääkekannabiksestä hyötyy joku suorastikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset