Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Äitiyspakkaus on edelleen toimiva nimi

Kansaneläkelaitos pyytää kansalaisilta ehdotuksia äitiyspakkauksen uudeksi nimeksi. Viimeinen päivä ehdotuksille on 31.12., jonka jälkeen Kela luovuttaa nimiehdotukset perusteluineen perheministeri Saarikolle. Saarikko on kertonut haluavansa pakkaukselle uuden nimen. Nykynimeä on moitittu syrjiväksi ja sukupuolittuneeksi.
Saarikko uskoo, että nimen vaihtaminen ilahduttaisi montaa isää. Helsingin Sanomien gallupin tulos ei tue oletusta. Miesvastaajista yli 90% ei pitänyt äitiyspakkauksen nimeä syrjivänä. Kaikista vastaajista 64 % oli sitä mieltä, ettei uudelle nimelle ole tarvetta.

Äitiyspakkauksen nimen muuttaminen ei kuitenkaan ole hallitukselta tai Kelalta ilmoitusasia. Nimi on kirjattu äitiysavustusta koskevaan lakiin ja vaatii siten lain muutoksen.
Äitiyspakkaus on ollut hieno suomalainen innovaatio. Niitä alettiin jakaa jo vuonna 1937, ensin vähävaraisille synnyttäjille ja vuodesta -49 lähtien kaikille. Äitiysavustuksen ansiosta osaltaan on pystytty saavuttamaan korkeat tulokset äitien ja lasten hyvinvoinnissa. Äiti- ja lapsikuolleisuudella mitaten olemme maailman huipputasoa.

Äitiyspakkauksen nerokas idea on ollut kannustaa odottavia äitejä hakeutumaan neuvolapalveluihin ennen viidettä raskauskuukautta, mikä on avustuksen saamisen edellytys. Näin on saavutettu korkea neuvolakäyntien kattavuus. Suomalaiset äidit ovat terveysneuvonnan ja –palveluiden piirissä. Tämä tavoite on edelleen ajankohtainen. On tärkeää, että eri tavoin syrjäytymisvaarassa olevat äidit, päihdeongelmaiset ja esimerkiksi kaikki maahanmuuttajaäidit saadaan hakeutumaan neuvolapalveluihin.

Äitiyspakkauksen nimellä askaroinnin sijaan hallituksen kannattaisi keskittyä myönteiseen perhepolitiikkaan. Puheet kotihoidontuen tai lapsilisien leikkauksista on lopetettava. Vuosittain syntyvien lasten määrä on vähentynyt jo nälkävuosien tasolle. Osaltaan syntyvien lasten määrän vähentymistä selittää se, että ensimmäinen lapsi saadaan yhä myöhemmin. Opiskelun sekä työn ja perheen yhdistämistä tulee helpottaa. Äitiyspakkauksen nykyinen nimi on siis erinomainen, sillä äitiysavustuksen ensisijainen kohderyhmä ovat juuri odottavat äidit.

Päivi Räsänen
kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mielestäni äitiyspakkauksen nimi pitää jatkossakin olla äitiyspakkaus.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Kyllä, lasten kasvattaminen on naisten työtä, siinä missä siivoaminen ja ruuanlaittokin, nimeä ei kannata vaihtaa =)
Tosiasiassa se että Päivin mielestä nimi on edelleen toimiva, varmistaa nimen vaihdon tarpeen ajanmukaisempaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Päivi Räsänen, sinulta on niin usein ennenkin kuultu terveen harkinnan ja järjen ääntä aivan erityisesti perhepoliittisten kysymysten tiimoilta. Sydämellinen kiitos kansanedustaja Räsänen siitä, että jaksat rauhallisesti tuoda äitiyspakkauksen nimiasiassa esille asian ytimen.

"Äitiyspakkauksen nerokas idea on ollut kannustaa odottavia äitejä hakeutumaan neuvolapalveluihin ennen viidettä raskauskuukautta, mikä on avustuksen saamisen edellytys. Näin on saavutettu korkea neuvolakäyntien kattavuus. Suomalaiset äidit ovat terveysneuvonnan ja –palveluiden piirissä. Tämä tavoite on edelleen ajankohtainen. On tärkeää, että eri tavoin syrjäytymisvaarassa olevat äidit, päihdeongelmaiset ja esimerkiksi kaikki maahanmuuttajaäidit saadaan hakeutumaan neuvolapalveluihin." (Päivi Räsänen)

Anti-alkiolaisen keskustan ministeri Saarikko on valitettavasti antanut itsensä sotkeutua loputtomiin ja luonnonvastaisiin tasa-arvon kiemuroihin. Tuo perusarvojen täysin harkitulta näyttävä sotkeminen on nykyisin varsinainen kansantauti. Se aiheuttaa ja on jo aiheuttanut suunnattomia taloudellisia, henkisiä ja hengellisiä tappioita kansakunnallemme.

Lopuksi, äitiyspakkauksen sinänsä turha ja säälittävä nimenmuutoshanke on vain yksi - tosin kuvaava - osoitus siitä, miten yhteiskuntamme eheyttä ollaan nimenomaan perheiden tasolla pala palalta hartiavoimin hajoittamassa.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Sen parempaa nimeä ei äitiyspakkaukselle voi eikä ole tarvetta antaa.
Se on juuri se minkä nimikin kertoo. Kaikki se vatulointi nimen ympärillä, sen muuttamiseksi on lapsellista, kypsymätöntä vouhotusta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Parempi nimi olisi Huoltaja- ja vauvapakkaus. Tämä huomioisi kaikki osapuolet.

Sanaa "vanhemmat" ei voi käyttää, koska huoltajana voi olla joku muukin kuin vauvan biologiset vanhemmat. Pelkkää vauvapakkaustakaan ei voi käyttää, koska pakkauksessa on tuotteita huoltajille.

Jos nyt jostain syystä tämä nimi ei käy, niin äitiyspakkaus-nimeen lienee tyytyminen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Huoltopakkaus olisi erinomainen. Lämminhenkinen ja ihmisläheinen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Äitiyspakkauksen nimellä askaroinnin sijaan hallituksen kannattaisi keskittyä myönteiseen perhepolitiikkaan."

Sen sijaan ppositiopoliitikkona Räsäsellä riittää aikaa tuulimyllyjä vastaan taistelemiseen.

Pakkauksen nimi tulee mielestäni vaihtaa jo siitä yksinkertaisesta syystä, että Räsänen ei halua sitä vaihdettavan. Räsänen on tullut tunnetuksi vähemmistöjen halviksijana ja näiden ihmisoikeuksien kaventamiseen pyrkivänä poliitikkona. Nytkin hänen tavoitteensa ovat suunnattu vähemmistön aseman edistämistä vastaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#6

"Pakkauksen nimi tulee mielestäni vaihtaa jo siitä yksinkertaisesta syystä, että Räsänen ei halua sitä vaihdettavan." /Kai Niemeläinen

Kommenttisi ansaitsee vastauksen jo pelkästään siitä syystä, ettei sitä kirjoittajansa toimesta vain poistettaisi tai muutettaisi. Kehystän sen ja asetan huoneentauluksi seinälleni.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä !
YLE
7.4.2012
Toimeentulotukea saaviltä köyhiltä ja työttömiltä jo 23 vuotta.-94 lähtien.
Hyvää joulua työttömien lapsiperheille jolta vietiin taas lisää lastenkin elannosta.
100v Suomessa jako lasten kesken tehdään jo kehdosta lähtien,valtion taholta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Samalla toimeentulotuen lapsen osuutta korotettiin vastaavalla summalla. Unohdat vain aina mainita tämän asian.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko ns vedätystä? Jonka varjolla saatiin lapsilisä leikattua pois toimeentulotuesta?
Myös työttömiltä jotka on pudonnut peruspäivärahalle/toimeentulotuelle "Toisaikaiselletuelle"-94-17.
Kansanedustaja saa n.6 000e/kk-muut palkkiot.+Lapsi-LISÄN myös.
Sitä lapsi-LISÄÄ ei tule toimeentulotuen päälle kuten muille tulee.
Universaalinen joka lapsen oikeus lapsilisään ei siis koske köyhien lapsia.

Luulisi eduskunnan 200 hävettävän .

Kun Ahon hallitus nosti lapsilisiä ,retosti kuinka "leikkasi" rikkailta niihin rahaa
Kas kummaa kun ne rikkaat sai korotettua lapsilisää,mutta siltä köyhältä lapsilisä Lakitekstiin tulikin:otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta pois.

-17 Kelan Blogi: Toimeentulotukea on tulkittu väärin sen alkuperäisen tarkoituksen takia. Sen on tarkoitus ollutkin toisaikainen tuki hetkelliseen tuen tarpeeseen.
Ei 94-17 Ainoaksi työttömien tueksi kun putoaa peruspäivärahalle/työmarkkinatuelle.
Näin tulkitaan itse tehtyjä lakeja miten se parhaiten sopii omaan arvomaailmaan.

Lakivaliokunta-94:Köyhien lapsilisät:"Rimaa hipoen perustuslain vastaisesti tehty".
Joka kerta kun luen lapsiperheiden puolustuspuheita edm. alan voida pahoin .

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Plussat minulta Räsäselle. Saarikon motiiveja ja huolta nykyisen nimen kelpoisuudesta en pysty ymmärtämään. Vaikka olen isä en omalta osaltani tunne pienintäkään mustasukkasuutta tai näe muuta ongelmaa äitiyspakkaus nimessä - päinvastoin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Silloin kun valtiohallinnossa ja politiikassa aletaan askartelemaan näennäiskysymyksien parissa, se on oire oikean tekemisen pulasta.
Äitiyspakkaus on osuva nimi, sillä juuri äiti ensisijassa käyttää pakkauksen tarvikkeita vastasyntyneen hoitoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset