Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Edustaja Hakkaraiseen liittyvien tapahtumien taustat

Edustaja Hakkaraiseen liittyvien tapahtumien taustat

kirjoitus on julkaistu 4.1 Hämeen Sanomien mielipidesivulla

Edustaja Teuvo Hakkaraisen sopimattomat teot nousivat julkisuuteen ennen joulua tilanteessa, joka ajoittui alkoholilakiuudistuksen eduskuntakeskusteluun ja samana iltana järjestettyihin joidenkin puolueiden pikkujouluihin. Olen saanut uutisoinnista runsaasti kaksijakoista palautetta. Monet ovat paheksuneet sitä, että en vuosi sitten tehnyt rikosilmoitusta edustajatoverista, kun hän juovuspäissä tarttui hiuksiini: ”Mieti, millaisen kuvan annat naisille: että on ok repiä työpaikalla hiuksista, jos myöhemmin pyytää anteeksi.” Toisaalta on ihmetelty, miksi anteeksiannettu ja sovittu tapahtuma nousi esiin vuoden kuluttua (mm mielipidekirjoitus 27.12. Hämeen sanomat). Molemmat kysymykset ovat aiheellisia ja niihin on syytä vastata.

Olen tutustunut edustaja Hakkaraisen kanssa, sillä työhuoneemme sijaitsivat vierekkäin samalla käytävällä. Hän on monella tavoin arvostettava, mukava ja sympaattinen ihminen. Olen myös osaltani yrittänyt tukea häntä lääkärinä ja ystävänä, henkisesti ja hengellisesti eroon alkoholista. Koska vuoden takainen tapahtuma ylitti selkeästi sopivuuden rajan, otin asiasta yhteyden luottamuksella puhemies Lohelaan ja silloiseen perussuomalaisten ryhmän johtoon ja kerroin sen myös Hakkaraiselle. Toivoin hänelle apua. Lohelalta en pyytänyt mitään, mutta hänen oli hyvä olla asiasta tietoinen. Mielestäni puhemies Lohelan toiminta asiassa on ollut erittäin perusteltua ja johdonmukaista. Teko ei mielestäni ollut kuitenkaan niin vakava, että siitä olisi ollut aiheellista ilmoittaa poliisille.

Keskustelimme Teuvo Hakkaraisen kanssa tapahtumasta jälkikäteen, sopien, anteeksipyytäen ja anteeksiantaen. En ole itse nostanut asiaa julkisuuteen missään vaiheessa. Tilanne tapahtui kuitenkin julkisella paikalla eduskunnan lisärakennuksen pihalla ja sillä oli mahdollisesti useita silminnäkijöitä. Ennen tätä joulua saman päivän aikana muutama toimittaja otti minuun yhteyden juttuaikeestaan. Eduskunnan käytävillä kiersi vääristynyt huhu, että Hakkarainen olisi ahdistellut minua vuosi sitten seksuaalisesti tarttuen kiinni rinnoista. Lupasin, että kommentoin asiaa vasta kun olen keskustellut Hakkaraisen kanssa. Sain hänet kiinni puhelimitse ja sovimme yhdessä, että kerron toimittajalle ”asian niin kuin se tapahtui”.

Eduskunta on laaja työyhteisö, johon mahtuu myös päihdesairauksia. Kosteat pikkujoulut sopivat todella huonosti eduskunnan pitkiin istuntoiltoihin. Ne aiheuttavat myös turhia kiusauksia niille, joille alkoholi ei lainkaan sovi. Toivon, että tapahtumaketju saisi aikaa pysyvän muutoksen. Alkoholin käyttö ja eduskuntatyö on pidettävä toisistaan selkeästi erossa.

Samalla toivon kaikkea hyvää edustajatoverilleni Teuvo Hakkaraiselle. Tiedän, että tämä aika on hänelle raskas.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Käänsit siis toisenkin posken.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Laiton sinullekin Päivi sähköpostia, koska saan vastauksen. Moni odottelee jo sitä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Juha Hämäläinen

En nyt osaa moittia Räsäsen toimia. Hän tekee kuten hänen vakaumuksensa ja terve järki edellyttää. Harva poliitikko pystyy samaan. Ei löydy selkärankaa siihen, helpompi olisikin kerätä säälipisteitä uhrina pitkin medioita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Päivi Räsänen on vaikuttava ja kunnioitusta herättävä monella tavalla. Vaikka välillä toimiikin kummallisesti. Toki ei tässä tapauksessa.
https://www.sfmoma.org/artwork/2009.22

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olen aiemminkin arvostanut suuresti Päivi Räsästä rohkeudestaan ja tinkimättömyydestään vakaumuksensa eteen toimimisessa, ja arvostukseni kohosi nyt entisestään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Katse kääntyy häirikkökansanedustajan puolueeseen joka siis sai tiedon tapahtumasta eikä ryhtynyt mihinkään toimenpiteeseen.
PS on kyseenalaisella tavalla hyödyntänyt alkoholisairautta koska sen ideologiaan sopii sellainen toimintamalli.
Koska sekä Lohela että Terho olivat avaiasemassa tilanteen pitkittämisessä mikä myös sisälsi pimittämisen ei voi sanoa että heidän myöhemmin tapahtunut irrottautuminensa puolueesta olisi ollut rajanveto ideologiaan johon sopii häirikkökäyttäytymisen hyödyntäminen ja sairaan hyödyntytäminen ja eduskuntalaitoksen ryvettäminen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Miksi Sini taas valehtelee?

Yksinkertainen vastaus tietenkin on, että Sini vain toimii tyylilleen uskollisesti.

PS ryhtyi toimenpiteisiin eli antoi vakavan varoituksen. Myös moni puoluetoveri kehoitti Teuvoa hakemaan apua ongelmiinsa. Todennäköisesti kulissien takana käyty keskustelu johti myös siihen, että Teuvo "oma-aloitteisesti" vetäytyi varapuheenjohtajuudesta.

Mutta tietenkin Sini hakee enemmän, hänelle ei verenhimoisena hyeenana tunnu mikään riittävän.

Todettakoon Sinille kuitenkin, että PS jo perusteli, mikseivät he ryhtyneet lisätoimenpiteisiin: Nykyisen puoluejohdon (ja aika monen puolueesta ulkopuolisenkin) mielestä silloisen eli reilun vuoden takaisen puoluejohdon olisi pitänyt ryhtyä tuolloin toimenpiteisiin ja että on kohtuutonta vaatia toimenpiteitä tuolloisesta tapauksesta etenkin sen jälkeen kun sekin nyt jälkikäteen käsitellyksi julkisuudessa tuli.

Pikemminkin on paikallaan kysyä, miksi juuri nykyjohdolta vaaditaan toimenpiteitä vuoden takaisesta kun taas silloinen johto ei tehnyt asialle kosmeettisia itsensä hoidattamispyyntöjä lukuun ottamatta mitään eikä ko. johtoa tilille vaadita?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Asiassa on myös ideologinen puoli. Hakkarainen on ollut suosittu mediapersoona jonka kautta on levitetty tuhoisaa ja itsetuhoa glorifioivaa mieskuvaa. Olet aivan oikeassa siinä että monet pääsyylliset ovat nyt sinisissä.
Kun siniset irtautui, PSllä olisi ollut hyvä sauma muuttaa suhdettaan siihen psykososiaaliseen myrkkyyn jota Hakkaraista hyödyntäen puolue oli tullut levittäneeksi. Mutta ei ollut kiinnostusta koska ei ollut. Kyllä tynkä-ps myös on nostanut Hakkaraiseen henkilöityneen "känniäijä on kingi ja naisia saa läpsiä"-kulttuurin osaksi poliittista keinovalikoimaansa ja siten osaksi virallista Suomea.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Mielestäni tämä oli tarpeeton avautuminen asiasta edustaja Räsäseltä. Vuoden vanha juttu ja ilmeisesti anteeksi annettu - vai oliko sittenkään? Tällä saa oikeastaan vain kaksi edustajaa lisähuomiota itselleen, ei muuta. Jää väkisinkin mietittäväksi, että mikä tämän avautumisen todellinen tarve oli?

Miksi pitää lyödä lyötyä miestä edelleen?

Edustaja Räsänen kirjoittaa, että alkoholin käyttö ja eduskuntatyö on pidettävä selkeästi erossa toisistaan. Olen siitä samaa mieltä. Toiseksi lisäisin uskonnon. Uskonto ja politiikka tulisi pitää myös kaukana toisistaan. Se ei tarkoita, etteikö uskonto ohjaisi edustajan päätöksentekoa, mutta uskontoa ei saa käyttää lyömäaseena päätöksissä, eikä sen taakse saa tarvittaessa piiloutua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset