Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Jäähyllä

Kirjoitan tätä tekstiä sairaalavuoteessa vatsamakuulla sunnuntai-iltana. Tänään on jo seitsemäs sairaalapäiväni. Vaalikampanjointini pysähtyi viime maanantaiaamuna kuin seinään. Heräilin pitkin yötä oikeaan alaraajaan säteileviin kipuihin, joita yritin lääkitä niillä rohdoilla, mitä lääkekaapista löytyi. Aamuksi kipu yltyi niin, että soitin työterveyslääkärille, joka antoi puhelinmääräyksen vahvemmista lääkkeistä apteekkiin. Tavoitteeni oli edelleen päästä vuoteesta koneen äärelle täyttämään vaalikonekyselyt ja sen jälkeen matkata Tampereelle kampanjatilaisuuksiin. Niilon hakemilla lääkkeillä ei ollut mitään vaikutusta, repivä ja polttava kipu yltyi enkä päässyt enää edes ylös vuoteesta. Työterveyslääkäri kehotti tilaamaan ambulanssin. Olen viisi kertaa synnyttänyt, mutta kyllä tämä iskiaskipu oli vielä pahempi - noloa tunnustaa, mutta ihan huusin tuskasta. Ambulanssin ensihoitaja antoi jo matkalla morfiinia ja opiaatteja jouduttiin ensiavussa antamaan useamman kerran ennen kuin kipu rauhoittui siedettäväksi. 

Vahvat lääkkeet ovat siitä kurjia että ne aiheuttavat pahoinvointia ja oksentelua. Olen suuren osan viikosta joutunut olemaan tiputuksessa, kun ruoka ei ole mennyt alas ja juomatkin olen oksentanut saman tien. Nyt iloitsen siitä, että kokeilujen jälkeen on löytynyt siedettävä kipulääkearsenaali - tänään olen oksentanut vain kerran enkä ole tällä hetkellä tipassa. 

Sairauteni on tyypillinen iskias - tosin erityisen ärhäkkää laatua. Perjantain magneettikuvassa todettiin suuri välilevyn pullistuma, joka painaa iskiashermoa. Lähipäivinä päätetään, annetaanko ajan parantaa iskias vai leikataanko selkä. Sairaus on pakottanut avuttomuuteen. En edelleenkään pysty kävelemään, en istumaan, en edes pitämään sängyn päätyä kohotettuna. Suihkussa minut on käytetty makuullaan lavetilla - juuri samalla tavalla kuin itse aikoinani hoitajan sijaisena opiskeluaikana pesin vanhuksia. Intimiteetti on unohdettava.

Olen saanut valtavasti kannustavia, lämpimiä viestejä - kiitos niistä kaikille! Olen myös iloinnut siitä, että perheeni on lähellä ja saan päivittäin syleillä rakkaitani. Tämän sunnuntain kohokohta oli hetki, jossa perhepastorimme toimitti minulle sairaan ehtoollisen ja vanhan kristillisen tavan mukaisen öljyllä voitelun. Luotan siihen, että olen hyvän Jumalan käsissä - Hän tietää, milloin on minulle oikea hetki nousta ylös vuoteesta.

Riihimäen sairaala on pieni alueellinen yksikkö, mutta täällä on ihanan empaattisia, ammattitaitoisia hoitajia ja lääkäreitä. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että puolueemme kärkiteema kunnallisvaaleissa on oikea. Kd on näissä vaaleissa terveyspuolue. Meillä on hyvä pohja terveydenhuollossa, henkilöstön koulutustaso ja ammattietiikka ovat maailman huipputasoa, palvelut ovat periaatteessa tasavertaisesti kaikkien saatavilla. Mutta suurimmat ongelmat ovat alkaneet kasautua jo perusterveydenhuoltoon, jonka rapautuminen puolestaan kasvattaa paineita erikoissairaanhoitoon.

Toivon, että pääsisin pian jatkamaan kunnallisvaalikampanjointiani. Terveydenhuollosta olisi paljon sanottavaa. Suurilla puolueilla - kokoomuksella, demareilla ja keskustalla - toistuu vaaleista toiseen sama kuvio. Kampanja-aikana galluppien mukaan nostetaan hetkeksi milloin vanhustenhoito, milloin lapsiperheet, milloin terveydenhuolto puheisiin. Usein jopa sanamuodot lainataan niiltä puolueilta, joille tavoitteet ovat kestäviä omantunnon kysymyksiä. toivon, että valpas media ja kansalaiset huomaisivat hämäyksen. Kristillisdemokraateille ihmisarvoiset terveyspalvelut eivät ole vain vaalitäky, vaan omantunnon asia, jonka puolesta taistelemme niin valtuustoissa kuin eduskunnassa vaalikaudesta toiseen. Vaikka olenkin nyt joutunut tahtomattani jäähylle, uskon vahvasti joukkueeseeni. Meillä on historiallisen suuri määrä ehdokkaita, iskukykyinen puoluejohto, huippu-urheilijan otteilla toimiva puoluesihteeri ja upea eduskuntaryhmä, samoin virkamiehet ja avustajat, jotka tekevät työtään ahkerasti ja taitavasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Lehto Seppo aluepalauttaja, historioitsija (nimimerkki)

Moro Päivi

Paas kokeillen shiatsua;)

Seppo Lehto Tampere

Lilli Earl

Voimia Päivi. Toivottavasti tämä piristää.
Vasemmiston Pasi Laakso kirjoitti sinusta näin kauniisti jo viime viikon puolella blogissaan:

Kristillisissä löydän itselleni sopivimmat perhearvot. Isä - Äiti ja siihen joku määrä lapsia on on minusta se oikea perhemalli. Lohdutus, ihmisestä huolenpitäminen ja eri elämäntilanteissa annettava kriisiapu tuntuvat hyviltä. Pyrkii näkemykseni mukaan auttamaan esimerkiksi kehitysmaiden iohmisiä heidän omassa maassaa ennen kuin raahaisi heidät tänne vieraaseen kulttuuriin sopeutumaan ja aiheuttamaan konflikteja. Tunnen myös kunnioitusta Päivi Räsästä kohtaan. Ihminen joka seisoo aatteensa ja elämänkatsomuksensa takana vaikka siitä saisikin enemmistöltä, sanotaan nyt kristilliseti, kakkaa niskaan. Toisin kun Soinilla voi omissa puheissaan olla taka-ajatuksena äänimäärän lisääminen niin uskon, että Räsänen tekee kaikki päätöksensä omantuntonsa mukaan. Erittäin kunnioitettava ihminen. Viisaus on sitä, että luottaa omaan älykkyyteensä niin, että uskaltaa elää omilla mielipiteillää. Viisas tekee päätöksensä itse, tyhmän päätökset tekee joku muu. Valitettavasti kristillisissä on paljon kaksinaismoraalisia osapäivä kristittyjä. Kristilliset ovat myös lähteneet kapitalismin kelkkaan ottaen rahan lähemmäksi ihmistä.

Kikka (nimimerkki)

Hei Päivi,
itse sain aikoinaan apua Kuntoutus-Karppisen Hannes Karppiselta kun oli jo tunto mennä toisesta jalasta iskiaksen ja välilevyongelman takia. Aluksi oireeni olivat kuin sinulla, sitten noin viiden käynnin jälkeen pääsin jo raput ylös ja alas sekä väliaikainen istuminen onnistui.
Toivottavasti pääset pian eroon oireista!

Olavi Jukarainen (nimimerkki)

Siihen, että vähempiosaisten asiaa ajetaan nykyisessä Suomessa, tarvitaan voimakasta maailmankatsomusta. Vaikka tiedämme, että ihminen ei elä vain leivästä, tiedämme myös, että ilman leipää ei ihminen elä pitkään ollenkaan.

Toimituksen poiminnat