Päivi Räsäsen blogi Kansanedustaja, Lääkäri

Uskottava, itsenäinen puolustus turvataan

 

Puolustusvoimien uudistus merkitsee ikäviä seurauksia monelle varuskuntapaikkakunnalle sekä tuhansille työntekijöille joko työpaikan vaihtoa tai irtisanomisuhkaa. Uudistus on kuitenkin tässä tilanteessa välttämätön. Puolustusvoimien uudistustarve on tunnistettu jo vuosia sitten. Ikäluokkien pieneneminen aiheuttaa sen, että tuhannet punkat ovat jäämässä tyhjiksi. Vuonna 2018 palvelukseen astuu liki 20% vähemmän varusmiehiä kuin vuonna 2010.

Toisaalta yleinen taloustilanne pakottaa etsimään säästökohteita kaikilta hallinnonaloilta. Kun taloutta joudutaan tasapainottamaan, puolustusmenot ovat samalla viivalla vaikkapa lääkekorvausten tai koulutusmenojen kanssa.

Varuskunnan lakkauttaminen paikkakunnalla ei tarkoita maanpuolustuksellista aukkoa alueelle. Alueita ei puolusteta kasarmeista käsin, vaan varuskunnat toimivat ennen muuta koulutusyksikköinä.

Leikkauskohteiden valinnassa ei käytetty puolue- tai aluepoliittista harkintaa. Hallituksen piirissä oli jo etukäteen sovittu siitä linjauksesta, että puolustusvoimat laativat uudistus- ja säästösuunnitelmansa puhtaasti puolustuksellisin perustein. Aluepoliittiseen huutokauppaan ei ryhdytty.

Erityisen tärkeää on nyt, että valtio osoittaa esimerkillistä henkilöstöpolitiikkaa puolustusvoimien palveluksessa olevaa henkilöstöä kohtaan. Erityistoimia tarvitaan niillä paikkakunnilla, joihin kohdistuvat raskaimmat henkilöstövaikutukset.

Puolustuksemme peruslinjaukset säilyvät ennallaan. Kaikissa oloissa Suomella on oltava uskottava itsenäinen puolustuskyky, joka perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja alueelliseen puolustukseen. Koko Suomea on kyettävä puolustamaan. Lisäksi on tarvittaessa kyettävä puolustusvoimien kahteen muuhun perustehtävään eli viranomaisavun antamiseen ja kansainväliseen kriisinhallintaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Seppo Hildén

"Vuonna 2018 palvelukseen astuu liki 20% vähemmän varusmiehiä kuin vuonna 2010."

Miksi poliitikot toistavat ja tukeutuvat koko ajan valheelliseen perustaan tässä puolustusvoimien alasajosssa. Syntyvyys on aika tasainen 60 000/per vuosi ja ollut päinvastoin nouseva viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Siviilipalveluksen valinneiden määräkin on vakiintunut omalle tasolleen, joten näkeekö poliitikot jostain ennustuspallosta, että vuonna 2018 siviilipalveluksen valitseekin yllättäen paljon suurempi määrä kutsuntoihin määrätyistä.

Odotan selitystä.

Tavallinen maisteri

Oletan, että ministeri Räsänen tarkoittaa "itsenäisellä" puolustuksella yksinäistä puolustusta.

Tarkoittaakohan ministeri Räsänen samalla, että esim. Saksa, Ranska, Hollanti, Belgia, Tanska ja Norja eivät ole itsenäisiä valtioita sillä perusteella, että niillä on puolustusliitto Naton ansiosta yhteinen ja ylivoimainen puolustus? Minun mielestäni ne ovat itsenäisiä valtioita ja pysyvät sellaisina nimenomaan Nato-jäsenyyden ansiosta.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Päivi Räsänen, koko Suomea on mahdoton puolustaa enää. Lappia ei kyetä puolustamaan.
Kriisin sattuessa Suomi katkaistaan Oulun korkeudelta kahtia(verkkomedia).

Käyttäjän veikkoluomi kuva
Veikko Luomi

"Kaikissa oloissa Suomella on oltava uskottava itsenäinen puolustuskyky, joka perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja alueelliseen puolustukseen. Koko Suomea on kyettävä puolustamaan. Lisäksi on tarvittaessa kyettävä puolustusvoimien kahteen muuhun perustehtävään eli viranomaisavun antamiseen ja kansainväliseen kriisinhallintaan."

Ja kaikki tämä supistetuin varoin?

Toiveajattelua. On tehtävä valinta, haluammeko "itsenäisen" vai "uskottavan" puolustuksen. Molempien saaminen nykyresurssein on toiveajattelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tllastot osoittavat ikäluokkien pienemisestä aivan muuta, kuin mitä ministeri Räsänen tässä kertoo. Miksi päättäjät haluavat sumuttaa kansaa asialla, jonka läpi kaikki näkevät? Ilmeisesti pitävät vaalikansaa tyhminä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mikäs lie arvon ministerin näkemys siihen, että eilisessä Karjalaisessa opposition edustaja Anu Vehviläisen mielestä eduskunta on tässä asiassa sivuutettu:
"Hallitus aikoo sulkea Pohjois-Karjalan prikaatin jo vuonna 2013. Perustellusti voi sanoa, että hallitus pyyhkii eduskunnalla pöytää.

Eduskunta nimittäin edellytti vuonna 2009 ponnellaan, että puolustusvoimia koskevat suuret rakenteelliset uudistukset eri vaihtoehtoineen on tuotava eduskunnan käsittelyyn. Nyt niin ei tehty, eikä ministeri Wallin ole kyennyt perustelemaan sitä, miksi eduskunta sivuutettiin päätöksenteosta.

- - -

Luottamus on tärkein seikka poliittisessa päätöksenteossa. Sitä joko on tai sitä ei ole. Arvelen, että hallituksen luottamus on nyt laajasti koetteilla maakuntamme selkosilla. - - -"

Toisaalta saman lehden toimittajan mielestä puolustusministeri Wallin olisi valehdellut eduskunnan edessä. Näin toimittaja Pekka Puustinen kirjoittaa 20.2.2012 kolumnissaan ”Mannerheimin linjalta Puheloisen linjalle” (löytyy vain lehden paperiversiosta):
”Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) väitti torstaina eduskuntaryhmien saaneen reaaliakaista tietoa puolustusvoimauudistuksen valmistelusta parlamentaarisen kontaktiryhmän kautta.

Kontaktiryhmä sai armon lausua käsityksensä puolustus- ja turvallisuuspolitiikan suurista kehittämislinjoista.

Puolustusvoimien rakenteellisen uudistamisen yksityiskohdat siltä salattiin. Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kerskui vielä reilu viikko sitten olevansa ainoa poliitikko, jolla on tieto lakkautettavista varuskunnista.

Wallin ei puhunut totta eduskunnan edessä. Hän siis valehteli. - - -”

Kertauksenomaisesti:
- onko ministeri Wallin sivuuttanut eduskunnan tahdon ja
- onko ministeri Wallin valehdellut eduskunnalle?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

J. Gagarin

Olen samaa mieltä, että Suomella pitää olla itsenäinen puolustus sekä uskottava puolustus. Siksi Suomen Puolustusvoimat tulee liittää osaksi NATO:a. Asevelvollisuus voidaan pitää entisellään.

Matias Härkönen
Juhani Putkinen

Puolustuksen uskottavuus EI riipu poliitikkojen puheista.

Venäjän johto katsoo kylmästi:
- montako miestä Suomi laittaa aseisiin liikekannallepanossa;
- montako kenttätykkiä on liikekannallepannuilla joukoilla;
- montako panssarivaunua;
- montako modernia hävittäjälentokonetta;
- millainen ilmatorjunta ja millaisessa valmiudessa se on;
- panssarintorjunta-aseistus;
- jne.

Valitettava tosiasia on, että koko Haloskan presidenttikaudet (noin 12 vuotta) Suomen puolustuskykyä ja puolustusvalmiutta on ajettu vauhdilla alas.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Halonen kuitenkaan ei ole syypää Putkisen väittämään armeijan alasajoon.

Puolustusvoimien alasajaminen alkoi samaan aikaan, kun kokoomuksen kasvu politiikassa alkoi.

Samalla tavalla koko maan hyvinvoinnin alasajamisen alku osuu samaan aikaan, kun kokoomuksen kannatus on alkanut nousta.

Juhani Putkinen

Todellisuudessa Kokoomuksella on ollut mitään merkittävämpää valtaa mihinkään vasta tämän hallituksen aikana - ja senkin vallan söi taantuma sekä se, että persut lähtivät käpykaartiin (eivät halunneet hallitusvastuuseen vaikeana aikana).

Vielä edellinen puolustusministeri Häkämies (kok) ajoi puolustusmäärärahojen korotusta vuosittain 2% YLI inflaation - silloin se hyväksyttiin laajasti, mutta sitten iski taantuma ja ylivelkaantuminen.

Käyttäjän veikkoluomi kuva
Veikko Luomi

Venäjä kehittää asevoimiaan entistä selkeämmin kahtiajakoisiksi.

Toisaalta nopeaan ja yllättävään toimintaan suoraan varuskunnista (vast) kykenevät ammattisotilasyhtymät, joista esimerkkeinä vaikkapa 138. Moottoroitu jalkaväkiprikaati Karjalan kannaksen Kaukjärvellä ja 200. MTJVPR Petsamossa ja toisaalta perinteisemmät, reserviläisten liikekannallepanon kautta toimeenpantavat suuret päävoimat.

Ensinmainittujen osalta Venäjä on erityisen kiinnostunut mahdollisten kohdealueiden nopean toiminnan joukoista. Tässä olisi erityisesti maavoimissamme kehitettävää.

Ruotsi on muuten tekemässä Hemvärnetistä koko valtakunnan alueella toimiviksi suunniteltuja, muutamassa tunnissa liikkeelle saatavissa olevia joukkoja, joiden suorituskykyvaatimuksiin kuuluu mm. siirtyminen 600 km verran vuorokaudessa. Tässä saattaisi olla meillekin mallin katsomista.

Juhani Putkinen

Veikko: "Ensinmainittujen osalta Venäjä on erityisen kiinnostunut mahdollisten kohdealueiden nopean toiminnan joukoista. Tässä olisi erityisesti maavoimissamme kehitettävää."

Niin, Suomen puolustusvalmius on lähestulkoon nolla, ja Venäjä on kehittänyt erityisen nopean hyökkäyskyvyn ILMAN liikekannallepanoa.

Lähes ilmainen keino nostaa Suomen puolustusvalmiutta on perustaa Suojeluskunnat uudelleen - siten, että suojeluskuntalaisilla on henkilökohtaiset aseet patruunoineen kotonaan ja tehokkaammat aseet läheisen suojeluskuntatalon asevarastossa.

Silloin paikalliset suojeluskuntalaiset ovat valmiita vastaamaan esimerkiksi maahanlaskuun lähes välittömästi - ilman, että tarvitsee perustaa joukkoja.

Edellisen puolustusvoimain komentajan (Kaskeala) aikana varuskuntien puolustusvalmiustehtävä käytännössä poistettiin. Hän sanoi minulle suoraan, että Suomea puolustetaan vain reservistä perustettavilla joukoilla (joka on väistämättä erittäin hidasta, jopa lähes mahdotonta yllätyshyökkäyksen tapahtuessa):
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/varau...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Alueita ei puolusteta kasarmeista käsin, vaan varuskunnat toimivat ennen muuta koulutusyksikköinä."

Tuo on raivostuttava slogan, jota valtapoliitikot kaikki käyttävät.

Kyllä niitä vaan puolustetaan kasarmeista käsin, jos siviilityötä ymmärretään tehtävän kouluista/opistoista käsin.

Lopetetaan samalla logiikalla H:gin yliopisto,- ja sanotaan, että maata ei hallita kouluista käsin, eikä maassa tehdä työtä yliopistosta käsin.

Miksi te samat poliitikkosumuttajat, jota Räsänenkin edustaa, ette sanoneet Kemijärveläisille, että perheenne eivät syö Stora Ensosta käsin?

Miksi te ministeri Räsänen,- ja ystävänne Wallin (r) ette sano irtisanotuille, te ette nauti hyvinvointia työpaikastanne käsin?

Miksi te kristittynä ihmisenä ette puhu suoraan, vaan käytätte harhauttavia ilmaisutapoja kireälle politiikantekemisellenne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sisäministerille voisi antaa pienen tehtävän. Näytä toteen ikäluokkien pieneminen?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Päivi Räsänen meille ei riitä rk62:ta edes 230000 sodan ajan miehelle.
Loput saavat ddr:n rynkyn, mutta nekin aiotaan tuhota.
Mitä loput miehet tekevät? Heittelevät kiviä?
Varuskuntien lopetuksen jälkeen ei säilyvissä varuskunnissa riitä edes vuodepaikkoja kaikille koulutettaville.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onkos ministeri Räsänen "vallankaappausten" ystävä? Näin kerrotaan hallitusohjelmassa (s. 23):
"Hallitus käynnistää puolustusvoimien laajan uudistamisen. Se valmistellaan parlamentaarisella pohjalla. Uudistaminen käsitellään osana eduskunnalle annettavaa laaja-alaiseen turvallisuuskäsitteeseen perustuvaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa vaalikauden alussa."

http://www.vn.fi/hallitus/hallitusohjelma/pdf33288...

Blogisti puolestaan kirjoittaa:
"Leikkauskohteiden valinnassa ei käytetty puolue- tai aluepoliittista harkintaa. Hallituksen piirissä oli jo etukäteen sovittu siitä linjauksesta, että puolustusvoimat laativat uudistus- ja säästösuunnitelmansa puhtaasti puolustuksellisin perustein."

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Valehteletko, ministeri Räsänen?

Kirjoitat itse:
"Leikkauskohteiden valinnassa ei käytetty puolue- tai aluepoliittista harkintaa. Hallituksen piirissä oli jo etukäteen sovittu siitä linjauksesta, että puolustusvoimat laativat uudistus- ja säästösuunnitelmansa puhtaasti puolustuksellisin perustein. Aluepoliittiseen huutokauppaan ei ryhdytty."

Sanomalehti Karjalaisen eilisessä uutisessa "10 miljoonaa siirretään etelään" kirjoitetaan muun muassa:
"Valmisteluprosessista käy ilmi, että hallitus on ollut koko ajan tietoinen uudistuksen etenemisestä ja todennäköisistä ratkaisuista sekä ohjannut kiistatta valmistelua.

Julkisessa keskustelussa on toistuvasti vedottu siihen, että uudistus on Puolustusvoimien valmistelema ja että poliittisen johdon pitää luottaa pääesikunnan asiantuntemukseen."

Miten on, ministeri Räsänen?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SeSo kuva
Šeida Sohrabi

Se, että Itä-Suomen prikaatti lakkautetaan, ei tarkoita sitä, etteikö sodan syttyessä aluetta puolustettaisiin. Nyt ei ajella hevoskärryillä.

Ja eräässä Ylen A-Studiossa mainittiin, että Helsingin alueelle jää lakkautettavien jälkeen kolme varuskuntaa. On se selvää, että moni asuu pääkaupunkiseudulla ja kaikkein tärkein mainittava asia on se, että Helsinkihän on meidän pääkaukunki. Yleensä vihollinen on voittanut kun seon päässyt pääkaupunkia valloittamaan.

Nykyään meillä on nopeat tiedotusvälineet, kalustot parempia kuin talvisodassa ja ennen kaikkea maailman tilanne on muuttunut.

Mielestäni on hyvä muistaa, että kun sota syttyy, jota kukaan ei toivo, niin ei tässä yhtä lääniä tai aluetta puolusteta vaan koko Suomea.

Niin monessa asiassa ihmiset puolustavat oman alueensa palveluita, varuskuntia, kansalaisia jne... Tärkeätä on miettiä mikä on koko Suomen etu.

Ja on täysin perusteltua olla lakkauttamatta Dragsvikiä, sillä onhan meillä suuri ruotsinkielinen vähemmistö. Heillä on oikeus saada maanpuolustustaitojaan omalla äidinkielellään, niin kuin laki vaatii, vaikka olisinkin eri mieltä. Varuskunnan säilyttäminen vaikuttaa myös heidän haluunsa taistella maansa puolesta. Se on sama asia kuin, että lähdetään haukkumaan ja syrjimään maahanmuuttajia. Kuinka monella näistä olisi sen jälkeen halua puolustaa maata, jonka kansalaiset syrjivät sinua. Mikä maa sellainen olisi.

Toisaalta, ymmärrän täysin jos ihmiset ovat suivaantuneita siitä, että heidän alueen varuskunta lakkautetaan. Menetetäänhän siinä monia asioita, myös sen historia katkeaa.

Toimituksen poiminnat