Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Itsemurhat ovat nuorten pahoinvoinnin jäävuorenhuippu

14-vuotias koulutyttö hyppäsi kuolemaan seitsemännen kerroksen rapputasanteelta. Iltalehti yhdisti tragedian uutiseen, jossa poliisi ilmaiseen huolensa nuorten itsemurhista. Lasten tekemissä itsemurhissa tekotavat ovat rajuja ja peruuttamattomia, usein vielä ilman päihteiden vaikutusta. 

Alle 26-vuotiaiden yleisin kuolinsyy on itsemurha. Tämä aika tuottaa merkillisesti pahoinvointia lapsille ja nuorille. Alle 30-vuotiaiden sairauspäivät mielenterveyshäiriödiagnoosilla ovat kasvaneet lähes 50 % viidessä vuodessa. Eniten on kasvanut 16–19-vuotiaiden miesten masennus. He saivat sairauspäivärahaa 75 % enemmän masennuksen vuoksi kuin viisi vuotta aiemmin.

Alaikäisten potilaiden määrä psykiatrisessa sairaalahoidossa on kaksinkertaistunut 10 vuoden sisällä. Suurin lisäys tapahtui nuorten 13-17-vuotiaiden tyttöjen kohdalla, jossa kasvu oli lähes kolminkertainen. 

Nyt viimeistään hallituksen ja eduskunnan tulee herätä saattamaan mielenterveyspalvelut kuntoon. Nuorista depressiopotilaista hoidossa on vain joka kolmas ja ahdistuneisuushäiriöstä kärsivistä joka neljäs. Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin ja kouluterveydenhuoltoon tulee säätää hoitotakuu. Mielenterveyden ammattihenkilön vastaanotolle täytyy päästä nopeasti ja jonottamatta.  Nyt on suuri vaara, että tilanne kehittyy päinvastaiseen suuntaan. Talousahdingossa kunnissa karsitaan nykyistäkin palvelutasoa. 

Hoitoa ja palveluja tarvitaan, mutta samalla yhteisömme arvoperustaa tulee kehittää lasten ja nuorten tasapainoista kasvua ja kehitystä tukevaksi. Pahoinvointia tulee hoitaa, mutta ennen muuta sitä pitää ennaltaehkäistä. Viranomaiset eivät voi suurillakaan ponnistuksilla korjata niitä vahinkoja, joita syntyy, jos perheet voivat huonosti. Tällaisena aikana on rohjettava tunnustaa, että yhteisöllisyys, lähimmäisen rakkauden ja kristillisten arvojen kunnioitus luovat lapsille ja nuorille turvallista kasvuympäristöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Päivi Räsänen, onneksi olkoon syntymäpäiväsi johdosta!

Itsemurhista ei kannattaisi konsultoimatta kovin paljoa poliitikon puhua. Ei, vaikka olisi lääkärikin.

Asia on vaikeatulkintainen, arka ja tutkittu tieto on varsin epävarmaa ja skuuppi-pitoista.

Lapissa esimerkiksi itsemurhien määrä on selkeässä laskussa (2008-2009 liki 30%:n väheneminen). Nuoria - alle 20v - ei ole tilastoissa lainkaan ja eläkeikäisiä vähemmän suhteessa kuin heidän väestöosuutensa on.

Ainoa erityinen piirre on naisten suhteellisen osuuden nousu aiemmasta 1/10:stä liki 30%:iin.

Itsemurhat, siinä kuin niitä 3-4 kertaa tavallisemmat päihdekuolemat, ovat erityisesti 35-55-vuotiaiden miesten ja nyttemmin lisääntyvästi naisten "yliedustettu" kuolinsyyryhmä.

Kun näitä asioita julkisuudessa käsittelee, on parempi, että käytössä on riittävä määrä tietoja ja tietäjiä (niitä löytyy mm THL:lta, jos ette juuri niitä virkoja ole lopettaneet valtion leikkuulaudoilla: Jouko Lönnqvist ja kollegansa Mauri Marttunen esim tietävät aika lailla).

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Ihmiseltä on viety aika ja kyky havaita lähimmäisissään tapahtuvia muutoksia.
Siihen päälle vielä elämänarvoja vääristävä kulutuksellinen maailmankuva ja sosiologien kehittämät kasvatusmallit, niin mitä muuta voi odottaa?

Vastoinkäymisiä, jotka ovat ihmiselämälle välttämätön asia, ei osata suhteuttaa todellisuuteen.

Käyttäjän helenat kuva
Helena Tornberg

Kyllä politikon pitää puhua itsemurhista ja muista vaikeista asioista vaikka olisi insinööri-taustainen. Miten puhuu ja millaisia analyyseja ja tulkintoja tekee on sitten eri asia.
Päivin kanssa melkein samaa mieltä siitä että "matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin ja kouluterveydenhuoltoon tulee säätää hoitotakuu."

Mutta askeltaisin kunnolla myös ennaltaehkäisevään suuntaan:
Meillä on sekä kokemustietoa että tutkittua tietoa siitä miten heikko itsetunto, heikko yhteisöllisyys, rikkinäinen tausta, yliviritetty ja pirstaloitunut arki kuormittaa lasta. Silti valtiovalta ei enää tue lähi- ja kyläkouluja vaan suosii keskitettyjä suurkouluja. Pienessä koulussa ja/tai yhteisöllisessä oppimisympäristössä ( voidaan rakentaa myös isoihin kouluihin) nuorella ja kakilla aikuisilla on paremmat mahdollisuudet varhaisen välittämisen keinoin saada tukea ja apua.
Ihmettelen myös, että jotkut nk. erityisasiantuntijat suhtautuvat lasten ja nuorten hyvinvointipolitiikkaan passiivisesti eivätkä uskalla kritisoida vallitsevaa palvelurakennepolitiikkaa ( keskitettyjä malleja, suuryksiköitä, sairaus- ja lääkekeskeistä ajattelua, raskaat ja byrokraatiset hoitokäytännöt jne.)
Jos ja kun resursseja lisätään tulee pystyä myös arvioimaan kuin paljon siitä ohjautuu nuorelle.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Helena ja Päivi

Argumentit, joita esitätte, ovat "tosia", mutta se ongelma, jota itsemurhatutkijana kohtaan, ei kohtaa noita argumentteja.

Jos sitten puhutaan "lievemmistä" pahoinvointiongelmista, ikäkaudesta riippumatta, nuo ongelmat tulevat lähemmäs todellista.

Niissä on vain se vika, että niitä sovelletaan (tai sovellettiin) vain eduskunnan jakaessa ns joululahjarahoja.

Tämä ihmisen maailma kyllä suostuu pohtimaan miljardeilla lätkämaila-ilmiön oikeellisuutta tai autotehtaiden ylösajoa.

Ja nyt se on alkanut pohtia arkkipiispaehdokkaiden kantoja ja niiden ilmaisutapaa.

Sekä Päivin että Helenan pasuunat kaikukoon megafoneilla, mutta itsemurhien osalta vähän harkitsisin: kannattaako käyttää "keppihevosena"?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Paljonko mielen sairauksia ja itsemurhia aiheuttaa sairas uskonnollisuus? En ole perehtynyt asiaan, mutta muistan minulla kauan sitten olleen helluntailaisen vuokraisännän sanoneen, että helluntailaisissa on hänestä paljon psyykkisesti sairaita.

Kommenttiani ei pidä lukea kuten Piru raamattua. En tarkoita, että usko, uskonto, helluntailaisuus on sairasta.

On tosiaan keinot ja konstit vähissä, kun nuorten itsemurhilla mennään eteenpäin, tai tarkemmin sanoen taaksepäin. Taaksepäin, koska vain taantumus sellaisella pirstaa ja mellastelee.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kajannes: "On tosiaan keinot ja konstit vähissä, kun nuorten itsemurhilla mennään eteenpäin, tai tarkemmin sanoen taaksepäin. Taaksepäin, koska vain taantumus sellaisella pirstaa ja mellastelee."

Kysymyksessä on kuitenkin ongelma, jolle pitäisi tehdä jotain ja alkuun pääsee hyvin kun aloittaa keskustelemalla.
Tosin sinun mielestäsi itsemurhista puhuminen on "taantumuksellista"
Oletko täysin pimeä?
Tai no, oikeastaan tuo oli retorinen kysymys.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Suomalaisten yleisin kuolinsyy on yhä sepelvaltimotauti. Vuonna 2008 sepelvaltimotauti aiheutti 23 prosenttia kuolemista. Kaikkiaan verenkiertoelinten sairaudet aiheuttivat yhteensä 40 prosenttia kuolemista, kertoo Tilastokeskus. Työikäisillä alkoholikuolemat ovat kuitenkin jo yleisempiä kuin sepelvaltimotautikuolemat.

Vuonna 2008 Suomessa kuoli yhteensä 49 090 ihmistä. Heistä 24 451 oli miehiä ja 24 639 naisia.

Verenkiertoelinten sairauksen jälkeen yleisin kuolinsyy olivat kasvaimet, jotka aiheuttivat yli 20 prosenttia kuolemista. Miehillä yleisin kuolemaan johtanut syöpätyyppi oli keuhkosyöpä, naisilla puolestaan rintasyöpä.

Alkoholiperäisten sairauksien ja alkoholimyrkytysten aiheuttamat kuolemat ovat kaksinkertaistuneet viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Työikäisillä on alkoholikuolemia selvästi enemmän kuin sepelvaltimotautikuolemia.

Tapaturmat, joihin on laskettu mukaan alkoholimyrkytykset, aiheuttivat kuusi prosenttia kuolemista. Kaatumiset ja putoamiset, alkoholimyrkytykset sekä liikennekuolemat olivat miesten yleisimpien tapaturmakuolemien taustalla, naisten kuolemaan johtaneista tapaturmista yleisin oli kaatumistapaturma.

Dementia aiheutti 14 prosenttia naisten ja kuusi prosenttia miesten kuolemista. Dementian aiheuttamien kuolemien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä väestön ikääntymisen myötä.

Väkivallan uhrina Suomessa kuoli viime vuonna 119 ihmistä. Murhan, tapon tai pahoinpitelyn uhreina kuolleista 79 oli miehiä ja 40 naisia. Suomen miesten väkivaltakuolleisuus väkilukuun suhteutettuna on Euroopan seitsemänneksi korkein Baltian maiden, Makedonian, Bulgarian ja Romanian jälkeen. Naisten väkivaltakuolleisuus on neljänneksi korkein Euroopassa Baltian maiden jälkeen.

Itsemurhan teki viime vuonna 1 033 suomalaista. Heistä 77 prosenttia oli miehiä. Kaksi kolmannesta itsemurhan tehneistä oli 30 - 64-vuotiaita. Itsemurhan teki 24 alle 20-vuotiasta poikaa ja 17 alle 20-vuotiasta tyttöä. 46 yli 74-vuotiasta miestä teki itsemurhan vuonna 2008, itsemurhan tehneitä yli 74-vuotiaita naisia oli 13.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

"Lappilaiset päätyvät itsemurhaan selvästi aiempaa useammin. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 oman henkensä riisti 55 lappilaista, mikä oli peräti 72 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Vuonna 2007 itsemurhaan päätyi 32 lappilaista. Koko maassa itsemurhat lisääntyivät samaan aikaan vain neljä prosenttia, mutta silti kuolleita oli yli tuhat vuonna 2008.

Itsemurhien ohella Lapin kuolemansyytilastoissa osuuttaan on kasvattanut nopeasti alkoholi, joka tappoi suoraan yli sata ihmistä Lapissa viime vuonna. Lisäksi alkoholi aiheuttaa kuolemantapauksia myös välillisesti.

Tilastokeskuksen mukaan suurimmat yksittäiset kuolemansyyt Lapissa olivat viime vuonna sydänsairaudet ja syöpä. Sydän petti noin 550 lappilaisella, ja syöpä vei yli 400 lappilaista.

YLE Lappi"

Jos tätä YLE:n uutista vertaa todelliseen elämään, tulee hontelo olo:

http://anttiliikkanen.blogs.fi

Käyttäjän SamuliTuomasAssinen kuva
Samuli Assinen

Koti ja perhe olot ovat vain kolikon yksi puoli. Toisella puolella on koulumaailma, jossa Suomen lait eivät tunnu pätevän. Ainakin näin voisi päätellä siitä aneemisesta tavasta jolla yhteiskunta reagoi kouluissa tapahtuviin pahoinpitelyihin, omaisuusrikoksiin ja ynm. rikollisuuteen. Yhteisöllisyyden toteuttamisen voisi aloittaa siitä että esim. koulun pihoilla tapahtuvista pahoinpitelyistä ja henkisestä väkivallasta annettaisiin ihan oikeita rangaistuksia, jälki-istuntoiksi kutsuttujen oppilaiden nukkumis/lepohetkien sijaan.

Nyky-aikainen jälki-istunto, tuo koulujen standardi kurinpitokeino, on rangaistuksena lähinnä huono vitsi. Omassa yläasteessani pahimmille häiriköille ei edes vaivauduttu jakamaan koulu vuoden loppupuolella istumista kun kyseisillä hulttioilla oli jo istuttavaa vajaan sadan tunnin edestä ja niitten lepohetkien, anteeksi rangaistus-sessioiden, järjestämisestä aiheutui opettajakunnalle enemmän vaivaa kuin rangaistaville. Osa kavereista kilpaili siitä että kuka saa eniten istuttavaa, voittajalla oli muistaakseni päälle 200 jälki-istunto tuntia.

Yhteiskunnan on vaikea vaikuttaa siihen millaisille vanhemmille lapsi syntyy tai siihen miten vanhemmat jälkikasvuaan kasvattavat, joten olisi ihan mukava jos edes oppivelvollisuuden suorittamiselle annetaisiin puitteet, joissa lasten ja nuorten ei tarvitsisi kärisiä ikätovereidensa toteuttamasta väkivallasta tai sen uhasta. Tämä olisi sitä paljon puhuttua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä.

Toimituksen poiminnat