Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Aborttikritiikki torjutaan syyllisyyden vuoksi

Ulkoministeri Timo Soini on joutunut ministerien ja oppositioedustajien ryöpytyksen kohteeksi ilmaistessaan blogissaan varovasti jo aiemmin tiedossa olevan kantansa raskaudenkeskeytyksen etiikkaan. Mistä vimma tuomita Soinin vakaumus toistuvasti nousee? Huutokuoro leimaa kohtulapsen elämän puolustamisen Suomen linjan vastaiseksi, mutta rohkeneeko kukaan keskustella itse asiasta? Naisten oikeuksia tulee puolustaa, sillä ne ovat todellakin ihmisoikeuksia. Mutta mistä ihmisen – miehen tai naisen – elämä alkaa? Kenen elämällä on arvoa?

Kun maahamme ajettiin sallivaa aborttilakia, sikiön väitettiin olevan vain umpilisäkkeeseen verrattava kudoskappale naisen ruumiissa. Naiselle tuli saada oikeus päättää oman kehonsa käytöstä. Onko abortin puolustajien vai elämän puolustajien ihmiskuva lähempänä tieteen kuvaamaa todellisuutta?

Biologisesti ihmisyksilön elämä alkaa hedelmöittymisestä. Sen jälkeen kehityksessä ei ole mitään käännekohtaa, jossa sikiön voitaisiin katsoa saavuttaneen ihmisyyden. Ensimmäiset merkit kehittyvästä keskushermostosta nähdään alkion kolmannen elinviikon alussa ja viikon kuluttua sydän aloittaa toimintansa, kauan ennen aborttirajoja. Kahdeksannella viikolla on voitu rekisteröidä sikiön EEG eli aivosähkökäyrä. Raskaudenkeskeytys voidaan tehdä sosiaalisin perustein lääkärin luvalla 12. raskausviikkoon asti, Valviran luvalla 20. raskausviikkoon asti ja sikiön sairauden (esimerkiksi Downin syndrooma) perusteella peräti 24. raskausviikkoon asti. Myöhäisimmät abortit tehdään saman ikäisille lapsille, joita hoidetaan pieninä keskosina.

Abortin puolustukseksi on esitetty, että vaikka sikiö onkin biologinen ihmisyksilö, kyseessä ei kuitenkaan ole ihmispersoona. Ihmispersoonan kriteereiksi on asetettu tietoisuus itsestä, oman tulevaisuuden ja menneisyyden tajuaminen ja kommunikointikyky. Nämä ominaisuudet kyllä kuvaavat ihmislajille luonteenomaisia piirteitä, mutta ihmisyyden ehdoiksi ne ovat mielivaltaisia. Näitä kriteereitä eivät täytä vastasyntyneet tai muutaman kuukauden ikäiset lapset, eivät myöskään syvästi kehitysvammaiset tai dementoituneet aikuiset. On eettisesti kestämätöntä kytkeä ihmisarvo ihmisen kykyihin tai ominaisuuksiin.

Abortti-ikäinen lapsi ei ole tunnoton kudoskappale, vaan yksilö, joka kykenee tuntemaan kipua. Lääkärit ja hoitajat tietävät, mitä abortissa tapahtuu ja monet suorittavat työtään rikki revityllä omalla tunnolla. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään vuosittain yli 9000. Useille naisille prosessi on henkisesti raskas. Jotkut kamppailevat vuosikausia syyllisyyden tunteiden kanssa ja ikävöivät menettämäänsä lasta. Aborttia perustellaan usein kauniisti jokaisen lapsen oikeudella syntyä toivottuna. Jos omilla vanhemmilla ei ole voimavaroja ottaa lasta toivottuna vastaan, avoimia sylejä löytyy jokaiselle lapselle.

Yli 90 % kaikista aborteista tehdään sosiaalisin perustein. Onko oikein, että sosiaalisia ongelmia ratkotaan elämän lopettamisella? Naisten oikeuksia tulee puolustaa, mutta ei kaikkein pienimpien elämän kustannuksella.

Jos ministerin vakaumuksen mukaan abortti on pienen ihmisen elämän lopettamista, miksi tätä ei saisi ilmaista? Väitän, että syy siihen johtuu aborttiin liittyvästä kollektiivisesta syyllisyydestä. Aihe on liian kipeä, jotta siitä uskallettaisiin ja annettaisiin keskustella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Onko siittiö elävä olento, vaikka se ei osuisi maaliinsa ja tuhoituisi matkallaan?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pyykkölän heitto tuo alkeellisuudessaan mieleen alakouluikäisen 'räkänokan' irvistelyn.

Tämä kaikella kunnioituksella lapsia kohtaan. Iän myötä heidän vastuullisuutensa yleensä kasvaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mistä vimma tuomita Soinin vakaumus toistuvasti nousee?"

Olisiko vaikka se eettisyyden puute kun ihmiskunta on suuressa vaarassa tuhoutua liikakansoitukseen.

Se on tosiasia, että Suomessa alkoi voimakas väestönkasvu kun tänne saapui kristinusko. Syynä pidetään sitä, että lopetettiin se vanha käytäntö jättää epämuodostuneet tai sellaiset vastasyntyneet joihin ei ollut resursseja ylläpitää, uhrikivelle luonnonarmoille.

Eli siis mikä näistä kolmesta on eettisintä?

1. Vastasyntyneiden tappaminen
2. Abortti silloin <3kk aikana hedelmöityksestä kun ei ole mitään tietoisuutta mistään
3. Planeetan ja ehkä ihmiskunnan tuho

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Jos ministerin vakaumuksen mukaan abortti on pienen ihmisen elämän lopettamista, miksi tätä ei saisi ilmaista? Väitän, että syy siihen johtuu aborttiin liittyvästä kollektiivisesta syyllisyydestä. Aihe on liian kipeä, jotta siitä uskallettaisiin ja annettaisiin keskustella."

Olen asiasta täsmälleen samaa mieltä kansanedustaja Päivi Räsäsen kanssa.

Allekirjoitan omalta osaltani 100%:n varmuudella kohtulapsen elämää suojelevan kannan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kenen elämät sitten lopetetaan että resurssit riittävät? Kaikille 40v täyttäneille syanidikapselit?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ihmiskunnalle annettujen resurssien käyttö ja allokointi ei taida kuulua tähän blogiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #6

Kuuluu tietysti. Kysehän on etiikasta.

On eettisesti väärin tuhota planeetta ja ihmiskunta liikakansoituksella, ennen vanhaan toimi ihan hyvin kun kelvottomat vastasyntyneet hävitettiin (jätettiin uhrikivelle, heitettiin mereen, heitettiin rotkoon, viskattiin roskapönttöön jne.) mutta oli ikävää ja nyt kun on abortti keksitty mikä hoitaa homman nätimmin, siinä vaiheessa sikiö ei kykene tietoisuuteen niin sitten se onkin ongelma.

Liikakansoituksen kannattajat eivät kunnioita elämää.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Päivi lääkärinä mielummin antaa naisten kuolla puoskareiden tekemiin abortteihin, kuin sallia ne ja antaa kollegoidensa suorittaa toimenpiteen. Kiellothan ei niitä estä, tai edes vähennä, jos ei edes puoskariin rahaa, niin löytyy se metallihenkari jokaisesta kaapista... Elämä on pyhää, kun se on kohdussa, tai sairaana kitumassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lainsäädännön tulisi olla ihmiselämää (sen alusta asti) suojeleva ja oikeisiin käytäntöihin opettavaa...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Niin, mitäs niistä tuhansista naisista, jotka kuolee puoskareiden, tai itsetekemiin abortteihin. Lastenkodit on Suomessakin täysiä, ylikansoitus todellinen ongelma globaalisti, silti uskovaiset haluaa lapsikatraita, vaikkei niistä pystyisi edes itse huolta pitämään. Kondomit ja muu ehkäisy on todella kalliita kehitysmaissa, jopa jenkeissä viranomaiset joutui varoittamaan juuri ettei pese ja käytä uusiksi.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-an...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Suomalaisten suuret lapsikatraat lienevät harvemmin ongelma?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #15

Paitsi sille naiselle, joka yksin joutuu ne lapset viimeisillä voimillaan kantamaan ja synnyttämään. Kuinka moni nainen ennen ehkäisyä käytti kaikki voimansa synnytyksiin ja menehtyi ennenaikaisesti?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hyväksyn myös ministerin oikeuden omiin mielipiteisiinsä ja uskomuksiinsä.
Soinin "Ploki" on hänen oma kanavansa ja kaikki olisi mielestäni hyvin paitsi jos ei:

    Samuli Virtanen
    Valtiosihteeri
    samuli.virtanen@vnk.fi
    puh. +358 295 160420

    Ulkoasiainministeriö

Joku sininen tunari on mennyt panemaan tälle sivulle valtion virkamiehen yhteystiedot ja linkin Ulkoasiainministeriöön. Tämä yhdistää Soinin yksityisajattelun ikävällä tavalla ulkoasianministeriön linjauksiin. Vahinko on jo tapahtanut.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sekä abortin vastustajat että kannattajat ovat hiljaa steriloimisoikeuden helpottamisesta.
Suomessa on perusteet kolme lasta, 30 vuoden ikä tai terveyssyyt. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on 25 vuoden ikäraja. Tanskassa on lisäksi 18 vuoden ikäraja puolen vuoden harkinta-ajalla.
Varma ehkäisy vähentäisi abortteja.
Kansanedustajille on tarjottu valmista lakitekstiä steriloimislain muuttamiseen, mutta kukaan heistä ei ole tehnyt mitään asian edistämiseksi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Mistä vimma tuomita Soinin vakaumus toistuvasti nousee?"

Siellä Oppositossa istuu tällä hetkellä maamme kovin kärki, joiden arvoihin kuuluu kunnioittaa kollegoidensa mielipiteitä, moniarvoisuutta, moniäänisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Ja myös vaativat kansan noudattamaan näitä hienoja arvoja.

Olisiko syy siinä, että he eivät ole itse sisäistäneet näitä arvoja?.

Oma mielipiteeni: Sanoja, jotka singoilevat tyhjässä tynnyrissä ja kauas kuuluu vain vaimea kumina.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen sairaanhoidon opiskelijana nähnyt abortoituja ulkoisesti ihan valmiin näköisiä pikkuihmisiä jääkaapissa. En pystyisi itselleni teettämään abortin, enkä osallistumaan sen tekemiseen toiselle. En kuitenkaan tuomitse aborttia tehneitä ihmisiä, he joutuvat elämään tekonsa kanssa, eikä se varmasti ole helppoa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Abortti on kompromissi kahden elämän suojelemisen välillä. Toisessa vaakakupissa lapsen oikeus elää ja toisessa naisen oikeus ruumiiseensa ja hänen mahdollisuutensa lapsen kasvattamiseen. Syntynyt lapsi voi viedä äitinsä tuhoon, jolloin molemmat tuhoutuvat. Abortin jälkeen taas nainen voi synnyttää uudelleen kun olot ovat siihen sopivat. Nykyinen lainsäädäntö on kompromissi näiden oikeuksien väliltä. Jos abortti kielletään, kielletään naiselta perustavanlaatuisesti ihmisoikeus ja joissakin tapauksissa myös syntyneeltä lapselta ihmisarvoinen elämä.

Meillä kyllä olisi voimavarat yhteisvastuullisesti huolehtia elinmahdollisuuksista sekä lapsille että äideille yhdessä, mutta Räsäsen ainoa ratkaisu on riistää varattomalta äidiltä lapsi annettavaksi rikkaille vanhemmille. Missä tässä ratkaisussa nyt on tarve geneettiseen vanhemmuuteen? Enpä olisi uskonut kaikkien niiden isänkaipuu puheiden jälkeen juuri Räsäsen suunnalta tällaista ratkaisua. mutta onhan hän ennen kaikkea oikeistopoliitikko.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vatikaanin motto: HIV paha, kondomi vielä pahempi.

Joutuvatko abortoidut sikiöt limboon vai pääsevätkö suoraan taivaaseen?

Räsäsen puheenvuoron kaltaisilla kannanotoilla tuetaan liikakansoitusta ja siitä seuraavaa kurjuutta ja samalla fundamentalistista uskontokäsitettä kaikissa aavikkouskonnoissa. Siis kaikissa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#18. Voi sanoa, että abortissa on perimmältään kysymys siitä, saako kasvuun saatetun ihmisalun tappaa vai eikö saa tappaa. Toisaalta on huomattava myös ne harvalukuiset tapaukset, joissa on mukana äidin terveyteen liittyviä aspekteja.

Pääosa (noin 90 %) raskauden keskeytyksistä maassamme tehdään sosiaalisin perustein. Duodecim 10.10.2017 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Seuraava sitaatti on vuodelta 2011, mutta varmaa on, ettei ihmisten mukavuudenhalu ole sen jälkeen ainakaan vähentynyt:
"On alkanut tulla asiakkaita, joiden asiat ovat liiankin hyvin lapsensaannin kannalta. He ajattelevat, että eivät halua, eivät jaksa, vauva pilaa elämän. Jotkut sanovat, että heillä on upea talo, mutta sinne ei sovi lapsi, tai että lemmikkikoiran agilityharrastus vie niin paljon aikaa, että vauva ei sovi yhtälöön," https://www.iltalehti.fi/raskausjalapset/201103231...

Syvällä ihmisessä asuva mukavuudenhalu on useimmille jonkinasteinen "fundamentti", joskin kovin köykäinen painoltaan. Olisi mielenkiintoista kuulla, mikä on Max Jussilan elämän suurin fundamentti. Toki siihen voi vapaasti jättää vastaamatta.

Elämä sinänsä kuuluu kaiken olemisen ja eksisteeraamisen keskeisiin fundamentteihin, niin sanotusti peruspylväisiin. Erimielisyyttä toki siitäkin on aikaansaatavissa vaikkapa tyyliin 'kenen elämää kuuluu suojella, kenet saa tappaa' jne. Aborttia tehdessä uuden ihmisen elämä katsotaan arvottomaksi ja 'uuniin heittämisen' arvoiseksi. Se kertoo karua kieltä aikamme moraalista ja ihmismielen alhaisuudesta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Maailmassa on jo 7.5 miljardia ihmistä. Alkiosta tulisi yksi lisää.

Tähän tavallaan vaikuttaa markkinatalous, että jokainen ihminen lisää vähentää sitä alkion arvoa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jos ihminen on niin typerä ja mukavuudenhaluinen, että eiviitsi käyttää ehkäisyä, abortti ei tietenkään saa olla ratkaisu. Mutta kun ehkäisy kielletään uskonnollisiin syihin vetoamalla, ollaan vielä pimeämmissä vesissä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että abortti ei saa olla jälkikäteinen ehkäisykeino. Se edellyttää sitä, että ehkäisy on sallittu ja saatavilla.

Mitä tulee fundamenttiin, niin olisi toivottavaa, että Marttila ei tapansa mukaan olettaisi, että ihmisillä, jotka eivät samalla tavalla usko mielikuvitusolentoihin kuin hän, ei voisi olla elämässä fundamentteja, joiden arvo ei poikkea hänen fundamenteistaan.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Aivan oikein Kristus teistä uskonnollisista johtajista sanoi. Ei ole asiat näköjään muuttuneet miksikään sillä tavoin.

Onneksi Räsänen, Soini tai kristillisdemokraatit tai muut aikamme fariseukset eli uskovaiset lakimiehet, nykyään naisetkin: eivät edusta Kristusta vaan harhaajohtavaa opetusta eli tulkintaa eli Jumalan sanan väärentämistä.

Raamatussa ei lue, että abortti olisi lain vastaista - sille ei ole määrätty tuomiota.

Yleensäkin on vain todettava, että uskovaisten tulisi lukea enemmän raamattua - sensijaan, että puhuvat valhetta ja mustamaalaavat tehokkaasti Jumalan nimeä.

Fariseus on vierasperäinen sana, mutta se siis yleisesti tarkoittaa uskovaista joka haluaa sekaantua lakiin.

Käsittääkseni Suomen fariseusten tavoite on saattaa abortti Suomen pakanalain avulla kielletyksi.

Mietin tosiaan, mistä moinen halu teille tulee? Kun eihän se ole kielletty, edes Israelin laissa.

Suomen uskovaisilla, rahaa riittäisi vaikka perustaa orpokoteja. Mutta huoli ei kuitenkaan ole lapsista kiinni, vaan vähemmistöjen vainoamisesta.

Pulassa olevat naiset ovat helppo uhri - näille raateleville susille.

Luuk. 12:1

Väkeä oli tällä välin kokoontunut tuhatmäärin, niin että ihmiset jo tallasivat toisiaan. Jeesus rupesi ensin puhumaan opetuslapsilleen: "Varokaa fariseusten hapatetta, tekopyhyyttä.

Matt. 23:4,13,27-28

He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa.

"Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät.

"Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te olette kuin kalkilla valkaistut haudat. Ulkopuolelta ne kyllä ovat kauniita mutta sisältä täynnä kuolleiden luita ja kaikkea saastaa.

Samalla tavoin tekin olette hurskaita ulkonaisesti, ihmisten silmissä, mutta sisältä täynnä teeskentelyä ja vääryyttä.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

"Aborttikritiikki torjutaan syyllisyyden vuoksi"

Olet oikeassa Räsänen, että te abortin vastustajat ette voi asiasta keskustella raamatun kontekstissa - koska olette syyllisiä, ettekä halua tunnustaa syntejänne ja väärää opetustanne asiassa.

Onneksi Jumalan armo on ylitsevuotavainen näinä aikoina - ennenvanhaanhan kun teidänkaltaiset ihmiset pilkkasi Jumalan nimeä, taivaasta tuli esim. tulta joka poltti nämä ihmiset elävältä.

Jumala on suuressa armossaan siis myös sinulle - varannut runsaasti aikaa katumukseen ja kääntymykseen.

Jumalan pilkkaaminen on kuolemansynti - sitähän te teette. Abortti taasen, ei ole rikos raamatun juutalaisessa laissa.

Toimituksen poiminnat