Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Sairaanhoitajareseptistä etsitään kustannussäästöjä

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jolla sairaanhoitajat saavat rajatun lääkkeen määräämisoikeuden. Tarkoituksena on auttaa lääkäripulasta kärsiviä terveyskeskuksia sekä hillitä kustannuksia käyttämällä halvemmaksi tulevaa työvoimaa. Sairaanhoitajalle tulisi oikeus kirjoittaa reseptejä ennaltaehkäisevää hoitoa varten sekä uusia lääkärin määräämää lääkitystä. Lisäksi sairaanhoitaja voisi oman taudinmäärityksensä pohjalta aloittaa reseptilääkityksiä rajatuissa päivystystilanteissa. 

Lääkärin ja sairaanhoitajan parityöskentelystä terveyskeskuksissa on saatu hyviä kokemuksia. Töiden mielekkäällä järjestelyllä voidaan parantaa potilaan saamaa hoidon tasoa ja tehostaa työajan käyttöä. Keinoja lääkäripulan ratkaisemiseksi tulee tutkia ennakkoluulottomasti. 

Sairaanhoitajaresepti kuitenkin johtaa terveydenhuollon laadun heikkenemiseen. Lääkärin koulutus tähtää sairauden määrittelyyn ja hoidon määräämiseen. Sairaanhoitajan koulutus taas keskittyy hoidon toteuttamiseen. Lääkkeitä määrättäessä tulee tuntea lääkkeiden vaikutus elimistössä erilaisilla potilasryhmillä ja lääkkeiden monimutkaiset yhteisvaikutukset. 

Kiireisissä terveyskeskuksissa potilaalle ei välttämättä jää valinnanoikeutta, pääseekö hän lääkärin vai lisäkoulutetun sairaanhoitajan vastaanotolle. Tähän asti pitkäaikaissairaat diabeetikot, sydänpotilaat ja astmaatikot ovat voineet kerran vuodessa käydä lääkärin vastaanotolla, sillä lääkemääräys voidaan kirjoittaa korkeintaan vuodeksi eteenpäin. Näiden potilaiden pääsy lääkärin seurantaan saattaa käytännössä vaikeutua. Myös osa päivystyspotilaista siirtyisi sairaanhoitajan tutkittaviksi ja hoidettaviksi. 

Korkeaa osaamisen taitoa ei tule madaltaa terveydenhuollossa. Lääkärit eivät ole valittaneet sitä, että heillä ei ole aikaa määrätä lääkkeitä. Sen sijaan lääkäreiden työaikaa säästyisi, jos erilaisten lääkärinlausuntojen määrää karsittaisiin vaikkapa muuttamalla lääkekorvauslakia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jussi Vaarala

Eniten säästyisi siirtämällä perusterveydenhuolto lääkäri-sairaanhoitaja terveysasemiksi kyliin ja lähiöihin lähelle ihmisten kotia.

Se olisi kaikkein suurin muutos parempaan päin terveydenhuollossa koskaan - koska sen seurannaisvaikutukset jopa yhdyskuntasuunnittelua myöten ovat valtaisat.

Tuula Hölttä

Päivi R: ”Tarkoituksena on auttaa lääkäripulasta kärsiviä terveyskeskuksia…”

Muistatko mistä lääkäripula sai alkunsa? Eikö se saanut alkunsa joskus 90-luvun puolivälissä, kun [muistaakseni] Esko Aho hyväksyi päätöksen supistaa lääkärikoulutukseen hyväksyttävien määrää?

Täällä on joissakin viesteissä todisteltu, kuinka hyvin suomalaisilla yrityksillä meni taloudellisesti 90-luvulla. Näin epäilemättä tapahtui varsinkin suuryritysten kohdalla, mutta niin kuin vanha viisaus sanoo: kuona valuu alaspäin, ja se todella valui ruohonjuuritasolle asti, ja erityisesti niiden kansalaisten niskaan, jotka olisivat eniten tarvinneet yhteiskunnan tukea.

Onko vieläkään korvattu esim. niitä vahinkoja, jotka saatiin aikaan sillä, että näillä yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevilla kansalaisilla maksatettiin heidän sosiaaliturvaansa heikentämällä liiketaloudellisesti epäterveen bilateraalisen Neuvostoliiton kaupan loppumisen aiheuttamat tappiot?

Ilman omaa syytään aiheutettujen tappioiden maksamisesta joutuivat puolestaan yksityisellä sektorilla kärsimään pahimmin valtaeliitin salaisiksi julistamien päätösten turvin konkurssiin ajetut pienyritykset, mistä seurauksena oli nykyisinkin yhteiskunnassa näkyvä pitkäaikaistyöttömyys.

Tämän hetken globaaleissa lamanäkymissä tekee mieli sanoa, että epäinhimillinen ja valtion verovaroilla tuettu kvartaalikapitalismia noudattava ns. "globaalitalous" on pelkkää tavallisten ihmisten pettämistä ja köyhdyttämistä, ja että valtiolle on ollut todella suuri vahinko, että valtaeliitti on uhrannut jopa aiempien sukupolvien työllä aikaansaadun julkisen kansallisomaisuuden tuolle vain taloudellista voittoa ihmisoikeuksista välittämättä tavoittelevalle "alttarille".

MARKUS RURIK RÄSÄNEN (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

VALLANKUMOUS HEITTÄÄ KAPITALISMIN HISTORIAN HÄMÄRÄÄN

Hoidapas sinä Päivi, että samassa yhteydessä määrätään, että lääkemääräyksen kirjoittajan on aina kirjoitettava halvin markkinoilla oleva tarkoitukseen sopiva lääke.
Tämä koskee sekä hoitajia että lääkäreitä.

Kerropas vielä, paljonko te lääkärit saatte provisiota lääkemääräyksenne sisältämien lääkkeiden hinnasta?

Tuula Hölttä

Markus-sedälle: Luulen jotenkin ymmärtävinäni, mistä kaikesta on kysymys ja mitä sinä(kin) omalla tavallasi etsit...

Olen niin kovin pahoillani siitä, että en voi auttaa tilannetta omalta osaltani, kun "ei ole valtaa, niin kun ois mieli".

Omia tuntemuksia 80-luvun poliittisten virhepäätösten seurauksena syntyneen tilanteen ja 90-luvulla jatkuneiden poliittisten päätösten "jatkumon" osalta kuvaa ehkä parhaiten oheisen laulun tunnelma:

http://www.youtube.com/watch?v=jXDG6Ezn9KY

Hannu Rainesto

Olin tänään terveyskeskuksessa. Ruuhkaa ei ollut, mutta lääkäri myöhästyi 15 min. sovitusta ajasta. No tämä ei tietysti ollut hänen syynsä eikä hoidossa olleen potilaan, vaan väärän mittaisen ajanvaruksen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, kun piti puuduttaa kyynerpää eikä löytynyt puudutusainetta. Lopuksi sanoin, että tökkää siihen puukko, katson muualle. Lääkäri tökkäsi, mutta vain pirun paksun neulan, poisti nestettä valuttamalla ja operoi kyynerpääni lopuksi kortisoniannoksella.

Tapaus kuvaa ongelmia joita väärät säästöt ovat tuoneet ja näin kertauttavat ongelmat nyt toisenlaisina. Kukaan ei ollut huolehtinut lääkekaappeja, koska ei ollut ketään joka sen tekisi.
Helsingin kaupunkin terveyden huollosta vastaa kaupunginjohtaja Paula Kokkonen Kokoomus!

Hannu Rainesto

Merkittävä asia olisi, jos paastossa olevien Ihmisten ei tarvitsisi marssia nälissään ja ehkäpä vielä pakkasessa toisen kaupunginosan terveyskeskuksiin näytteenantoon, ja sitten pika pikaa kotiin jotta saa ravintoa ennen kuin nääkähtää.
Oikea menetelmä olisi, että näytteenotto paastoista sovitaan ennakoon ja hoitaja tulee ottaman sovittuna aikana näytteet kotiin. Näin ajoituksen voi säätää kaikille sopivaan aikaan, eikä joudu enää jonoon laboratoriossa vuoroaan odottaan ja maksamaan kulkumatkojaan. Monelle diabetespotilaalle pakkasseikkailut nälissä voivat käydä kalliiksi elämälle, kun alkaa yllätten heikottaan ja hiki nousee pintaa. Henkilö vaikuttaa lähinnä känniseltä tällöin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset