Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Jumalan vilja ei kuulu roskikseen

Alkaneella viikolla (10.-16.9) kampanjoidaan ruokahävikin vähentämiseksi. Aihe menee minulla, ehkä monella muullakin omasta ikäpolvestani tunteisiin. Olen imenyt kotikasvatuksesta periaatteen, että Jumalan viljaa ei saa heittää pois. Lautanen syötiin tyhjäksi. Ruokaa ei heitetty roskiin. Muistutettiin, että Afrikassa lapsia kuolee nälkään.

Siksi nytkin tuntuu pahalta nähdä, kun aivan syömiskelpoista ruokaa joutuu jätteiksi. Iloitsen siitä, että sama tavoite on noussut uudesta, ekologisesta näkökulmasta esiin. Ruokahävikin vähentämisellä on globaali ulottuvuus. Kun pohdimme sitä, miten ilmaston lämmetessä kykenemme tuottamaan ruokaa koko maailman väestölle, ruokahävikin vähentämistä ei tule vähätellä.

Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1.3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois. Arvioiden mukaan tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 24 kg syömäkelpoista ruokaa pois. Tämä on noin kuusi prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Tämän määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa.

Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten huonosta suunnittelusta. Kotikaappeihin kannattaa laittaa ruuat päiväysjärjestyksessä ja suunnitella aterioiden valmistus niin, että vanhenevat elintarvikkeet käytetään ensin. Pienellä vaivannäöllä tähteille löytyy herkullista uusiokäyttöä. Perheessämme syödään usein hävikkirieskoja, joiden valmistus on helppoa ja nopeaa. Puurontähteet, vanhenevat maitotuotteet (jugurtit, viilit, juustot, rahkat), kypsennetyt perunat, porkkanat ja muut juurekset erimuodoissaan (esim muusit, laatikot, raasteet) sekoitetaan sauvasekoittimella. Siihen lisätään tarvittaessa vettä, hiukan suolaa ja ruokaöljyä ja taikinan määrästä riippuen 1-3 kananmunaa ja siteeksi vehnäjauhoja. Löysä alustettu taikina taputellaan jauhojen avulla litteiksi rieskoiksi leivinpaperille ja paistetaan uunissa n. 250 asteessa niin että rieskoihin ilmaantuu pieniä ruskehtavia laikkuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten huonosta suunnittelusta. .....

ooo

..... vastassa on einesteollisuuden mainonta ja markkinointi ynnä muut myyntiponnistelut.
Ei sillä suunnalla olla niin kovin huolestuneita siitä mihin ruoka päätyy.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Käyttäkö ruokateollisuus jopa viimeistä myyntipäivää menekinedistämiskeinona?
(Tehtaan tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa)

Mitä lyhyempi käytettävyysaika on sitä nopeammin asiakas on ostamassa uutta.

Jumalatonta menoa, jos näin on.
Onkohan blogisti koskaan epäillyt tällaista?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Otsikko 'Jumalan vilja ei kuulu roskikseen' tuo mieleen Sodoman synnin, yhden niistä:

"Katso, tämä oli sisaresi Sodoman synti: ylpeys, leivän yltäkylläisyys ja huoleton lepo hänellä ja hänen tyttärillään; mutta kurjaa ja köyhää hän ei kädestä ottanut." Hesekiel 16:49

Toisaalta aihetta ei välttämättä tarvitse hengellistää. Ruoan tuhlaus ja hävikki ovat kuten Päivi Räsänen tuo esille myös ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisiä asioita.

Jumalan vilja -ilmaukseen voi yhdistää myös ihmistaimien kasvamisen äidin kohdussa. Kaiken elämän antajana ja ylläpitäjänä Jumala ei hyvällä katso syntymättömien lasten heittämistä roskikseen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Ota aina liikaa ruokaa buffetissa ja heitä 20% roskiin. Näin kulutus näyttää suuremmalta per hlö. Kun huoltovarmuutta ja välivarastoja lasketaan, niin he yliarvioivat tarvittavan määrän. Kun hallitus leikkaa sitten ensin huoltovarmuudesta ja ruuasta (yleenså ennen pakkoruotsia tai tuulivoimatukia) niin koska kulutus oli suurempi, niin tämä kompensoi heidän leikkaustaan tuoden varastot juuri ehkä riittäviksi kriisissä. Sen takia kannattaisi ajaa mahdollisimman raskaalla kaasujalallakin ja polttaa älyttömästi bensaa. Se tosin maksaa. Buffet on helppo paikka ahtaa itsensä täyteen ja laittaa loput roskiin.

Toimituksen poiminnat