Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Toivottomat talkoot

 

Kokoomus esiintyi vaaleissa veroministerin johdolla rukkaset kourassa yllyttäen suomalaisia talkoisiin. Talkoohenkeä ollaan kuitenkin nujertamassa juuri verotuksella. Puolueen hyväksi tehty talkootyö onkin verovapaata. Sitä surullisempaa kansalaisyhteiskunnan kannalta on se, jos muunlaisen aatteen palosta tehty talkootyö viedään verolle.

Yleishyödylliset säätiöt ja seurat, esimerkiksi urheiluseurat ovat olleet ihmeissään ratkaisuista, joissa talkootyöllä tuotettu tulo on katsottu olevan elinkeinoverolain alaista. Rankimmin tästä on joutunut kärsimään körttisaarnaaja Paavo Ruotsalaisen perinnettä vaaliva Aholansaarisäätiö, jonka toiminta on perustunut paljolti talkootyölle. Nyt verottaja on määrännyt säätiölle 115 000 euron jälkiverot. Talkoolaisille tarjottu ruoka ja majoitus on myös tulkittu arvonlisäveron alaiseksi.  Talkootyöllä on rakennettu muun muassa uusi kirkko ja tuettu rippikouluja.

Talkootyön hyöty ei kohdistu säätiön tai yhdistyksen toimijoiden hyödyksi vaan itse yleishyödyllisen toiminnan hyödyksi, näin sen elinkeinotoiminta ei ole verrannollinen taloudelliseen hyötyyn tähtäävän liiketoiminnan kanssa. Useimmiten talkootyön tulokset menevät ensisijaisesti lasten ja nuorten hyväksi. Järjestötyössä lisätään merkittävästi lasten ja nuorten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, jota tänä päivänä poliittisin äänenpainoinkin peräänkuulutetaan.

Talkootyön verotusta ei voida yhdistyksissä pitää sellaisena elinkeinonharjoittamisena, josta tulee maksaa veroa. Talkootyön kautta yhdistyksissä ja säätiöissä toimivat antavat oman työpanoksensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi lahjana. Yleishyödyllisten yhdistysten ja säätiöiden talkootyön verotuksesta on luovuttava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

oho (nimimerkki)

On aika suuret tulot, jos katsoo mainitsemaasi jälkiveron määrää. Kyllä näissä yleishyödyllisissä kokoonpanoissa on ongelma talouden kilpailupositioita ja kaupan alan tes:in, verotuksen ja hyvän kauppatapaperiaatteen kannalta ainakin. Kunnallispolitiikassa ei pk-yrityksen yritysidea ole kuin hyttysen surinaa, jo miehitetyillä aloilla. esim. wellness. Ihan turha puhua EU:n kilpailuttamissäädösten toteutuksesta. Kirkon tilanne on outo näiden omien toimintojen kohdalla. Vaikka vielä kirkollisveroa maksetaan. Jonnekin on unohtunut se asia, ettei yhdistystoiminta saisi olla voittoa tavoittelevaa. No, tukussa käynnistähän moni asia alkaa, kekseliäistä jäsenistä ja kirjanpitäjistä. Voila, verotus on sekaisin.

kysyjä (nimimerkki)

Siis olenko ymmärtänyt oikein, että Aholansaaressa pyöritetään pääasiassa taloudelliseen hyötyyn tähtäävää majoitus- ja ravitsemuspalveluja? Siltä nimittäin vaikuttaa kun katsoo Aholansaaren kotisivuja. Toki siellä on joitakin hengellisiäkin tapahtumia vuodessa, mutta näyttävästi sivuilla mainostetaan majoituspalveluja, mahdollisuuksia järjestää sukujuhlia, häitä ja seminaareja. Myös golfkisat järjestetään.

Miksi Aholansaaren tulisi saada taloudellista etua "maallisiin" kilpailijoihinsa nähden?

Timo (nimimerkki)

Miksi Päivi Räsänen ja kristillisdemokraatit vastustavat kauppojen sunnuntaiaukioloa? Jos kristityt haluavat pyhittää lepopäivänsä niin se heille suotakoon, mutta miksi pakottaa kaikki muutkin?

Ari Alsio (nimimerkki)

Kyllä nämä asiat oli tiedossa jo ennen uutta hallitusta.

Paavo Ojala (nimimerkki)

Kokoomukselle talkoohengen korostaminen ei oikein sovi. Toivoisin Kokoomuksesta nimenomaan markkinahenkistä puoluetta, joka tekisi yhteiskunnastamme semmoisen, ettei kovat verot enää estäisi ammattilaisen palkkaamista, vaan kannustavat laittamaan talkoot pystyyn.

Kokoomuksen toivotalkoissa surkuhupaista oli se, kuinka kokoomuksen korkeakoulutetut ehdokkaat tekivät hanttihommia. Suurempi hyöty tässä lääkäripulasta kärsivässä maassa olisi saatu, jos lääkäriehdokkaat olisi maalaustalkoiden sijasta tehneet vain omaa erikoisosaamistaan ja antaneet osan rahasta vaikka sitten yhteishyödylliseen toimeen tai vaikka kouluttamattoman palkkaamiseen niihin maalaushommiin.

Verotusta ei pidä ulottaa talkoisiin, vaikka varsinaisesti en talkootöistä pidäkään. Ne perustuvat siihen veroetuun, että Suomessa kannattaa hommat teettää talkoilla amatööreillä, koska ammattilaisen palkkaaminen on työnantajamaksujen, moninkertaisen verotuksen ja muiden takia niin kallista.

Kun lääkäri kaakeloi oman kylpyhuoneensa niin koko yhteiskunta kärsii.

Käyttäjän rikuosterman kuva
Riku Österman

Tahkon alue on Kuusamon Rukaan verrattava turistikohde, ja Aholansaari saa talvisin jäätien aikaan osansa lomailijoiden majoituskysynnästä. Kannatan talkootyötä ja hyviä tarkoitusperiä, mutta tässä tapauksessa osaan asettua verottajankin kannalle.

Jos olen oikein ymmärtänyt, elinkeinoverotus verottaa ainoastaan elinkeinotuloa (eli ylijäämää). Miksei Aholansaaren toimintaa voi suunnitella niin, ettei ylijäämää tule - että tulot käytetään yleishyödyllisten kustannuksien kattamiseen? Se, että ylijäämää tuppaa kertymään, on merkki liiketoimintaluonteisuudesta.

Sitten tuo ruoan ja majoituksen arvonlisäverollisuus. Nyt ei heti tule mieleen mitään, mitä yksityisenä kuluttajana ostaisin ilman arvonlisäveroa. En voi työnantajaltani ostaa tai saada mitään ilman verotusta - autoetu ja matkapuhelinetu ovat tuloveronalaisia. Löytyykö tähän mitään esimerkkiä laillisesti arvonlisäverottomasta ostamisesta, johon verrattuna verottajan tulkinta on epäoikeudenmukainen?

Kai Häppölä (nimimerkki)

Päivi on otsikoiden valossa hyvällä asialla, mutta mutta....
Aholansaaren toiminta viittaa uskonnollisesta taustastaan huolimatta varsin kaupalliseen aktiviteettiin. Kenties hyvää käyttötarkoitusta silmälläpitäen tuloa on kertynyt verotettavaksi asti kun niitä sopivia käyttökohteita ei olla kenties löydetty!

Eli tavalliselle talkootyölle vahva kannatus, sellaisessahan ei kerry tuloa ellei verottaja hinnoita tehtyä työtä ja tästä ei ilmeisesti Aholansaaren tapauksessa ole kyse.

Seppos (nimimerkki)

Häppölän kommentti on pahasti pielessä

Aholansaaren toiminta on ollut useina vuosina tappiollista ja voittoa ei oole kertynyt siksi nytkin oli pakko lomauttaa väki, kun tällaiset mätkyt tuli.

Se mitä nettisivuilla mainostetaan ei anna oikeaa kuvaa saaren toiminnasta. Saaressa järjestetään suuri määrä eri seurakuntien ja Herättäjä-Yhdistyksen rippikouluja, mutta ne mainostetaan muualla. Sivuilla on esillä lähinnä toivottuja lisätoimintoja. Ydintoiminnan markikinointi hoidetaan ihan eri medioissa. Häppölän arvio oli tältä osin täysin väärä, ja verotus ei perustu siihen. Käyttökohteita on eli on rakennettu kirkko ja yksi asuinrakennus, nekin talkoilla. Verottaja hinnoitti talkoolaisille tarjotut ateriat ja yöpymiset ja harkitsi niiden määrät. Siis verottaja hinnoitteli talkoot.

Aholansaari on kaikkein suurimpia talkoilla eläjiä. Varsinaista liiketoimintaa säätiö ei harjoioita, kun se ei tuota voittoa eikä luonnollisestikkaan jaa osinkoja tai tee muita tulonsiirtoja. Saaren sisäänvetotuote on rippikoulu, jonka hinta pyritään pitämään mahdollisimman alhaalla.

Valitettavasti näin kävi ja nämä verot ovat todella vakava uhka saaren toiminnalle sen ydintoiminnoissa.

Kaarlo Makkonen (nimimerkki)

Veronkiertämisestä on tullut taidetta ja jotkut vielä kannnattavat sitä.
" PR "Talkootyön verotusta ei voida yhdistyksissä pitää sellaisena elinkeinonharjoittamisena, josta tulee maksaa veroa. Talkootyön kautta yhdistyksissä ja säätiöissä toimivat antavat oman työpanoksensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi lahjana.
Yleishyödyllisten yhdistysten ja säätiöiden talkootyön verotuksesta on luovuttava."
Muistathan Päivi että talkootyö on ns satunnaista. Jos jokin yhdistys toimeenpanee jatkuvasti, toistuvasti esim 2xkk teatteriesityksen johon myydään pääsylippuja, jossa toimii narikka ja kanttiini joiden järjestysmiehille,muille toimitsijoille ja näyttelijöille maksetaan korvausta vaikkapa vain ns kulukorvaus on aivan oikein että siitä myös maksetaan verolaissa määrätyt verot.
Koko hommahan on suunniteltu toistuvaksi rahankeräämiseksi, veroja kiertäen. Pelisääännöissä on parantamisen ja täsmentämisen varaa, ne ensin kuntoon ja sitten melutaan.

pipokirjailija (nimimerkki)

Sinänsä tämä aloituksesi on hyvä esimerkki tilanteessa, jossa Kokoomuksen kannattajatkin ovat. Finanssisossun luukku on hehtaaripamauksella nyt auki ja kirkkovenekin vuotaa kuin seula. Kuulun niihin, jotka Kela esim. on hoksannut arkistoistaan maksajaryhmään. Eli, luotettavaan korkokansaan. Jyrki-boy cest la vie.

Pentti Harinen (nimimerkki)

No niin, Päivi!

Talkoot on AINA hyvä asia, kun se kohdistuu KAIKKIIN kansanluokkiin, jos sen voi näin ilmaista. Niistä hyötyvät
niin köyhät kuin rikkaatkin, (siis maallisesti rikkaat), että
olen osittain samaa-ja osittain eri mieltä tuosta talkoista.
Ja luulempa, ettei kokoomus ole enää se vanha, rikkaita ainoastaan ajava puolue, vaan teotkin sen jo osoittavat,
että kaikille meille veronmaksajille myös kokoomus ajaa
oman osansa. Mutta ymmärrän sinua poliitikkona ja lääkärinä sekä äitinä noita kommenttejasi. Mutta talkoot eivät saa olla veronkierto"väline", eli jos se lähtee omasta itsestään, siis
omasta tahdosta, niin miksei voi auttaa toista/toisia.

Terv. Kristitty kokoomuslainen Joensuusta

Pentti Harinen

Käyttäjän rikuosterman kuva
Riku Österman

Kiitos SeppoS selvennyksistä. Osaisitko vielä tarkentaa, millä perusteella säätiölle määrättiin nuo 115 000 EUR jälkiverot? Aikaisemmassa kirjoituksessani oletin, että kysymys olisi taloudellisen toiminnan ylijäämän verotuksesta, koska Päivi Räsänen viittaa elinkeinoverolakiin.

Ymmärrän kirjoituksesta, että talkoolaisten majoitukset ja ateriat on hinnoiteltu verottajan toimesta. Viittaako tämä siis vaatimukseen tilittää arvonlisäverot arviohintojen pohjalta? 115 000 EUR arvonlisäveroa liittyisi kyllä aikamoiseen määrään yöpymisiä ja aterioita, puhummeko jostain 5 000 - 10 000 yöpymisestä? Vai laskinko aivan väärin?

Puhut väen lomauttamisesta, onko Aholansaaressa myös paljon palkallisia työntekijöitä talkoolaisten lisäksi?

Ari Alsio (nimimerkki)

Miten ne talkoolaiset lomautetaan?

Seppo S (nimimerkki)

Rikulle

Osaan täsmentää. Kyseessä ei ole taloudellisen toiminnan ylijäämä vaan verottaja on harkinnut talkoolaisten ruokailun ja majoituksen olleen sen arvoista. Jos on viikon talkoissa kuten tapa on silloin on pakko syödä jotain ja majoittua. Usein ruoka on ollut hernerokkapurkki, jonka talkoolaiset ovat itse lämmittäneet.

Mätkyt ovat viideltä vuodelta ja viikon talkoolaisia on ollut jo 280 eri henkilöä tänä vuonna eli yöpymisiä siitä tulee noin 1700 plus useammin käynneet. Et siis laskenut väärin. Monille talkoot ovat tietynlainen pyhiinvaellus ja pitkä traditio. He osallistuvat saaren hartaustilaisuuksiin.

Talkoolaisia ei lomauteta, mutta vakinaista väkeä saaressa on muutama, johtajan lisäksi mm keittiössä ja veneenkuljettajina.

Rva Perälä (nimimerkki)

Pistää sen Aholansaaren puolueen alaisuuteen, niin ei mene veroo.

Käyttäjän rikuosterman kuva
Riku Österman

Nyt valkeni, kiitos Seppo. Tämä asia on selvästi verotusymmärrykseni ulkopuolella, joten en halua arvioida, onko verottaja toiminut oikein. Ohjenuorana tässäkin pitäisi olla verotuksen tasapuolisuus.

Mutta ymmärrän nyt sinun ja Päivi Räsäsen näkökulman asiaan.

suomalainen (nimimerkki)

Verotus on mielivaltaa. Tämä Räsäsen kuvaama tilanne on jälleen yksi vakava ja valitettava osoitus siitä, että Suomessa verottajan tarkoitus ei ole pitää Suomen rattaita pyörimässä, vaan heittää kapuloita niihin.

Miten voimme Suomessa luottaa yhteiskunnan pelisääntöihin, kun jälkikäteen puututaan pelottavan suurilla vastuilla vaikkapa keikkatyöläisten korvauksiin (tapaus Turun telakkatyöntekijät) tai talkoisiin, joita on pidetty sadat vuodet samoilla periaatteilla? Onko odotettavissa, että esimerkiksi jonkin tuhopoltetun kirkon korjauksen talkootyöosuudesta tulee veromätkyt jollekin satunnaiselle osapuolelle, seurakunnalle, yritykselle tai yhdistykselle?

Verottaja toimii paikallisesti niin, että pelisäännöt eri puolella Suomea vaihtelevat. Käytännön ihmisen ja yrittäjän kannalta on melkoisen merkityksetöntä, mitä eduskunnassa puuhaillaan verrattuna verottajan tekemisiin. Suomessa ylintä valtaa käyttää verottaja.

Toimituksen poiminnat