Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Romanien ihmisoikeudet turvattava jokaisen synnyinmaassa

Aamuisin töihin kiiruhtaessani kohtaan aina pienen huivipäisen naisen istumassa rautatieaseman nurkilla rahakippo edessään. Pienen hämäläisen kunnan rivitalossa asuvat vanhukset kertoivat, että viime päivinä lähes joka ilta ovikello on soinut ja sisään pyrkii Suomea osaamattomia romanialaisia suomeksi kirjoitettu lappu kourassa. Asukkaat eivät enää uskalla lainkaan avata ovea, kurkkivat vain verhojen raosta. Romanian EU-jäsenyyden tuoman liikkumisvapauden turvin maan romanit ovat lähteneet hakemaan parempia elinoloja muualta Euroopasta. Lähtömaassaan romaneilla ei ole usein minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita, ja he jäävät väestönlaskennan, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon ulkopuolelle. Monien romanien ongelmien taustalla on kouluttamattomuus ja lukutaidottomuus. Noin 15 prosenttia Romanian romanilapsista ei aloita koulua lainkaan, ja aloittaneistakin keskimääräistä useampi lopettaa koulun kesken. Työikäisistä romaneista alle puolet on mukana työelämässä. Vajaa kolmannes Romanian romaneista elää köyhyysrajan alle jäävillä tuloilla. Sosiaaliturvan varassa eläminen taas lisää ennakkoluuloja ja romanivihaa entisestään.

Romanian nopea liittäminen Euroopan Unioniin vuonna 2007 oli virhe. Liittymisen jälkeen maan ihmisoikeustilanteeseen ja sen seurantaan ei ole panostettu riittävän vakavasti. Unionin jäsenyyttä hakevalla maalla on oltava vakaat hallinnolliset rakenteet, joilla taataan demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen, ihmisoikeudet sekä vähemmistöjen kunnioittaminen ja suojelu. Romania ei täyttänyt näitä edellytyksiä silloin eikä täytä vieläkään. Komissio ei ole hoitanut velvollisuuttaan ryhtyä oikeudellisiin toimiin, jos unionin säännöstöä ei noudateta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Blogi poistettu

Hyvä ja lyhyt asiallinen kirjoitus, ilman turhaa vouhotusta ja kiertelyä.

M-T Heikka

Romanian romanit eivät ole lähteneet liikkeelle turhan vuoksi, heillä on oikeasti hätä. Mutta on aivan totta käsittämätöntä, että EU:hun on hyväksytty maa, jonka käytös romaneja kohtaan on niin ala-arvoista. He ovat varmasti vaikea kohderyhmä mille maalle tahansa, mutta ei ihmisiä saa mikään sivistyneenä itseään pitävä maa kohdella kuin eläimiä, ja vielä huonommin. EU:ssa lienee eläinsuojeludirektiivit, ihmistensuojeludirektiivit vain ovat heikoissa kantimissa EU:n sisällä, ainakin niiden toteuttaminen.

Minuakin raivostutti, enkä tuntenut myötämielisyyttä, nähdessäni ilmeisesti samaan joukkoon kuuluvan naisen kaupittelevan jotain sormusta yleisellä parkkipaikalla. Se tuntuu suomalaisesta julkealta ja pelottavalta, ei vain mummoista vaan muistakin. Heille itselleen se on arkipäivää, eivätkä he ehkä ymmärrä sitäkään, ettei Suomessa ole kerjääminen ollut muodissa sataan vuoteen. Tätini, joka nyt olisi jos eläisi, ilmeisesti jotain 100 vuotta sanoi, että hän muistaa lapsuudestaan ajan, jolloin suomalaisetkin kerjäsivät. Maaseudulla liikkui kerjäläisiä. Itsekin muistan lapsuudestani vielä hevosilla liikkuvat mustalaiset, en vain muista sitä että kerjäsivätkö he. Liinoja varmaan kaupustelivat ja povasivat. Muistan elävästi erään paljasjalkaisen mustalaispojan. Oli perunannoston aika, ja hän pyysi syödäkseen multaista perunaa. Paljaat jalat muistan siksi, että silloin oli jo kylmä. Se tapahtui varmaan joskus 60-luvun puolessa välissä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olen maailmaa kiertäessäni nähnyt aika lailla hätää, puutetta ja erilaisia yrityksiä selvitä.
Romanialaisten yritys on eräs viattomimpia.
Suomalaisten puolueiden yritys - mm vaalirahoitus - on aika lailla isompi ja - viime vuoteen asti - keskustelemattomampi.

Kumpaakaan ei ole ratkaistu, eikä ratkaista, EU:n liittymisehtoja moralisoimalla.

Sama muuten koskee ilmasto- ja finanssi-katastrofeja.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Yksikään mustalainen ei 16v:na saa Suomessa automaattisesti eläkettä.
Suomalaisia MEP:jä on 13, heistä yksi on Essayah /KD, jolle Räsäsen olisi varmaan hyvä Romanian erottamisvaateensa suunnata. Komissio ei ole Lissabonin sopimuksen voimassa ollessa oikea osoite.
Viime EU-vaaleissa Kipa Lumberg (mustalainen ja nainen) oli ehdolla Suomesta MEP:ksi.

Jukka-Pekka Vasara

Turha köyhää Romaniaa on asiasta syyttää. Kyllä siellä on yritetty asiaa ratkoa mutta yhtälö on mahdoton: lännessä kerjäämällä ja varastelemalla tienaa enemmän kuin Romaniassa töissä, toisaalta kirjallisuusväki ei käy koulua vaikka sitä niille miten tarjottaisiin vaan ne ottavat kakaransa kouluista ja lähtevät "pyytelemään" Italiaan, Suomeen, younameit..

Sterilaatio sosiaaliavustusten maksun ehtona olisi ratkaisu niin Romaniassa kuin täälläkin.

Karu Kera

Myös DDR:n pikaliittäminen EU:hun oli hätiköity päätös. EU:ssa asiasta ei ole keskusteltu eikä EU:n virallinen historia sitä edes tuo julki. Käytännössä kuitenkin EU sai viisi uutta liittovaltiota jäsenekseen DDR:n ja Saksan Liittotasavallan yhdistyessä. Näiden itäisten alueiden nostamiseen EU-tasolle tulee viemään vielä 10-20 vuotta. Nyt on jo mennyt 20 vuotta ja hurjat summat rahaa.

DDR:n Wende 1990 oli samanlainen vallankaappaus kuin Itävallan Ausschluss 1938. Itävaltalaisille sitä kesti 7 vuotta, kun itäsaksalaisille sitä on kestänyt jo 19 vuotta.

Kööpenhaminassa ilmaista mustalaismusiikia Raatihuoneen torilla 15.12.2009 kun pääesiintyjänä on yhtye Gogol Bordello.

Käyttäjän hannurainesto kuva
Hannu Rainesto

Merkillistä kirjoittelua, jopa natsistista, juuri te porvarit olitte kaatamassa vuosikymmeniä itä-Eurooppaa ja nyt ette halua kantaa vastuuta joka siitä seurasi.

Päivi on makea mimmi, mutta silti porvari, porvareita on vain yhtä sorttia kuten kapitalismia, sitä riistoa puolustavaa.

Pidän silti Päivistä, hän ymmärsi vastustaa lääketurvallisuutemme alasajoa Kepua vastaan, ja teki näin hyvän työn koko Suomen kansalle, hän kantoi lekurina vastuunsa, joka on heille harvinaista.
Nyt olisi sitten aika kantaa vastuuta Romanien kohdalla, voin tulla auttamaan neuvotteluissa heidän kanssaan niin päästään älykkääseen ratkaisuun.

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Ennen kuin alkaa julistaa vieraan valtion sopimisesta EU:hun, olisi syytä tutustua tähän vieraaseen valtioon.

Olen aika paljon liikkunut Romaniassa, enkä voi yhtyä tähän kritiikkiin. Yhtä lailla voisi joku romanialainen julistaa, että Suomi ei kelpaa EU:n jäseneksi, koska Suomi ei ole tehnyt elettäkään karjalaisten ihmisoikeuksien eteen: eli palauttaakseen karjalaisille heidän kotiseutunsa. Kaikki on niin suhteellista.

Ikävä totuus on se, että romanien käytös, elintavat tai ulkoinen olemus herättävät jonkinasteista torjuntaa useimmissa romanialaisissa.

On tavattoman tekopyhää ja hurskastelevaa julistaa ihmisoikeuksia, mutta kun romanialainen työnantaja valitsee työntekijöitä, hän valitsee sopivimman, eikä käytä kriteereinä suomalaisen poliitikon julistuksia tai vaatimuksia.

Romanit ovat vapaata kansaa, liikkuvaista ja itse mielellään elää yhteiskunnasta erillään. Romaneilla on myös omat etuoikeutensa. Kun saksalaisten joukkomuutto Transilvanian eteläisistä kylistä toteutui, romanit usein muuttivat näihin saksalaisten rakentamiin laadukkaisiin taloihin. He myös saavuttivat etuja - saivat hyvät kodit. Romaniassa on myös huippurikkaiden romanien joukko, joiden kodit tuntee linnamaisesta ulkoasusta: torneja ja hopeanhohtoisia kattorakennelmia.

Minusta on vain positiivista, että Romania on päässyt mukaan EU:hun. Se on historialtaan rikas, uskonnollisesti syvällinen ja kokonaisuudessaan kiehtova ja miellyttävä valtio. Sen maineen tuhri megalomaaninen diktaattori, mutta miksi antaa kuolleen ja kuopatun mielipuolen mellastaa mielikuvissamme.

Tutustukaa näihin vieraisiin valtioihin, ja tulkaa sitten vasta puhumaan!

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Aikalailla olen Markuksen kannalla, mutta meidän ei kuulu kuitenkaan näitä vähäosaisia elättää, meillä on heitä omasta takaa elätettävinä ihan tarpeeksi.

Käyttäjän pks4470 kuva
Pentti Sittnikow

Antti 6,

Paukuttelee oiketietoista asiaa. Olemme eri puolueesta, mutta siitä huolimatta ok.

Tervehdykseni SIPOOSTA
Pentti Sittnikow

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

#10 "Olen aika paljon liikkunut Romaniassa, enkä voi yhtyä tähän kritiikkiin."
Sepähäntä se on hyvä syy kieltää aiheellinen kritiikki.

"Yhtä lailla voisi joku romanialainen julistaa, että Suomi ei kelpaa EU:n jäseneksi, koska Suomi ei ole tehnyt elettäkään karjalaisten ihmisoikeuksien eteen"
Ei voisi! Suomi hoiti maailman historiallisella tavalla evakkonsa pois rosvotulta alueelta ja asutti nämä vertaansa vailla olevalla kansan yhteishengellä omalle alueelleen. Onko joku nähnyt karjalaisiamme kaduilla kerjäämässä?

"On tavattoman tekopyhää ja hurskastelevaa julistaa ihmisoikeuksia, mutta kun romanialainen työnantaja valitsee työntekijöitä, hän valitsee sopivimman, eikä käytä kriteereinä suomalaisen poliitikon julistuksia tai vaatimuksia."
Hyvin ristiriitaisen hurskastelevan oloista jorinaa. Jättämällä osan kansalaisiaan ilman ihmisarvoaa ja työtä, romanialainen työnantaja pakottaa ja työntää heitteille jättämänsä mustalaisensa hakeutumaan pohjolassa löytyvän tyhmän hyysäävän valtakunnan hoteisiin. Ja tämähän vaikuttaa olevan Lehtipuun mielestä aivan oikein suomalaisille.

"Tutustukaa näihin vieraisiin valtioihin, ja tulkaa sitten vasta puhumaan! "
Menehän, Markus Lehtipuu, kiikuttamaan osoiteesi näille kerjäläisille, että osaavat tulla kilkuttelemaan ovikelloasi ja hakemaan avustusta. Humaanit höpötyksesi nämä heinäsirkat kuittaavat sylkemällä. Sopisi myös tutustua enemmänkin omaan maahasi, että saisit arvosi vähän paremmin kotimaasi tasolle.

Samaa käyntikorttiensa vaihtoa suosittelen myös mm. Liikkaselle ja Sittnikowille, että avustava ovi löytyisi näille onnettomille vähän helpommin.

Seppo Hildén

Tarkennetaanpa hieman,

EU on laajentunut idioottimaista vauhtia viimeisen kymmenen vuoden aikana 15 valtiosta 27 valtioksi,siihen on lisätty 12 uutta jäsenvaltiota, joiden talous, hallinto, lainsääntely ja korruptioluvut eivät kestä kriittistä tarkastelua ja olisi pitänyt jättää ottamatta ennenkuin ne kunnossa. Maksumiehiksi joutuvat nyt kaikki muut.

Räsäsen otsikon olisi voinut laittaa suoraan: Romaniakaan ei täytä EU kriteerejä.

No tällainenhan meno onneksi vaan nopeuttaa EU:n hajoamista.

Toimituksen poiminnat